ABD Büyükelçisi'nin imam ziyareti

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, ABD Büyükelçisi James F. Jeffrey'in Maltepe Camii İmamı Mustafa Demir'i ziyaretinden haberli olduklarını bildirdi. Yazıcıoğlu, "Büyükelçinin ziyareti Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgisi ve Çankaya Müftüsü'nün de katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Başkanlık konuyu yakından takip etmiş ilgili mercileri de gerekli ölçülerde bilgilendirmiştir" dedi.

Yayınlanma: 20.03.2009 - 09:26
Abone Ol google-news

Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, MHP Mersin Milletvekili ve grup başkanvekili Mehmet Şandır'ın, ABD Büyükelçisi James F. Jeffrey'in Maltepe Camii İmamı Mustafa Demir'i ziyaretine ve imamların ABD ziyaretine ilişkin soru önergesini Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bilgi notuyla yanıtladı.

Şandır, Büyükelçinin ziyaretinden hükümetin haberinin olup olmadığını sorarken, Bakan Yazıcıoğlu, 7 kişilik imam heyetinin ABD ziyaretinden önce vize işlemlerinin sürdüğü sırada, heyette bulunan Maltepe Camii İmamı Mustafa Demir'in ABD Büyükelçiliği basın ve halkla ilişkiler müşavirini Maltepe Camisi'ne davet ettiğini bildirdi. Müşavirin cami ziyaretinin ardından ABD'nin Ankara Büyükelçisi Jeffrey'in de camiyi ziyaret etmek istediğinin Diyanet İşleri Başkanlığına bildirildiğini ifade eden Bakan Yazıcıoğlu, "Büyükelçinin ziyareti başkanlığın bilgisi ve Çankaya Müftüsünün de katılımıile gerçekleşmiştir. Bu itibarla, Başkanlık konuyu yakından takip etmiş, ilgili mercileri de gerekli ölçülerde bilgilendirmiştir" dedi.

 

"Türkiye'deki din-devlet ilişkilerini tanımak istiyorlar"

Son yıllarda, özellikle batı dünyasının resmi kurumlarınca Türkiye'nin din-devlet ilişkisini, dini düşünce geleneği ve din kurumunun yapı ve işleyişini daha yakından tanıma arzusunun öne çıktığını belirten Yazıcıoğlu, daha önce de Türkiye'ye gelen pek çok heyetin Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret ettiğini, Ankara'da bulunan ülke büyükelçiliklerinin de zaman zaman Başkanlığa ziyaret gerçekleştirdiklerini bildirdi.
 

"Wilson da ziyaret etti"

Jeffrey'den önceki ABD'nin Ankara Büyükelçisi Wilson'un Diyanet İşleri Başkanlığı'nı ziyaret ettiğini belirten Bakan Yazıcıoğlu, "Ziyaret esnasında, gerek Türkiye'nin din-devlet ilişkisini ve din konusundaki kurumsal yapısını ABD'de sivil ve resmi çevrelerde yapılacak temaslarla paylaşma fırsatının yakalanması, gerekse ABD'deki din-devlet ilişkilerini, dini ve akademik kurumları yakından tanımak suretiyle fikir alışverişine imkan sağlayacak bir inceleme, bilgi ve görgü programının hazırlanmasının aynı iki toplumun birbirini tanımasına katkı sağlayacağı ifade edilmiştir" dedi.

Bu görüşmenin ardından Başkanlık personelinden önce 10 kişilik bir heyetin ABD'deki vatandaşlara Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından sunulan hizmetleri yerinde görmek üzerine ABD'ye gönderilmesine karar verildiğini söyleyen Yazıcıoğlu, bu çerçevede de 27 Temmuz-7 Ağustos 2008 tarihleri arasında ziyaretin gerçekleştirildiğini ve 7 kişilik ikinci bir heyetin daha ABD'ye gitmesine karar verildiğini söyledi.
 

İkinci heyet şubatta ABD'ye gitti

Yazıcıoğlu, 7 kişiden oluşan ikinci heyetin ise 1-11 Şubat 2009 tarihleri arasında Amerika'da bulunduğunu, Washington Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği ve New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ateşeliği'nin çalışmaları ve diğer dinlere mensup toplulukların kurumsal yapılanları ve faaliyet alanlarını yerinde tanıma fırsatı bulduğunu söyledi. Yazıcıoğlu, 7 kişilik heyette İstanbul Fatih Camii İmam Hatibi Hafız Osman Şahin, İstanbul Beylerbeyi Hamidievvel Camii İmlam Hatibi Ramazan Kutlu, Bursa İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii İmam Hatibi Mahmut Şevket Öztürk, Ankara Maltepe Camii İmam Hatibi Mustafa Demir, Ankara Keçiören Saka Camii İmam Hatibi Suat Koca, Urfa Ulu Camii İmam Hatibi Ali Topal, Gaziantep Ulu Camii İmam Hatibi Mustafa Çopursuz'un bulunduğunu bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler