4.5G için birlik olalım
GSM operatörlerinin ayrı ayrı hazırlandığı 4.5G için gereken fiber altyapının çok uzağında olan Türkiye’de, iki büyük oyuncu ortak yatırıma hazır. Ancak, bir türlü yasal altyapı oluşamıyor.
Nisanda uygulamaya başlanacak 4.5G uygulaması için gereken fiber altyapının çok uzağında olan Türkiye’de Turkcell’den sonra Vodafane da ortak yatırım yapılması için her türlü işbirliğine açık olduklarını açıkladı. Ortak kullanım ve yatırım için gerek Bilgi Teknolojileri ve İleşitim Kurumu’na (BTK) gerek diğer kurumlara yapılan başvurular ya sonuçsuz kaldı ya da türlü çeşitli gerekçelerle olumsuz sonuçlandı. Vodafone Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt, önemli olan küçük bir kesimin çok hızlı bir şekilde 4.5G’ye ulaşması değil, daha geniş kesimlerin ulaşması olduğuna dikkat çekti.
Yeterli değil Kısa bir süre önce bir grup gazeteciyle bir araya gelen Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, 4.5G için ortak yatırım yapılması gerektiği, gerekirse devletinde içinde yer alacağı bir yapı ya da şirkete açık olduklarını belirtmişti.
Şimdi de aynı şeyi dile getiren Öğüt, hem maliyet hem verimlilik hem de hız açısından mutlaka ve mutlaka ortak çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de halen 258 bin kilometre fiber altı yapı olduğu en az bir bu kadar daha döşenmesi gerektiği dile getirildi. Her bir oyuncun tek tek yatırım, enerji ve zaman ayırmasının yol açtığı israfı verimliliğe dönüştürmek mümkün.
Yapan ülkeler var
Operatörlerin ortaklığıyla devletin de katılacağı birçok ortaklı bir yapı ile sorunu çözmek mümkün gibi görünüyor, tabii ülkedeki özellikle fiber altyapı konusunda hâkim olan şirketin de bu işe evet demesi gerekiyor gibi görünüyor.
Zira nasıl bir eve su ve elektrik hizmeti gidiyorsa internet erişiminin de gitmesi gerektiğini, bu nedenle bu durumun ülke politikası haline getirilmesi gerektiğini anlatan Öğüt, benzer yapıların incelendiği, Avusturalya, Singapur ve İsveç’te söz konusu ortak yapıların kurularak gayet güzel işletiği bilgisini de verdi. Ancak öyle görünüyor ki son bir buçuk yılını seçimle geçiren ülkede gerek ilgili bakanlıkların ve bakanların sık sık değiştiği gerek hükümet programına alınmasını karşın henüz tamamlanmayan ‘Ulusal Geniş Bant Stratejisi’ fiberde doğru başlangıcı geciktiren unsurlar olarak görünüyor.
Çift haneli büyüme sürdü |
21.6 MİLYON ABONE Abone sayısının 21.6 milyona ulaştığını dile getiren Gökhan Öğüt, “Akıllı telefon penetrasyonumuz yüzde 53’e çıkarak her iki Vodafone abonesinden biri akıllı telefon sahibi oldu. Abonelerin veri kullanımı yüzde 140 artışla 43.9 bin terabayt’a yükseldi” dedi. |
İki yılda 5 milyar lira yatırım Gökhan Öğüt, Vodafone olarak Türkiye’nin dijitalleşmesi için iki yıl önce başlattıkları Dijital Dönüşüm Hareketi stratejik yatırım programı kapsamında 5 milyar TL’lik yatırım yaptıklarını ve Türkiye için toplam yatırımlarının da 17 milyar TL’ye ulaştığını söyledi. Vodafone Türkiye’nin 2015-16 mali yılı ilk yarıyıl sonuçlarını ve iki yılını dolduran “Dijital Dönüşüm Hareketi”nin sonuçlarını değerlendirildiği toplantıya Öğüt’ün yanı sıra Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcıları da katıldı. Öğüt, Vodafone Türkiye’nin iki yılda yüzde 35,9 ile mobil gelir pazar payında rekora ulaştığını ve pazarı en çok büyüten şirket olduğunu söyledi. |
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti