ABD bayramında ilkler
İstinye’deki davetin ev sahipliğini Büyükelçi Bass ve eşi ile İstanbul Başkonsolosu Charles Hunter ve Türk eşi Ramadan Çaysever yaptı
Amerika Birleşik Devletleri, kuruluşunun 239’uncu yılını önceki akşam İstanbul İstinye’deki Başkonsoluk binasının bahçesinde bir davetle kutladı. Davetin ev sahipliğini ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve eşi Holly Holzer Bass ile İstanbul Başkonsolosu Charles F. Hunter ve Türk eşi Ramadan Çaysever yaptı. Dörtlü konukları tek tek karşıladı, ellerini sıktı.
İlginç zamanlama
Amerika’da federal Yüksek Mahkeme’nin eşcinsel evliliği bütün eyaletlerde serbest bırakıp yasal kılmasından sonraya rastlayan bu kutlamada, ABD Başkonsolosu’nun Türk eşiyle ev sahipliği yapması bir ilki de beraberinde getirdi. Birkaç ay önce Amerika’da “Gay evliliğin” serbest olduğu bir eyalette resmen evlenen Başkonsolos Charles F. Hunter ile Türk eşi Ramadan Çaysever, İstanbul’da “Eşcinsel bir çiftin” verdiği en yüksek düzeyli davetin ev sahibi oldular. Ve davet Müslümanların ramazan ayında, ayrıca ‘Eşcinsel evliliğe’ şiddetle karşı çıkan dini temsilcilerin de katılımıyla yapılmış oldu. Çünkü davette, İstanbul Müftüsü Prof. Rahmi Yaran, Fener Rum Patriği Bartholomeos ve Türkiye Ermenileri Patrikliği temsilcisi de vardı. Konuklar arasında, ‘Eşcinsel evliliğe’ mesafeli durduğu bilinen başta AKP’li İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile bazı AKP’li siyasiler, muhafazakâr görüşlü gazeteciler de yer aldı.
Başkonsolos Hunter ile evlenen müzisyen Ramadan Çaysever, “Eşcinsel hakları” savunucusu olarak tanınıyor. Çaysever, İstanbul’da geçen hafta sonu yapılan Gay Pride-İstanbul Onur Yürüyüşü’ne Başkonsolos eşiyle katıldı, polisin engellemesini eleştirdi. Buna ilişkin Facebook’a da, “Ne demek yürüyüş yasak” diye yazdı. Çaysever, Amerikan Yüksek Mahkemesi’nin gay evliliğini resmileştiren kararında yer alan yargıç Anthony Kennedy’nin, “Hiçbir birliktelik evlilikten daha gurur verici olamaz” sözlerini paylaştı. Türkiye’de, Anayasa Mahkemesi bırakın “Eşcinsel evliliği” serbest bırakmayı, “eşcinsel ilişkiyi” bile normal saymıyor, bir süre önce aldığı bir kararla, bu tür ilişkiyi “doğal olmayan” ilişki diye niteliyor.
İstanbul Valisi Vasip Şahin’in de katıldığı davette, iş dünyasından üniversitelere, gazetecilerden, şirket yöneticilerine çok değişik yelpazede konuk yer aldı. Ramazan ayı nedeniyle, davetin bir köşesinde iftarlık standı hazırlanmıştı, namaz kılmak isteyenler için de bina içinde bir namazgâh oluşturuldu. Oruç tutanların yararlanması için Başkonsolos bu konuda anons yaptı.
Davet, sanatçı Cansu Tanrıkulu’nun Türk ve ABD milli marşlarını okumasıyla başladı. İstanbul’daki tüm Amerikalıların yer aldığı davette ev sahipleri, konuklarla tek tek ilgilendi. Davete belli başlı Amerikan firmaları ve sponsor oldular, Coca-Cola’dan Hard Rock Cafe’ye, Sikorsky’den Boeing’e, Chevron’dan Merrill Lynch’e 71 firmanın adı, konuklara dağıtılan davet programında yazılıydı. İkramda sınır yoktu, şampanyadan burbon viskiye, hot dog’dan somon pastırmasına her şey düşünülmüştü.
Merhaba, ben FBI’dan
Davette bir de şöyle ilginç olay yaşandı. Bir Amerikalı, yanıma yanaşıp anlaşılması güç bir Türkçe ile, “Merhaba, hoşgeldiniz” dedi. Ben de, “Merhaba ben Cumhuriyet Gazetesi’ndenim, gazeteciyim, siz ne iş yapıyorsunuz?” diye sordum. Yanıt şaşırtıcıydı. “FBI ajanıyım.”
“Filmlerdeki gibi rozetinizi göstermeyecek misiniz?” dedim ve yarı Türkçe, yarı İngilizce diyalogumuz sonunda, İstanbul’da görevli FBI ajanının 3 çocuğu olduğunu, 4 aydır Türkçe kursuna devam ettiğini öğrendim.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi