İspanyol mutfağının en sembolik yemeklerinden biri olan paella, klasik olarak deniz ürünlü ya da etli yapılır. Ancak bu tarifte paellanın geleneksel yapısını koruyarak tamamen sebzelerle, hafif ve helal beslenmeye uygun bir versiyon hazırlıyoruz.
SEBZELİ PAELLA TARİFİ
Malzemeler
- 2 su bardağı kısa taneli pirinç (Arborio ya da baldo)
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 1 adet sarı dolmalık biber
- 1 adet kabak
- 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
- 2 adet domates (rendelenmiş)
- 2 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay kaşığı safran (ya da ½ çay kaşığı zerdeçal)
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 su bardağı sebze suyu (sıcak)
- Tuz, karabiber
- Taze maydanoz (servis için)
- Limon dilimleri (isteğe bağlı)
Yapılışı
- Geniş bir paella tavasında (veya yayvan bir tavada) zeytinyağını ısıtın, biberleri ve kabağı doğrayarak ekleyin ve yumuşayana kadar soteleyin.
- Sarımsak, rendelenmiş domates ve baharatları ekleyin. 2–3 dakika birlikte pişirin.
- Pirinci ilave edin, sebzelerle karıştırın ve safranı (veya zerdeçalı) ekleyin.
- Sıcak sebze suyunu dökün, tuzunu ayarlayın. Karıştırmadan orta ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
- Suyunu çekip pirinçler yumuşadığında bezelyeleri ekleyin, tavanın kapağını kapatıp 5 dakika dinlendirin.
- Üzerine taze maydanoz serpin, limon dilimleriyle süsleyerek sıcak servis edin.