2009'da et fiyatı yüzde 14.4 arttı
Sığır eti fiyatı 2009 yılında yüzde 14.4 artışla 13,41 TL, koyun eti ise yüzde 19.2 artarak 13,27 TL olurken, tavuk eti fiyatı yüzde 29.4 artışla 4,78 TL ve hindi eti fiyatı yüzde 32.5 artarak 6,77 TL'ye yükseldi.
Sığır eti fiyatı 2009 yılında yüzde 14.4 artışla 13,41 TL, koyun eti ise yüzde 19.2 artarak 13,27 TL olurken, tavuk eti fiyatı yüzde 29.4 artışla 4,78 TL ve hindi eti fiyatı yüzde 32.5 artarak 6,77 TL'ye yükseldi. Canlı hayvan üretim değeri 2009'da bir önceki yıla göre yüzde 10.3 artarak yaklaşık 28,1 milyar TL'ye yükselirken, hayvansal ürün üretim değeri de yüzde 11.7 artışla yaklaşık 26,6 milyar TL'ye ulaştı.
TÜİK, 2009 Canlı Hayvan ve Hayvansal Ürün Fiyatları ve Üretim Değeri sonuçlarını açıkladı. Buna göre, canlı hayvanlardan kültür sığır fiyatı 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 6 artarak 2 bin 533,6 TL'ye yükselirken, yerli sığır fiyatı yüzde 16.3 artışla bin 391,3 TL oldu. Aynı yılda kültür dana fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 9.8 artışla bin 279,7 TL ve yerli dana fiyatı yüzde 15.4 artarak 725,2 TL olarak gerçekleşti.
Küçükbaş hayvanların fiyatları
Koyun ve keçi fiyatlarına bakıldığında ise 2009 yılında bir önceki yıla göre merinos koyun fiyatında yüzde 15.1, yerli koyun fiyatında yüzde 25.7, tiftik keçisi fiyatında yüzde 22.5 ve kıl keçisi fiyatında yüzde 29.3 artış görüldü. Kümes hayvanlarından et tavuğu fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 21 artarak 8,1 TL ve yumurta tavuğu fiyatı yüzde 11.6 artarak 9,1 TL'ye yükseldi.
Süt fiyatında düşüş
İnek sütü fiyatı bir önceki yıla göre yüzde 0.7 azalışla 0,79 TL'ye gerilerken, koyun sütü fiyatı ise yüzde 10.9 artarak 1,17 TL'ye ulaştı. Kırmızı et fiyatlarına bakıldığında ise sığır eti yüzde 14.4 artarak 13,41 TL, koyun eti ise yüzde 19.2 artarak 13,27 TL olarak işlem gördü. Tavuk eti fiyatı yüzde 29.4 artarak 4,78 TL ve hindi eti fiyatı yüzde 32.5 artarak 6,77 TL oldu. Tavuk yumurta fiyatı yüzde 8.2 artışla 0,21 TL, bal fiyatı ise yüzde 11.2 artışla 16,86 TL olarak gerçekleşti.
Canlı hayvan üretim değerinde yüzde 10.3'lük artış
Canlı hayvan üretim değeri ise 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 10.3 artarak yaklaşık 28,1 milyar TL oldu. Büyükbaş hayvanların üretim değeri 2008'e göre yüzde 9.8 artarak yaklaşık 19,4 milyar TL, küçükbaş hayvanların üretim değeri yüzde 14.9 artarak 6,5 milyar TL ve kümes hayvanlarının üretim değeri ise yüzde 9.7 artarak yaklaşık 2 milyar TL oldu.
Hayvansal ürün üretim değeri 26,6 milyar TL'ye yükseldi
Hayvansal ürün üretim değeri 2009 yılında bir önceki yıla göre yüzde 11.7 artışla yaklaşık 26,6 milyar TL'ye yükseldi. 2009 yılında 2008 yılına göre süt üretim değeri yüzde 2.4 artarak yaklaşık 10,3 milyar TL, beyaz et üretim değeri yüzde 51.8 artarak yaklaşık 6,4 milyar TL, bal üretim değeri yüzde 12.1 artarak yaklaşık 1,4 milyar TL, yumurta üretim değeri ise yüzde 13.4 artarak yaklaşık 2,8 milyar TL'ye ulaşırken, kırmızı et üretim değeri yüzde 1.1 azalarak yaklaşık 5.5 milyar TL'ye geriledi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?