Fransız mutfağının göz alıcı ama bir o kadar da sade tatlılarından biri Clafoutis, tatlıyla kek arasında bir lezzet sunuyor. Genellikle kirazla yapılan bu fırın tatlısı, hem malzeme azlığı hem de pratikliğiyle dikkat çekiyor. Fransa’da özellikle yaz aylarında meyve bolluğunda sıkça yapılan Clafoutis, misafir sofralarına rustik bir şıklık katmak isteyenler için birebir. Tatlıya düşkün ama ağır tatlardan uzak duranlara ilham olacak bu tarif, her lokmasında hafiflik ve zarafet taşıyor.
CLAFOUTIS TATLISI
Malzemeler
- 500 gram çekirdeği çıkarılmış kiraz
- 3 adet yumurta
- 1 su bardağı süt
- Yarım su bardağı krema (veya sütle de olabilir)
- Yarım su bardağı un
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilin
- 1 tutam tuz
- Üzeri için pudra şekeri
- Tereyağı (kalıbı yağlamak için)
Yapılış
- Fırını 180°C’ye (alt-üst ayar) önceden ısıtın.
- 500 gram çekirdeği çıkarılmış kirazı yıkayıp süzün, yağladığınız fırın kabına eşit şekilde yerleştirin.
- Derin bir kapta 3 adet yumurtayı 100 gram toz şeker ile çırpın.
- Üzerine 1 su bardağı süt, 1 paket vanilin ve 1/2 su bardağı un ekleyin, pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırın.
- Hazırladığınız bu sıvı hamuru kirazların üzerine yavaşça dökün.
- Tatlının üzerine isterseniz birkaç küçük tereyağı parçası serpiştirin.
- Önceden ısıttığınız fırında 35–40 dakika, üzeri hafifçe kızarana kadar pişirin.
- Ilındıktan sonra üzerin