"300 yezidi kadın hamile"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) İslami Toplum Partisi (Komela) İnsan Hakları Sorumlusu Zana Dara, terör örgütü IŞİD'in kaçırdığı ve kendi çabalarıyla kurtulan 300 kadının hamile bırakıldığını belirterek, "Bunu toplumsal bir felaket olarak adlandırıyoruz" dedi.

Yayınlanma: 06.01.2015 - 15:44
Abone Ol google-news

Partisinin Süleymaniye ilindeki merkezinde basın toplantısı düzenleyen Dara, 2014'te Irak'ta yaşanan insan hakları ihlallerini değerlendirdi. Kürt bölgesinde özellikle IŞİD'in kaçırdığı Yezidi kadınların başına gelenler için "yaşanan en büyük felaket" ifadesini kullanan Dara, 3 bin 500 Yezidi kadının örgüt tarafından rehin alındığını belirtti.

Dara, "Bunların yaklaşık 300'ü teröristlerin elinden kaçabildi. Ancak çoğu militanlarca hamile bırakıldı. Bunu toplumsal bir felaket olarak adlandırıyoruz. Geri dönen ve hamile kalan Yezidi kadınların durumu ne olacak? Kürdistan yasaları ve şeriat kanunlarına göre bu soruna bir çözüm bulunmalıdır" diye konuştu.

Diğer ihlallere de değinen Zana Dara, Kürt bölgesinde her 100 öğrenciden 10'unun cinsel saldırıya maruz kaldığını, okullardaki şiddet oranının yüzde 42'i arttığını kaydetti. Dara, öğretmenlerin yüzde 88'inin öğrencilere şiddet uyguladığını savundu.

Kürt bölgesinde 2014 yılında 400 kişinin kaçırıldığını aktaran Dara, söz konusu kişilerden şimdiye kadar haber alınamadığını iddia etti.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler