3. Ayasofya cami oluyor

Vakıflar Genel Müdürlüğü Edirne’deki Ayasofya’nın da cami olacağını açıkladı. Gözler İstanbul’da.

Yayınlanma: 01.05.2015 - 07:29
Abone Ol google-news

Edirne’nin Enez ilçesindeki antik kent “Ainos” içinde, kesin kayıtlar bulunmasa da 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Ayasofya için son kararsa Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden çıktı. Hristiyan inancında yedinci konsilin toplandığı yer olduğu için önemli taşıyan İznik’teki Ayasofya’yı 2011 yılında, Trabzon’daki Ayasofya’yı ise 2012’de müze statüsünden camiye çeviren Vakıflar Genel Müdürlüğü, Enez’deki yıkık halde bulunan Ayasofya’yı da cami olarak restore etme kararı verdi. Radikal internet sitesinin haberine göre Ayasofya’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce yatırım programına alındığını vurgulayan Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün eserin rekonstrüksiyon projesini onayladığını duyurdu. Ertem, çalışmalara kurulun onayladığı proje doğrultusunda en kısa zamanda başlanacağını belirtti.

Bizans’ın simgesi

Bizans dini yapıları arasında önemli bir yeri olan, 12. yüzyılda inşa edildiği düşünülen Ayasofya, Enez Kalesi’nin güney doğu ucundaki en yüksek noktada yer alıyor. Adnan Ertem eserin cami olarak açılmasına neden olaraksa geçmişteki kayıtları işaret etti, “Burası cami olarak vakfedilmiş bir ibadethanedir. Vakfiyesine uygun şekilde hizmete açılacak bir vakıf eserdir”dedi.

Adnan Ertem, 2013 yılında İstanbul’daki Ayasofya’nın da cami olduğunu savunarak, “İstanbul’daki Ayasofya Camisi vakfiyesine göre camidir ve cami olarak ilelebet yaşayacaktır. Ama burada karar merci biz değiliz” demişt


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler