Sofraların altın rengi: Evde zerde tarifi

Sofraların altın rengi: Evde zerde tarifi

29.08.2025 14:42:00
Güncellenme:
Haber Merkezi
Takip Et:
Sofraların altın rengi: Evde zerde tarifi

Safran sarısı rengi ve hafif aromasıyla sofraların vazgeçilmezi olan zerdeyi, evde adım adım hazırlayın. Kuş üzümü ve cevizle tatlanan bu geleneksel tatlıyla misafirlerinizi şaşırtın. Peki, sofraların altın rengi olan bu tatlı nasıl yapılır? İşte, evde zerde tarifi...

Zerde, Türkiye’nin geleneksel tatlılarından biri olmasının yanı sıra sofralara renk ve aroma katan nadide lezzetlerden. Hafif tatlılığı, safran ve gül suyu aromasıyla birleşince ortaya hem göze hem damağa hitap eden bir tatlı çıkıyor. Özellikle özel günlerde ve davet sofralarında tercih edilen zerdeyi hazırlamak sandığınız kadar zor değil.  Peki, sofraların altın rengi olan bu tatlı nasıl yapılır? İşte, evde zerde tarifi...

Malzemeler 

  • 1 su bardağı pirinç
  • 6 su bardağı su
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı zerdeçal (rengi için, safran da kullanılabilir)
  • 1 çay bardağı gül suyu (isteğe bağlı)
  • 1/2 çay bardağı kuş üzümü
  • 1/4 su bardağı dövülmüş ceviz veya fındık
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (isteğe bağlı, kokusunu ve tadını artırır)
  • Tarçın ve karanfil (süslemek için)

Yapılışı

  1. Pirinci yıkayıp süzün.
  2. Bir tencereye 6 su bardağı suyu koyun, pirinci ekleyin ve kaynamaya bırakın.
  3. Pirinçler yumuşayınca içine toz şekeri ve zerdeçalı ekleyin, karıştırın.
  4. Orta ateşte, ara ara karıştırarak 10-15 dakika pişirin.
  5. Kuş üzümünü ve isteğe bağlı gül suyunu ekleyin, birkaç dakika daha pişirin.
  6. Ocaktan almadan önce tereyağını ekleyip karıştırabilirsiniz.
  7. Servis ederken üzerine dövülmüş ceviz/fındık serpin ve tarçın ile karanfille süsleyin.
  8. Ilık veya soğuk olarak servis yapabilirsiniz.