'2 deniz otobüsü yollandı'
Libya'daki Türklerin tahliyesi için İDO'ya ait iki deniz otobüsünün yollandığı bildirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 6 adet C-130/160 askeri ulaştırma uçağının, Türklerin tahliyesi amacıyla dün 10:35'ten itibaren Trablus Havalimanına intikal ettiği bildirildi.
Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, Misurata limanına gitmek üzere OSMANGAZİ-1, Ras Lanuf limanına gitmek üzere de ORHANGAZİ-1 deniz otobüslerinin gece yarısından sonra Marmaris'ten hareket ettiği belirtildi. Gemilerin yarın erken saatlerde Libya'ya varmasının beklendiği kaydedildi.
'Libya'ya 6 askeri nakliye uçağı daha gönderildi'
Hava Kuvvetleri Komutanlığına ait 6 adet C-130/160 askeri ulaştırma uçağının, Türklerin tahliyesi amacıyla dün 10.35'ten itibaren Trablus Havalimanına intikal ettiği bildirildi. Dışişleri Bakanlığı Libya Kriz Merkezinden yapılan açıklamada, uçaklardan ilkinin 21.15, ikincisinin de 22.06'da Dalaman Havalimanı'na indiği, diğer 4 uçağın Trablus Havalimanında tahliye çalışmalarına devam ettiği belirtildi.
Öte yandan dün Trablus'a gönderilen dört THY uçağından ikisinin akşam saatlerinde Atatürk Havalimanına indiği, diğer uçağın da yakın zamanda inmesinin beklendiği kaydedildi. Dördüncü THY charter uçağının ise halen Trablus Havalimanında yolcu aldığı ifade edildi. Açıklamada, ayrıca Sirte'deki Türklerin tahliyesi amacıyla bir THY charter uçağının 20.15 sularında Sirte Havalimanı'na indiği, uçağın günün ilk saatlerinde Atatürk Havalimanına iniş yapmasının beklendiği ifade edildi.
Libya-Tunus sınırını geçen 400 civarında Türk'ün yurda getirilmesi amacıyla ayrıca Cerba'ya iki adet charter uçağı gönderildiği, bu tahliye çalışmalarının Tunus Büyükelçiliğinin eşgüdümünde yürütüldüğü belirtildi.
'740 deniz mili yol yapacağız'
Libya'daki Türk vatandaşların tahliyesi çalışmaları çerçevesinde Osmangazi Feribotu saat 24.00'de yeniden Libya'ya hareket etti. Osmangazi Feribotu Kaptanı Vural Erol, Missurata Limanı'na gideceklerini ve 740 deniz mili yol yapacaklarını söyledi. Yolculuğun 28-30 saat sürmesinin planlandığını belirten Vural Erol, Akdeniz'deki rüzgarların hareketine göre Marmaris'ten çıkış saatini belirlediklerini ve Pazartesi günü sabaha karşı Libya'da olmayı planladıklarını ifade etti.
Libya'ya yapılan ilk seferde Bingazi Limanı'na yanaştıklarını, Missurata Limanı'nın ise Tunus'a yakın olduğu için yolculuğun daha da uzun süreceğini belirten Vural Erol, gemide 28 personelin bulunduğunu, ayrıca 4 Kızılay görevlisi, pasaport kontrolleri için 5 polis memuru, 2 Ulusal Medikal Kurtarma ekibinin bulunduğunu kaydetti. Vural Erol, geminin yaklaşık 1100 kişi kapasiteli olduğunu, Başbakanlık Acil Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan yaklaşık 600 kişiyi alacaklarını kendilerine bildirildiğini, varış saatine kadar bu sayının değişebileceğini sözlerine ekledi. Anadolu Ajansı'ndan Medat Şenay ve Evren Atalay da yolculuk izlenimlerini aktarmak üzere Osmangazi Feribotu ile Libya'ya hareket etti.
Dışişleri Bakanlığı, tahliye edilenlerin listesini yayımladı
Dışişleri Bakanlığı Libya'dan tahliye edilenlerin listesini yayımladı. Bakanlığın Libya kriz merkezinden yapılan açıklamada, 19 ile 26 Şubat günleri arasında Libya'dan Türkiye'ye havayoluyla tahliye edilenlerin listesinin Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayımlandığı belirtildi.
'Vietnamlı işçiler bizi şantiyede rehin aldılar'
Libya'nın Trablus kentinde bir firmada ambar şefi olarak çalışan ve havaalanında 9 saat bekledikten sonra dün gönderilen askeri uçakla Dalaman'a, oradan da Kocaeli'nin Körfez ilçesindeki evine gelen Yücel Can (48), ailesine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Yücel Can (48) , 19 aydır Libya'da çalıştığını, Trablus'ta Polis Akademisi inşaatını yaptıkları için diğer arkadaşlarından şanslı olduğunu belirten Can, şöyle konuştu: ''Sağımızda polis akademisi binası solumuzda ise pasaport binası vardı. O yüzden biz güvenli bir yerdeydik. Bizim olduğumuz yerin dışında 5 şantiyemiz var onlar büyük tehlike altındaydılar. Yavaş yavaş hepsini tahliye ettik. Şu an sadece Sirte'deki şantiyemiz kaldı. Bu hafta onlar da gelebilir.''
Olaylar başladıktan sonra dışarı çıkma yasağı uygulandığını, alışveriş yapılacak her yerin kapalı olduğunu belirten Can, bu yüzden bir hafta boyunca ekmek ve çorba ile karınlarını doyurduklarını anlattı. Bulundukları şantiyedeki 400 çalışandan 200'ünün Türk olduğunu ifade eden Yücel Can, şöyle devam etti: ''Şantiyede geri kalan 200 işçi de Vietnamlıydı. Firmamız 170 arkadaşımızı Türkiye'ye gönderdi. Biz de Vietnamlıları gönderdikten sonra gelecektik. Fakat Kaddafi'nin sivil destekçilerine silah dağıttığını konsolosluktan duyan firmamız bizi hemen tahliye etmek istedi. Vietnam yetkilileri vatandaşlarına sahip çıkmadığı için Vietnamlı işçiler bizi şantiyede rehin aldılar. Kendileri gitmediği sürece bizim de gitmemize izin vermeyeceklerini söylediler. Biz yan taraftaki polis lojmanlarına girdik. Şantiyeden kaçarak firma yetkililerimizle havaalanına gittik. Firmamız, bünyesinde çalışan toplam 1200 Vietnamlıyı, gemiyle Vietnam'a gönderecek.'' Dün firma yetkilileri tarafından şantiyeden kaçırılarak Trablus Havaalanına sabah saat 10.00'da getirildiklerini anlatan Can, saat 18.00'da havalandıklarını ve 3.5 saatlik uçuşun ardından Dalaman'a indiklerini kaydetti.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?