Pastane usulü ekler, hem görünümüyle göz dolduran hem de lezzetiyle damaklarda iz bırakan bu eklerler, özel günlerinize şıklık katarken, çay saatlerinizi de bir şölen havasına dönüştürecek. İşte, Pastane usulü ekler tarifi...
EKLER TARİFİ
Malzemeler
Ekler Hamuru İçin
- 1 su bardağı su
- 100 gr tereyağı (yaklaşık yarım su bardağı)
- 1 su bardağı un
- 3 adet yumurta
- 1 çimdik tuz
Pastacı Kreması İçin:
- 2,5 su bardağı süt
- 1 çay bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 adet yumurta
- 1 paket vanilin
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzeri İçin:
- 100 gr bitter çikolata
- 1 çay bardağı krema
YAPILIŞI
1. Hamurun Hazırlanışı:
- Tereyağı ve suyu bir tencereye alın, kaynamaya bırakın.
- Kaynayınca un ve tuzu ekleyip hızlıca karıştırarak hamuru toparlayın.
- Hamur tencereye yapışmıyorsa ocaktan alın, 5 dakika soğumaya bırakın.
- Ilındıktan sonra yumurtaları teker teker ekleyin. Her yumurtayı ekledikten sonra iyice karıştırın.
- (Hamur akışkan ama şekil alacak kıvamda olmalı.)
2. Hamuru Şekillendirme ve Pişirme:
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin.
- Hamuru sıkma torbasına alıp ekler şeklinde uzun şeritler halinde sıkın.
- Önceden ısıtılmış 180°C fırında 35-40 dakika pişirin. Fırını erken açmayın!
3. Kremanın Hazırlanışı:
- Süt, un, nişasta, yumurta ve şekeri bir tencerede çırpın.
- Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
- Ocaktan alınca vanilin ve tereyağını ekleyip karıştırın.
- Soğumaya bırakın.
4. Çikolata Sosu:
- Çikolatayı küçük parçalara bölün.
- Kremayı ısıtın, kaynamadan ocaktan alıp çikolataların üzerine dökün.
- Karıştırarak erimesini sağlayın.
5. Ekleri Doldurma ve Süsleme:
- Pişen eklerlerin ortasını bıçakla kesin ya da altından delin.
- Pastacı kremasını sıkma torbasına alarak içlerini doldurun.
- Üst kısmını çikolata sosuna batırın veya sosu üzerine dökün.