78'liler Girişimi'nin Yerel Yönetimler Forumu

78'liler Girişimi'nin "Yerel Yönetimler Forumu"nda konuşan sosyolog-yazar Şükrü Aslan, "Kentsel hareketlerin sesinin yükselirse bu, yerel yönetimlere, hatta merkezi yönetime aday olmuş kişilere çok büyük etki yapacaktır" dedi.

78'liler Girişimi'nin Yerel Yönetimler Forumu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.02.2009 - 15:17

Sosyolog-yazar Şükrü Aslan, kentsel hareketlerin sesinin yükselmesi durumunda, bunun yerel yönetimlere, hatta merkezi yönetime aday olmuş kişilere çok büyük etki yapacağını söyledi. 78'liler Girişimi'nin düzenlediği ''Yerel Yönetimler Forumu'', İstanbul Barosu'nun Orhan Apaydın Salonu'nda gerçekleştirildi.

DTP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Akın Birdal'ın da dinleyici olarak katıldığı forumda konuşan Aslan, Türkiye'de kentsel-toplumsal hareketlerin gelişme düzeyiyle, yerel yönetimlere aday olanların programlarının paralel olarak geliştiğini vurguladı. Aslan, toplumun talep alanları ne kadar gelişmişse, seçim programlarının da bu taleplere uygun olarak o kadar gelişmiş hale geldiğini belirterek, bunun, Türkiye'de hazırlanan değişik yıllardaki yerel seçim bildirilerinde gözlenebildiğini anlattı.

Buna göre, 1978 yılındaki yerel seçimlerde hareketli toplumsal yapıya paralel olarak seçim vaatlerinin daha çok sosyal konulardaki çözümlere odaklandığını kaydeden Aslan, 1980 sonrası ilk yerel seçim olan 1984 yılında ise toplumsal hareketlerde ciddi bir gerileme görüldüğünü ve adayların söylemlerinde de ciddi bir farklılaşma yaşandığını anlattı.

Aslan, 1984 seçimleri ve sonrasında belediye başkan adaylarının söylemlerinin ''varsıl sınıflara'' hitap eder hale geldiğini ve ''proje'' bazlı seçim söylemlerinin ortaya çıktığını ifade ederek, bugün aynı şeyin hâlâ geçerli olduğunu, bir belediye başkan adayının yolsuzluklarla mücadele edeceği sözü vermesinin, kamuya yönelik çalışmalar ortaya koymasının yurttaşa yeterli gelmediğini, ''proje'' başlığı altında bir şeyler ortaya koymasının beklendiğini vurguladı. Aslan, ''Kentsel hareketlerin sesi yükselirse bu, yerel yönetimlere, hatta merkezi yönetime aday olmuş kişilere çok büyük etki yapacaktır. Temel mesele bu'' diye konuştu.

Seçim İçin Feminist Kolektif adına konuşan Necla Akgökçe de önümüzdeki yerel seçimler için feministlerin ilk defa kendi adaylarını çıkardıklarının altını çizerek, ''Bu seçim, kadın hareketi açısından o nedenle tarihi bir seçim olacak'' dedi. Akgökçe, feminist siyasi hareketin diğer muhalif hareketlere göre çok daha aktif olduğunu ancak buna rağmen, kadınlara ait sorunların kent politikaları içinde hiçbir şekilde yer alamadığını söyledi.

Kent politikalarında, ekonomik hayatında kadını görünür kılmak gerektiğini vurgulayan Akgökçe, ''Biz, bundan sonra kendimiz tarafından oluşturulan politikaları yürütmek istiyoruz. Kentte şimdiye kadar yaşayanlar, kenti tanımlayanlar, nasıl yönetileceğine karar verenler hep erkekler oldu'' diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler