30 Ağustos'ta bir ilk yaşandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen törende tebrikleri kabul ederek, ''Başkomutan'' sıfatıyla kutlamaları kabul eden ilk cumhurbaşkanı oldu.

Yayınlanma: 30.08.2011 - 07:06
Abone Ol google-news

Tören, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Murat Birgel, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve diğer askeri erkanın Aslanlı Yol'dan yürüyüşüyle başladı.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Orgeneral Özel, Atatürk'ün mozolesine, üzerinde ''Türk Silahlı Kuvvetleri'' yazılı kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu. Orgeneral Özel ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeni komuta kademesi Anıtkabir merdivenlerinde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçen Orgeneral Özel, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı ve deftere yazdığı metni yüksek sesle okudu. Deftere yazdıklarını okuduktan sonra töreni izleyen basın mensuplarının bayramını kutlayan Orgeneral Özel, Misak-ı Milli Kulesi'nden ayrılırken de Kore Gazisi Ramazan Durak ile bayramlaşarak bir süre sohbet etti.

 

Gül, 'Başkomutan' sıfatıyla kutlamaları kabul eden ilk cumhurbaşkanı oldu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Genelkurmay Karargahı'nda düzenlenen törende tebrikleri kabul ederek, ''Başkomutan'' sıfatıyla kutlamaları kabul eden ilk cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanı Gül'ü, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı Şeref Salonu'ndaki törende, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar Kurulu üyeleri, kuvvet komutanları, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, konfederasyon, sendika ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya, orgeneraller, oramiraller ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin diğer mensupları, bürokratlar ve yabancı askeri ataşeler ile diğer bazı kurum ve kuruluşların temsilcileri tebrik etti.

Şeref Salonu'nda, önceki yıllarda düzenlenen tebrik törenlerinde Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları kutlamaları kabul ediyordu. Cumhurbaşkanı Gül, ilk kez gerçekleşen uygulamaya ilişkin olarak, ''Bu 30 Ağustos'ta başkomutan olarak bütün kutlamaları ben kabul edeceğim. Genelkurmay Başkanımız, Başbakanımız Milli Güvenlik Kurulundan önce yaptığımız bir konuşmada Genelkurmay Başkanı'nın getirdiği bir düşünceydi. Biz de çok doğru bulduk. Uygulama bundan sonra böyle olacaktır'' demişti. Cumhurbaşkanı Gül, kutlamaları kabul ederken iki yanında Türk bayrakları yer aldı. Bayraklardan birinde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunduğu görüldü.

 

Atatürk anıtına çelenk konuldu

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları, çeşitli törenlerle devam ediyor. Ankara'daki kutlamalar çerçevesinde, Ulus'taki Atatürk anıtına çelenk konuldu. Büyük taarruzun 89. yıl dönümü kutlamaları, yurdun bütün bölgelerinde düzenlenen törenlerle kutlanırken, Ankara'daki kutlamalarda da Atatürk anıtı önünde toplanan Ankara Valiliği, Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, Askeri Garnizon ve diğer yetkililer, Atatürk anıtına çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu.

Anıta ilk çelengi Ankara Valisi Alaaddin Yüksel koydu. Yüksel'in ardından, anıta sırasıyla Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Başsavcısı, Bölge İdare Mahkemesi, Gazi Üniversitesi, Yıldız Üniversitesi, Ankara Barosu, AKP Ankara İl Başkanlığı ve bankaların çelenkleri yerleştirildi. Daha sonra, şehitler için bir dakikalık saygı duruşuna geçildi. Tören, İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona erdi. İstiklal Marşı'nın okunması sırasında üç asker de göndere bayrak çekti.

Törenin bitiminin ardından, Vali Yüksel katılımcıların bayramını kutladı. Törene katılanlar birbiriyle bayramlaştıktan sonra dağıldı. Ankara Valisi Yüksel, aracına binmeden önce, çevrede toplanarak töreni izleyen halkla tek tek tokalaşarak, hem Zafer Bayramlarını hem de Şeker Bayramlarını kutladı.

 

AKM tören alanında resmi geçit düzenlendi

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) tören alanında resmi geçit töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şeref tribünündeki yerini alması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak, Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukçu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Birgel, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu ve diğer yetkililer katıldı. Töreni, ayrıca yabancı misyon şefleri, subay ve astsubaylar ile çok sayıda vatandaş izledi.
 

Genç subayların konuşması

Törende, Kara Harp Okulu'ndan mezun olarak bugün TSK saflarında göreve başlayan Bakım Teğmen Emre Baran ile Topçu Teğmen Aybüke Bulut, ''en genç subaylar'' adına konuşma yaptılar. Baran ve Bulut, yaptıkları konuşmada, Cumhuriyetin kurulmasını takip eden yıllarda birbiri ardına yapılan devrimler ve gerçekleştirilen ekonomik, sosyal ve hukuksal reformlarla bir ulusun yeniden doğuşunun sağlandığını bildirdiler. Teğmenler, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yöneltilecek her türlü teşebbüsün Türk ordusunun azim ve iradesi karşısında mutlaka hüsrana uğrayacağını belirterek, vatan, cumhuriyet ve vazife uğruna gerektiğinde canlarını seve seve vermeye hazır olduklarını haykırdıklarını söylediler.
 

Tümgeneral Bal'ın konuşması

Tören Kıta Komutanı olan Zırhlı Birlikler Okulu ve Eğitim Tümen Komutanı Tümgeneral Yaşar Bal da konuşmasına, ''Bugün yüce Türk ulusu ve onun bağrından çıkan kahraman Türk Ordusu'nun ebedi Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde el ele, omuz omuza vererek, yaptığı Ulusal Kurtuluş mücadelesinden, destansı bir zaferle çıkışının 89. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisinde olduklarını'' dile getirdi.


TSK Paraşüt Timi'nin gösterisi

Geçit töreni, 3 bin metreden yapılan paraşüt atlayışları ile başladı. Paraşütçüler, atlayışlarında taşıdıkları Türk Bayrağı ve Atatürk posterinin inişi sırasında vatandaşlar büyük sevgi gösterisinde bulundu. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı. Tören, TSK Armoni Mızıkası ve Karma Bando'nun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti. Bandonun hemen ardından Tören Kıta Komutanı ve karargah askerleri, gaziler ile Silahlı Kuvvetler Onur Taburu, şeref tribünü önünden resmi geçiş yaptı. Poster Grubu sancakları, Atatürk'ün posterini taşıdı. Geçit resmi, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları ile taburları ve GATA öğrencilerinin geçişiyle devam etti. Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı ve Barış Gücü askerlerinin oluşturduğu taburu Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı ''Tarihi Bölük''ün geçişi izledi. Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Özel, sancaklar ile Türk bayrağı geçişini ayakta izledi. Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Mehteran Bölüğünün geçişiyle sürdü. Mehteran Bölüğü, izleyicilerden büyük alkış aldı.
 

Helikopter ve uçak gösterileri

Törende, TSK'ya ait helikopterler, eş zamanlı olarak Hipodrom üzerinde uçarken, birliklerin geçişi de sürdü. Türk Hava Kuvvetlerine bağlı F-16 ve F-4 uçakları da gösteri uçuşu yaptı.
Helikopter ve uçakların gösterisi sırasında yerli imkanlarla üretilen hava savunma sistemi ''Zıpkın'' ve karadan karaya menzilli ''Kasırga'' isimli roketatar da tanıtıldı.
 

Türk yıldızları

Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Binbaşı Murat Keleş'in kullandığı ''Solo Türk'' ve Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi ''Türk Yıldızları''nın gösterisiyle sona erdi. Bu uçakların gösterileri, Şeref Tribünü ve töreni izleyen yurttaşlarca uzun süre alkışlandı.
 

İstanbul

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda tören düzenlendi. Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, üniversiteler, siyası partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin anıta çelenk koymasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Anıt Şeref Defteri'ni imzalayan Orgeneral Ataman, deftere şunları yazdı: ''Milletimizin bölünmez bütünlüğü ve bekası adına içtiği anda bağla kalan, çağdaş değerleri benimseyen Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da Atatürk'ün düşünce sistemi doğrultusunda ilke ve devrimlerden aldığı güçle, şehit kanlarıyla sulanarak temeli atılan demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini, kutsal vatanımızın bölünmez bütünlüğünü ve ulusal menfaatlerimizi koruma ve kollama kararlılığındadır.''
 

Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü kutlamaları çerçevesinde İstanbul Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapıldı. Tören, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tören aracının üzerinden vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı.
Törende daha sonra İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağı çekildi. Tören komutanı Tuğgeneral Mehmet Dişli, Türk Silahlı Kuvvetleri adına günün anlam ve önemini belirten konuşmasını tank üzerinden yaptı.

Tuğgeneral Dişli, bugün Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ebedi başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilen bağımsızlık mücadelesinden ulusça zaferle çıkışın 89. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içinde olduklarını söyledi. Tören, motorlu ve yaya birliklerinin geçişi ile hava araçlarının gösteri uçuşlarıyla tamamlandı. İstanbullular, Vatan Caddesi'ndeki resmi geçit törenini coşkuyla izledi.
 

İzmir

30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 89. yıldönümünde İzmir Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. Tören başlamadan önce alana İzmir Valisi Cahit Kıraç ile birlikte gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, prokol üyeleriyle tek tek tokalaşarak bayramlarını kutladı. Daha sonra düzenlenen törende Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı, Bölge İdare Mahkemesi, siyasi partiler, üniversiteler, mesleki kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Anı şeref defterini imzalayarak yazdıklarını okuyan Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Atay, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 89. yılının ulusça, coşkuyla kutlamanın haklı gurur ve heyecanını yaşadıklarını söyledi. İzmir'de, Kordon Orduevi'ndeki törenin ardından Vali Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhuriyet Meydanı'nda tören aracına binerek vatandaşların bayramını kutladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün anlam ve önemini anlatan konuşma yapan Piyade Albay Yusuf Ersin Büyükan, 30 Ağustos zaferinin ''Türk'ün bağrına dayanan hançerin milletçe sökülerek ülkenin kurtuluşu destanı'' olduğunu belirtti. Konuşmanın ardından askeri geçiş töreni yapıldı. Kordonda 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Tören sonrasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve protokol üyeleri Kordon'da kahvaltı yaptı.

 

Mersin

30 Ağustos Zafer Bayramı, Mersin'de Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katılımıyla düzenlenen törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, Bakan Çağlayan ve kamu kurumlarının temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamanın okunduğu törende, resmigeçit yapıldı.

Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Kemal Sığırcıkoğlu ve Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren'in de katıldığı tören, kültür merkezinde protokolün kabulüyle sona erdi.

Öte yandan, dünkü şehitlik ziyareti sırasında CHP Mersin Milletvekili İsa Gök'ün Atatürk ve silah arkadaşlarına dua etmediğini ileri sürdüğü İl Müftüsü Ali Melek, gazetecilerin olayı hatırlatması üzerine, şunları kaydetti: ''Sayın vekilimizin tam olarak neler söylediğini bilmiyorum, sadece duydum. Dün şehitlerimizin ve gazilerimizin ruhuna Kur'an-ı Kerim okundu. Söylendiği gibi olayda maksat söz konusu değildir. Özellikle duanın içerisine alınmamış olması söz konusu değil. Daha önceki dualarımızda her zaman telaffuz ediyoruz. Bir dua ediyorsunuz ve o atmosferde bazı şeyleri o anda telaffuz etmemiş olabilirsiniz ama bu durum, kasıtlı olarak telaffuz edilmemiş diye yorumlanmamalı.''

 

Rize

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Rize'de Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın da katıldığı törenlerle kutlandı. Rize'deki kutlamalar, Bakan Yazıcı ve çeşitli kuruluşların temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden törende, Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Turhan Talu, halkın ve askerlerin bayramını kutladı. Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmaların ardından öğrencilerin şiir okuduğu tören, halk oyunu gösterisi ve resmigeçitle sona erdi.

Bu arada, töreni izleyen Hızır Hardal (64) isimli vatandaşın üzerindeki ''Sivil bir anayasa, egemenlik milletindir'' yazılı kırmızı beyaz renkli tişört dikkati çekti. Hardal, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Yurdumuzun bir anayasaya ihtiyacı var. Askerimize saygı duyuyoruz. Ancak onlar işini yapsın, millet de anayasa yapsın. Kim yapsın, parlamento, milletin kendisi sivil bir anayasa yapsın. Milletin sivil bir anayasaya ihtiyacı var'' dedi. Hardal, daha sonra Bakan Yazıcı'yla tokalaştı. Yazıcı da Hardal ve halk oyunu ekibiyle hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

Adana

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü nedeniyle Adana'daki Uğur Mumcu Meydanında kutlama töreni düzenlendi. Tören, Vali Vekili Fikret Deniz, Garnizon Komutan Vekili ve Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ünal Karaosmanoğlu ve Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Vekili Zihni Aldırmaz'ın askeri araç üzerinde vatandaşları selamlamasıyla başladı. Tankçı Kurmay Binbaşı Osman Çetin, törendeki konuşmasında, Türk Kurtuluş Savaşının, her şeyin bittiğinin sanıldığı bir dönemde, dönemin en güçlü devletlerine ve onlara hizmet edenlere karşı kazanılan gururlu ve eşsiz bir zafer olduğunu söyledi.


Konuşmanın ardından ise Abdulkadir Paksoy Lisesi örencilerinden Hilal Kuzu ve Ferhat Erdoğan şiirler okudu, Adana Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları ekibi bir gösteri sundu. Askeri bandonun yerini almasından sonra, zırhlı ve askeri birlikler ile gaziler, vatandaşların alkışları arasında geçit törenini gerçekleştirdi. Törene, AKP Adana milletvekilleri Necdet Ünüvar ve Mehmet Şükrü Erdinç, CHP Adana Milletvekili Ümit Özgümüş ile diğer ilgililer de katıldı.

 

Düzce

Düzce 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtpark Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, Düzce Valisi Vasip Şahin, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Turhan Yazıcı, Belediye Başkanı İsmail Bayram, Başsavcı vekili Cesur Aykul, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Safinaz Ataoğlu, Baro Başkanı Ali Dilber, AKP Milletvekili Fevai Arslan, Siyasi Parti İl başkanları ve daire müdürleri katıldı. Buradaki tören Valilik, Ganizon komutanlığı, Belediye başkanlığı, Cumhuriyet Başsavcılığı, Düzce Üniversitesi Rektörlüğü ve Baro Başkanlığı'nın tek tek çelenk sunmasının ardından tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile son buldu.

Törenin ardından, Vali Şahin ve Garnizon komutanı Yazıcı, Alay Komutanlığı gazinosunda kutlamaları kabul etti. Anıtpark Meydanındaki kutlama programı Vali Vasip Şahin, Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Turhan Yazıcı ve Belediye Başkanı İsmail Bayram'ın protokolün ve askeri briliklerin bayramlarını kutlaması ile başladı. Burada bir konuşma yapan Jandarma Yüzbaşı Mustafa Duru, ''30 Ağustos Zaferi yüce milletimizin ve ordumuzun o günlerin zor şartları ile tarihe altın harflerle yazılan milli bir destandır'' diyerek, 30 Ağustos'un Türkiye'nin aydın geleceğe yürüyüşünü de bir başlangıcı olduğunu belirtti. Tören, Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencisi Ayhan Kasapoğlu'nun 30 Ağustos şiirini okumasının ardından askeri birliklerin tören geçişiyle son buldu.

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, yurdun değişik yerlerinde düzenlenen törenlerle kutlandı. Uşak'ta, Uşak Valisi Özdemir Çakacak, Garnizon Komutanı Jandarma Albay İsmail Özcan ve Belediye Başkanı Ali Erdoğan'ın halkın bayramını kutlamasıyla başlayan törende, saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 30 Ağustos Zafer Bayramı için yayımladığı mesajın okunduğu törende, Uşak İl Jandarma Komutanlığı Merkez İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Umut Üzerdik, günün anlam ve önemine değinen bir konuşma yaptı.

Üsteğmen Üzerdik, konuşmasında 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın hangi şartlarda gerçekleştirildiğinin iyi tahlil edilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Kurtuluş savaşı sadece işgal ordusuna karşı değil, aynı zamanda fakirliğe, imkansızlıklara, hastalığa ve açlığa karşı kazanılmıştır. Sürdürülen şanlı mücadele zaferle sonuçlanmıştır'' dedi. Tören, öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından askeri birliklerin geçit resmi ile sona erdi.
 

Sivas

Sivas'taki ilk tören, Atatürk Anıtı'na Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye ve diğer kuruluşların çelenklerinin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törenlere geçildi. Burada Sivas Valisi Ali Kolat, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Mustafa İlter ile Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, halkın bayramını kutladı. Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü İbrahim Kılınç, 30 Ağustos Zaferi'nin Türk milleti için önemine değinerek, bu zaferle dünyaya Anadolu'nun Türk yurdu olarak kalacağının ispatlandığını söyledi.

Garnizon komutanlığı adına konuşan piyade yüzbaşı Çağtay Fırıncı ise 30 Ağustos'un dünyada eşi görülmemiş bir zafer olduğunu belirtti. Sivas Muharip Gaziler Derneği Başkanı Fuat Ahıskalı da, 30 Ağustos zaferinin tarihin akışını değiştirdiğini, Türk milleti için bir başarı ve kahramanlık destanı olduğunu ifade etti. Halk oyunları gösterileri ile devam tören, geçit töreni ile sona erdi.
 

Elazığ

Valilik önündeki ilk törende Vali Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Galip Mendi, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu ile ilgililer Atatürk Anıtı'na çelenk koydu, saygı duruşunda bulundu, İstiklal Marşı okundu. Törenin ardından Korgeneral Mendi, basına kapalı gerçekleşen törende 8. Kolordu Karargahında tebrikleri kabul etti. Kutlamalar Valilik önündeki Zübeyde Hanım Caddesi'nde devam etti. Vali Erol, Korgeneral Mendi ile Belediye Başkanı Selmanoğlu törene katılanların 30 Ağustos Zafer Bayramı ile Ramazan Bayramını kutladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Kurmay Yüzbaşı Murat Özcan, Türk ulusunun Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde asil geçmişine sahip çıktığı 30 Ağustos Zaferi'nin 89. yıl dönümünü kutlamanın gurur ve heyecanı içerisinde olduklarını söyledi. Özcan, 30 Ağustos Zaferi'nin Türk milleti açısından varoluş, diriliş ve özgürlüğünü devam ettirme yönlerinin yanısıra zaferle Türkiye'nin bir kültür devrimi yaparak, çağdaş dünyaya kararlı adımlarla yürümeye başladığını, bu zafere müteakip kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin Atatürk önderliğinde laik ulus devletine dönüşümü sağlayarak bir devrim gerçekleştirdiğini ifade etti. Tören, gaziler ve askeri birliklerin katıldığı geçit töreni ile sona erdi.
 

Tokat

Tokat'ta Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan törenin ardından Tokat Valisi Şerif Yılmaz ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ali Özkara Orduevi'nde tebrikleri kabul etti.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Yılmaz, Garnizon Komutanı Özkara ve Belediye Başkan Vekili Sami Dutoğlu halkın ve tören birliklerinin bayramını kutladı.
Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunduğu törende, düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi. Bu arada çocuklar Şeker Bayramı nedeniyle topladıkları şekerleri askerlere dağıttı.
 

Yalova

Yalova Cumhuriyet Meydanı'ndaki törene, Yalova Valisi Esengül Civelek, Belediye Başkanı Yakup Koçal, Karamürselbey Eğitim Merkezi Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Meftun Dırman, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun ile çok sayıda vatandaş katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'nı çelenk sunulmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Türk Silahlı Kuvvetleri adına bir konuşma yapan Deniz Teğmen Mehmet Çakal, 30 Ağustos Zaferi ile Türk ulusunun, tarihindeki en uzun barış dönemini gerçekleştirerek, yaşama geçirdiğini, Türk ordusunun, ulusu ile bütünleşerek dünyaya ''Türk esir edilemez, anavatanı Anadolu işgal edilemez'' mesajını vererek, gücünün ne olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirtti.

 

Bingöl

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Bingöl'de Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın da katıldığı törenlerle kutlandı. Bingöl'de düzenlenen ilk tören, saat 09.00'da, Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla donatılan Hükümet Konağı Meydanı'nda yapıldı. Atatürk Anıtı'na çelenk konulması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından buradaki tören sona erdi. İkinci tören, Bingöl Şehir Stadyumu'nda yapıldı. Buradaki törene, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Vali Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Orhan Gündüz, AKP Bingöl Milletvekili Eşref Taş ve diğer yetkililer katıldı. Yüzbaşı Tuncay Temizişler, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Törenin ardından polisevinden ayrılan Bakan Yılmaz, Bingöl Şehit Aileleri Malulleri ve İnsan Hakları Derneğini ziyaret etti. Dernek Başkanı Ziya Sözen'den çalışmalar hakkında bilgi alan Yılmaz, daha sonra sırasıyla Bingöl Belediye Başkanlığı, Bingöl Devlet Hastanesi, İl Jandarma Komutanlığı ile İl Emniyet Müdürlüğüne de bayram ziyaretinde bulundu.

Bitlis

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Bitlis'te tören düzenlendi. Bitlis'teki tören, Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Daha sonra, Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Enver Aydın, Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın tören kıtasını selamladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Jandarma Binbaşı İhsan Çanak, Türk milletinin büyük bir mücadelenin ardından bağımsızlığına kavuştuğunu belirterek, ''30 Ağustos zaferi, yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulması için araç olmuştur. Bundan sonra kalkınma ve çağdaşlaşma mücadelesine geçilmiştir'' dedi. Konuşmanın ardından günün anlam ve önemini belirten şiirler okundu. Askeri birliklerin tören geçişinden sonra, İl Jandarma Komutanı Enver Aydın, Bitlis Askeri Gazino'da tebrikleri kabul etti.
 

Şanlıurfa

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Şanlıurfa'da, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kentteki ilk tören Atatürk Bulvarı'nda eski Valilik binası önünde yapıldı. Vali Vekili Bahri Tiryaki, Belediye Başkan Vekili Fevzi Yücetepe, 20. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Veli Tarakçı ve diğer yetkililer, Atatürk anıtına çelenk sunarak, saygı duruşunda bulundu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.

Daha sonra Şehitlik Çamlık Parkına geçen yetkililer, buradaki Şehitler Abidesi'ne çelenk koydu, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı. Atatürk Bulvarı'nda devam eden törende Tankçı Binbaşı Alper Eken, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Geçit töreniyle sona eren törene, AKP Şanlıurfa milletvekilleri Mahmut Kaçar, Emin Önen, Seyit Eyüpoğlu ve Zeynep Karahan Uslu ile daire müdürleri ve askerler katıldı.

Kırklareli

Kırklareli'deki törenler, Vali Mustafa Yaman, 55. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Sinan Yayla, Belediye Başkanı Cavit Çağlayan, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin Vilayet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koyması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.
Çelenk töreninin ardından Tuğgeneral Sinan Yayla, Orduevi'nde tebrikleri kabul etti.
Törenler, Kırklareli Vilayet Meydanı'nda devam etti. Vilayet Meydanı'ndaki törende, Vali Yaman, Tuğgeneral Yayla ve Belediye Başkanı Çağlayan, halkın ve tören kıtasının bayramını kutladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Piyade Kurmay Binbaşı Recep Dönmez, günün anlam ve önemini belirten konuşması yaptı. Daha sonra, askeri birlikler ve araçlar, askeri bando eşliğinde tören geçişlerini tamamladı.
 

Sakarya

Sakarya'nın Adapazarı ilçesindeki Atatürk Bulvarı'ndaki tören, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya 1. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Orhan Çınar ve Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nun askeri cip üzerinden halkı selamlamasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşan Piyade Kurmay Binbaşı Yener Demir, 30 Ağustosun mazisi şan, şeref ve destanla dolu yüce Türk milletinin şahlanışının ve yükselişinin 89. yıl dönümü olduğunu söyledi. Tören, şiirlerin okunması, gaziler ve askeri personelin geçişiyle sona erdi.
 

Denizli

Denizli'de, valiliğin önünde tören düzenlendi. Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı Osman Zolan ve 11. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Metin Keşap, askeri araçla vatandaşları selamladı, ardından askeri geçiş töreni yapıldı. Valiler Kararnamesi ile Erzincan'dan Denizli'ye atanan ve yeni görevine bugün sabah başlayan Vali Demir, tören sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Denizli'de bir bayram günü göreve başlamanın mutluluk verici olduğunu söyledi. Törene, AKP milletvekilleri, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, daire ve kurum müdürleri katıldı.
 

Manisa

Manisa'da kutlamalar, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı'nın önünde düzenlenen çelenk koyma töreniyle başladı. Manisa Valisi Celalettin Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Nehir Aydın, Belediye Başkan Vekili Nursel Ustamehmetoğlu ve CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ile diğer protokol üyeleri, askeri ve sivil erkan ile gaziler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı törende anıta çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra, Vali Güvenç, Tugay Komutanı Tuğgeneral Aydın ve Belediye Başkan Vekili Ustamehmetoğlu, 1. Er Eğitim Tugay Komutanlığı Karargahı'nda tebrikleri kabul etti.
Kutlamalara, Manisa Valiliğinin önünde düzenlenen törenle devam edildi.

Vali Güvenç, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aydın ve Belediye Başkan Vekili Ustamehmetoğlu'nun halkı selamlayarak bayramlarını kutlamasıyla başlayan törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in 30 Ağustos Zafer Bayramı için yayımladığı kutlama mesajının da okunduğu tören, askeri birlikler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü İzci Birliği ile Harp Malulü Derneği üyesi gazilerin katılımında geçit resmiyle sona erdi. Törenin ardından, protokol üyeleri, şehit aileleriyle birlikte Garnizon Şehitliği'ni ziyaret ederek, şehitlerin mezarlarına karanfil bıraktı.
 

Aydın

Aydın'daki kutlamalar, Atatürk Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş, Garnizon ve Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral İbrahim Aydın ve Belediye Başkan Vekili Sümran Ünal'ın anıta çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Kutlamalara İstasyon Meydanı'nda devam edildi. Buradaki törene AKP Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, CHP Aydın milletvekilleri Bülent Tezcan ve Metin Lütfi Baydar ile MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, siyasi partilerin il başkanları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Coş, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Aydın ve Belediye Başkan Vekili Ünal'ın halkı ve tören birliklerini selamlamasıyla başlayan törende, şehitler için saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Jandarma Albay Hakan Genç, törende yaptığı konuşmada, 30 Ağustos zaferinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşu ve gelişimine yol açan zincirin ilk halkasını oluşturduğuna işaret etti. Konuşmanın ardından halk oyunları gösterilerinin yapıldığı tören, askeri birliklerin geçişiyle sona erdi.

Edirne

Edirne'deki törenler, Vali Gökhan Sözer, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Cengiz Demirci ve Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi ile çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Atatürk Anıtı'ndaki törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı eşliğinde göndere bayrak çekildi. Törenlere, 54. Mekanize Tugay Karargahı binasında, Vali Sözer, Tuğgeneral Demirci ve Belediye Başkanı Sedefçi'nin tebrikleri kabul etmesinin ardından Talat Paşa Caddesi'ndeki tören alanında devam edildi.

Törende, Sözer, Demirci ve Sedefçi, halkı ve tören kıtasını selamlayarak bayramını kutladı. 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığında görevli Binbaşı Arif Kenan Erim, törende yaptığı konuşmada, 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın tarihe altın harflerle yazılmış bir bağımsızlık mücadelesinin sonucu olduğunu ifade etti. Tören, askeri birlikler ve askeri araçların resmigeçitiyle sona erdi.

 

Bursa

30 Ağustos Zafer Bayramı, Bursa'da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in da katıldığı törenle kutlandı. Heykel'deki kutlama programı, Atatürk Anıtı'na çelenk konulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Daha sonra, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ümit Yılmaz ve Büyükşehir Belediye Başkanvekili Abdullah Karadağ ile birlikte üstü açık askeri araçtan, törene katılan vatandaşları selamladı. Askeri birliklerin geçişinin ardından tören sona erdi.

Öte yandan, törene, Suudi Arabistan ve Arjantin'den gelen turistler, ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı. Arap turistler, Türkiye'nin kurtuluş mücadelesini duyduklarını belirterek, her yıl bunun kutlanmasının Türk milleti için gurur verici olduğunu söyledi. Arjantinliler ise daha önce arkadaşlarının Türkiye'de benzer bir kutlamayı izlediğini ve kendilerine anlattığını ifade ederek, ''Çok etkilenmişlerdi. Biz de Türk bayraklarıyla törene katıldık. Türk milletinin gururunu, bayramını, sevincini paylaşalım istedik. Gerçekten de etkileyici'' dedi.

 

Çanakkale

Çanakkale'de 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Tören, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek, siyası partiler, yargı organları ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi. Buradaki törenin ardından, Vali Tuna ve Tuğamiral Doğan, Çimenlik Kalesi'ndeki Deniz Müzesi'nde kutlamaları kabul etti. Vali Tuna, daha sonra, Tuğamiral Doğan ve Erkek'le Cumhuriyet Meydanı'nda vatandaşlarla askeri birliklerin bayramını kutladı. Deniz Kurmay Yüzbaşı Ahmet Döner, burada düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türk tarihinin çok büyük ve parlak zaferlerle dolu olduğunu söyledi. Tören, askeri birliklerin resmigeçitiyle sona erdi.

 

Gaziantep

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü, Gaziantep'te törenlerle kutlandı. Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen ilk törende, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve protokolün Atatürk Anıtı'na çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Törene katılanlar daha sonra Orduevi'ne geçti. Buradaki kutlama, basına kapalı gerçekleştirildi. İstasyon Meydanı'nda düzenlenen törende, Vali Erdal Ata, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, tören aracından halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Kurmay Binbaşı Serdar Keresteci, Türk Silahlı Kuvvetleri adına yaptığı konuşmada, bugün ebedi başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri'nin milletle el ele gerçekleştirdiği en büyük zaferin 89. yıl dönümü olduğunu ifade ederek, bu bayramı farklı bir gurur ve sevinçle kutladıklarını söyledi. Tören, resmigeçitle sona erdi. Törenlere AKP ve CHP milletvekilleri, Emniyet Müdürü Süleyman Oğuz, AKP İl Başkanı Ahmet Uzer de katıldı.

 

Diyarbakır

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Diyarbakır'da törenlerle kutlanıyor. İlk tören Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Anıta çelenk konulmasının ardından tören, valiliğin önünde devam etti. Törene, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Toprak, 7. Kolordu Komutanı Tümgeneral Alaeddin Örsan, AKP Diyarbakır milletvekilleri, kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. 7. Kolordu Komutanlığında görevli yüzbaşı Yunus Emre Karaca'nın günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasının ardından resmigeçit yapıldı. Zırhlı araçların geçişi sırasında izleyenler alkışlarla tempo tuttu. Törende, Bakan Eker yurttaşlarla bayramlaştı. Kutlamalara Büyükşehir Belediyesi ve alt kademe belediyelerinden temsilci katılmadığı görüldü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler