Afrin satrancı

Suriye’nin TSK’nin operasyon yaptığı Afrin’e gireceğini açıklaması, bölgedeki gerilimi artırdı.

Yayınlanma: 19.02.2018 - 22:52
Abone Ol google-news

Gözler Türkiye’nin Afrin harekâtına çevriliyken Afrin’de uzun zamandır konuşulan YPG-Şam ittifakına yönelik haberler dün bir kez daha gündeme yansıdı. Suriye Devlet Televizyonu El İhbariye’den “Suriye ordusu destekli milislerin kısa süre içerisinde Afrin’e gireceği” açıklaması geldi. Suriye resmi ajansı SANA, Halep muhabirine dayanarak “Halk güçlerinin saatler içinde Türk güçlerine karşı mücadele eden halka destek olmak için Afrin’e gireceğini” duyurdu. Haberde, “Halk güçlerinin (İran destekli Şam hükümeti yanlısı milis güçleri) Afrin’de Türk rejim güçlerinin saldırısına karşı koymada Afrin halkına yardım ve destekte bulunmalarının Suriye halkının birliğini ve ulusal toprakların bütünlüğünü savunma amaçlı olduğu” ifadeleri kullanıldı.

YPG yalanladı

Aralarında Reuters’in de olduğu uluslararası medyaya konuşan YPG/PKK’ye yakın kaynaklar, ana unsurunu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) Suriye ordusu ile anlaştığını, ordunun Afrin’e gireceğine yönelik iddiaları duyurmuştu. Sputnik’e konuşan YPG’nin Afrin Sözcüsü ise “Suriye ordusunun Afrin’e gireceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını” öne sürdü. Sözcü, “Biz defalarca Suriye ordusu Afrin’e girmedi dedik. Girecek de değil. Eğer bir anlaşma gelişme olursa resmi bir açıklama yaparız. Bu haberlerden artık bıktık. Eğer Suriye ordusu Afrin’e gelecekse bunu sizden, kamuoyundan saklamayız. ‘Ordu Afrin halkına yardım etmeye gelecek’ deriz. Afrin ve Halep’teki siviller bazen sivil otobüsler geldiğine ‘İşte Suriye ordusu geldi’ diyorlar. Yanlış anlıyorlar” ifadelerini kullandı. Suriye ordusu ile YPG arasında Afrin için görüşmeler yapılıp yapılmadığına ilişkin soruya ise yanıt vermekten kaçındı.

Putin ile acil görüşme

Erdoğan ile Putin arasında dün gerçekleşen telefon görüşmesine dair Cumhurbaşkanlığı kaynakları “Suriye’deki son gelişmeler ele alındı, terörle mücadeledeki kararlılık vurgulandı” derken, Afrin ve İdlib olmak üzere Suriye’deki son gelişmelerin ele alındığını belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili bilgi paylaşımında bulunduğu görüşmede, terörle mücadele konusunda işbirliğini ve eşgüdüm içinde hareket etmeyi sürdürme kararlılığı teyit edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmenin ardından “Rusya, Türkiye’nin Zeytin Dalı harekatındaki kararlılığını anlıyor. Rejim, bu yola girerse sonuçları olur” açıklaması yaptı.

Harekât 32. güne girdi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurlarıyla birlikte 20 Ocak’ta Afrin’e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı 31. gününü geride bıraktı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, beraberinde Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Güler ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile birlikte pazar günü Kilis ve Hatay bölgelerinde bulunan Zeytin Dalı Harekatı’nda görevli çeşitli birlik ve tugay karargahlarında inceleme ve denetlemelerde bulundu. Operasyon birliklerine ait komuta yerlerinde birlik komutanları ve personel ile bir araya gelen Orgeneral Akar, başarıyla sürdürülen Zeytin Dalı Harekatı hakkında bilgi aldı.Akar’ın Zeytin Dalı harekat merkezlerinden birinde operasyonları denetleyip komutanlardan bilgi alırken ekibin kapıya yazdığı “Bu takım bu maçı alır” yazısı ise dikkat çekti. Öte yandan, TSK Afrin’e dair günlük bilgilendirme açıklamasında 5 köyün daha YPG’lilerin elinden alındığı, dün öldürülen 27 YPG’li ile toplam öldürülen YPG’li sayısının 1641 olduğu bildirildi.

Çavuşoğlu: Bizi kimse durduramaz

Afrin restleşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi görüşmeler yapmak üzere gittiği Ürdün’de, Ürdün Başbakanı Eyman El Sefadi ile birlikte yaptığı ortak basın toplantısında konuya dair konuştu. “Suriye rejimi Afrin’e PKK ve YPG’yi korumak için girerse, bizi, Türk askerini kimse durduramaz” dedi. Bir gazetecinin Suriye’deki Esad hükümetinin YPG ile işbirliği yaptığına dair haberleri değerlendirmesi istediği Çavuşoğlu “Biz başından beri net bir şey söylüyoruz. Bizim Afrin- Zeytin Dalı operasyonumuzun da Fırat Kalkanı operasyonumuzun da amacı başından beri belli; Bölgedeki terör unsurlarını ortadan kaldırmak” dedi.

‘Ürdün de destekliyor’

Çavuşoğlu, “Yine Afrin bölgesinde de hedefimiz belli, PKK/YPG terör unsurlarını yok etmek için başlattık bu harekatı. Ürdün de bu harekatı destekliyor. Suriye rejiminin PKK/ YPG unsurlarıyla işbirliği yaptığına dair haberleri ben de okudum bu sabah. Rejim buraya PKK ve YPG’yi temizlemek için girerse, problem yok. Rejim burada YPG’yi korumak için girerse, bizi, Türk askerini kimse durduramaz. Bu Afrin için de geçerli, Fırat’ın doğusu için de geçerli, Mınbiç için de geçerli” dedi.

CHP: Bu planı biliyorduk

Suriye ordusunun Afrin kent merkezine gireceği açıklamasını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz, bu planın üzerinden çalışıldığını bildiklerini ifade ederek “Böyle olması durumunda, Türkiye artık Afrin’de Esad ve ordusu ile karşılaşacaktır” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler