Kafkas mutfağının lezzetli hamur işi: Çuçuvara tarifi

Kafkas mutfağının lezzetli hamur işi: Çuçuvara tarifi

28.10.2025 22:13:00
Güncellenme:
Haber Merkezi
Takip Et:
Kafkas mutfağının lezzetli hamur işi: Çuçuvara tarifi

Kafkas mutfağının geleneksel lezzeti çuçuvara, ince hamuru ve baharatlı kıymalı iç harcıyla damaklarda iz bırakıyor.

Kafkas mutfağının en sevilen hamur işlerinden biri olan çuçuvara, görünüş olarak mantıyı andırsa da lezzetiyle kendine özgü bir tat sunuyor. İncecik hamurun içine konulan etli harç, haşlandıktan sonra tereyağlı sosla buluşarak sofralara doyurucu bir sıcaklık katıyor. Özellikle Dağıstan ve Kuzey Kafkasya’da sıkça yapılan bu yemek, Türkiye’de de son yıllarda popülerleşmeye başladı.

ÇUÇUVARA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı su
  • Tuz (bir tutam)

İç harcı için:

  • 200 gram kıyma
  • 1 küçük soğan (rendelenmiş)
  • Tuz ve karabiber

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane veya pul biber
  • İsteğe göre yoğurt

ÇUÇUVARA NASIL YAPILIR?

Hamuru hazırlayın: Unu derin bir kaba alın, ortasını havuz gibi açın. Yumurtayı, suyu ve tuzu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun.

Dinlendirin: Hamuru streç filmle sararak 20-30 dakika kadar dinlendirin.

İç harcı hazırlayın: Kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi karıştırın.

Şekil verin: Hamuru ince bir şekilde açın, küçük kareler halinde kesin. Her karenin ortasına bir miktar iç harç koyun, üçgen şeklinde kapatın ve uçlarını birleştirin.

Haşlayın: Geniş bir tencerede kaynayan tuzlu suya atın. Yaklaşık 6-8 dakika pişirin ve süzün.

Sosu hazırlayın: Tavada tereyağını eritin, üzerine nane veya pul biber ekleyin. Haşlanan çuçuvaraların üzerine gezdirin.

İlgili Konular: #Kafkasya #çuçuvara