ABD'de bütçe açığı rekor kırdı

ABD'de Nisan ayında bütçe açığı 82,7 milyar dolar oldu. Böylece, bütçe açığı Nisan ayı için tüm zamanların rekorunu kırdı.

Yayınlanma: 13.05.2010 - 10:37
Abone Ol google-news

Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, geçen ay federal bütçe açığının 82,7 milyar dolara yükseldiği belirtildi. Geçen yıl Nisan ayında bütçe açığı 20 milyar dolar olmuştu.

ABD'de 1930'lardan bu yana yaşanan en kötü resesyonun etkileri nedeniyle milyonlarca kişi işsiz kalırken, buna paralel olarak, ülkenin vergi gelirleri de azaldı. Nisan ayında toplam gelirler bir önceki yıla göre yüzde 7,9 düştü.

Obama yönetimi, Şubat ayında bu yıl için bütçe açığının 1,56 trilyon doları bularak rekor kıracağını tahmin ettiğini açıklamıştı.

Geçen yıl genelinde ABD'de bütçe açığı 1,4 trilyon dolara ulaşarak rekor kırmıştı.
Birçok ekonomist, bütçe açığının yıllarca yüksek kalacağına inanıyor.

ABD ekonomisinin son iki yılki bütçe açığı artışının üçte birinin, daha az kişinin istihdam edilmesi ve şirket karlarının azalmasının sonucu olarak yaşanan gelir kaybından kaynaklandığı hesaplanıyor. Bütçe açığı artışının geriye kalan üçte ikisinin ise resesyondan çıkış için hükümetin harcamalarının artması ve toparlanma için yapılan yardımlardan oluştuğu düşünülüyor. Buna, 787 milyar dolarlık teşvik paketi ve 700 milyar dolarlık finansal kurtarma paketi de dahil ediliyor.

1 Ekim'de başlayan mali yılın yedi ayı için toplam bütçe açığı ise Nisan ayında yaklaşık 800 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl söz konusu dönemde bütçe açığı 802 milyar dolardı. Yedi aylık süreçte toplam gelirler bir önceki yılın aynı dönemi göre yüzde 4,5 azalarak 1,2 trilyon dolara geriledi.

Obama yönetimi, gelecek yıl bütçe açığının 1 trilyon doların üzerinde kalmayı sürdüreceğini ve gelecek on yıl içinde hiçbir zaman 706 milyar doların altına inmeyeceğini tahmin ediyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler