Ağrı olayında kim ne dedi?

4 askerin yaralandığı Ağrı olayında HDP ve AKP birbirini suçlayan açıklamalara devam ediyor. HDP lideri Demirtaş, AKP'nin milliyetçi oylar için böyle bir provokasyona başvurduğunu ifade ederken, AKP, HDP'nin bölgede silah zoru ile oy toplamaya çalıştığını iddia ediyor.

Yayınlanma: 13.04.2015 - 17:00
Abone Ol google-news

"Ağrı Diyadin İlçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde güvenlik güçlerine Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açıldı. Çıkan çatışmada 4 asker yaralandı. Bölgeye İnsanlı Keşif Uçağı, Silahlı Helikopterler ve karadan da takviye Komando Birlikleri sevk edildi." Bu haber ajansara düştükten sonra hükümetten ilk açıklamaya bölgede bulunan Efkan Ala yaptı. Efkan Ala'nın yetkili olmamasına rağmen konu ile ilgili bilgilendirici açıklama yapması dikkat çetkmişti. Ala'nın açıklamasından sonra hükümet yetkilileri peşi sıra sert açıklamalar yapmaya başladı. Ardından HDP'den Selahattin Demirtaş bunun seçim öncesi bir provokasyon olduğunu ve 15 askerin bölge halkı tarafından çatışma hattından çıkartılrdığını iddia etti. Bu açıklamalar için Başbakan Davutoğlu tamamı yalan ifadesini kullanmış, Genelkurmay ise bugün yaptığı açıklama ile Davutoğlu'nu yalanladı.

Ağrı saldırısı hakkında soruşturma başlattı

Peki işin iç yüzü ne? Olaydan bu yana kim ne açıklama yaptı?

- İçişleri eski Bakanı Efkan Ala: 1'i üsteğmen 3'ü uzman çavuş 4 jandarma yaralanmıştır. Saldırıyı yapanlar etkisiz hale getirildi.

- Genelkurmay Başkanlığı: 11-12 Nisan 2015 tarihinde Ağrı İli Diyadin İlçesi Yukarıtütek Köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensupları tarafından organize edilen ve “Bahar Şenliği olarak isimlendirilen etkinlikte Bölücü Terör Örgütü’nün propagandasının yapılacağı, vatandaşlarımıza seçimde destekledikleri adaylara oy vermeleri konusunda baskı uygulanacağı yönünde bilginin alınması üzerine, Kamu Düzeninin bölgede sağlanması için Ağrı Valiliğinin talimatı ile Ağrı İl Jandarma Komutanlığınca 15 Timden oluşan Güvenlik Gücü 10-11 Nisan gecesi bölgeye sevk edilmiş, bölgede tertiplenme esnasında unsurlarımıza Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristler tarafından uzun namlulu silahlarla ateş açılmıştır. Ateşe derhal karşılık verilmiş, ancak teröristlerce açılan ilk ateş esnasında dört askeri personelimiz çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Bölgeye İnsanlı Keşif Uçağı, Silahlı Helikopterler ve karadan da takviye Komando Birlikleri sevk edilmiş olup çatışma devam etmektedir.

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: Ağrı'da halkımızın huzur ve güvenliği için gayret gösteren güvenlik güçlerimize yönelik terörist saldırıyı kınıyorum. Siyasal rekabete baskı, şiddet ve silah karıştırmak, halkın iradesine zorla ipotek koymaya çalışmak kabul edilemez. Kamu düzenine, seçim güvenliğine ve millet huzuruna yönelik girişimlere müsamaha gösterilemez. Ateşle oynayan kendisi kaybeder.

- İçişleri Bakanlığı: Bölgeye geçiş sırasında saldırı olması, kamu düzenine ilişkin hassasiyetimizi doğrulamakta ve alınan tedbirlerin gerekliliğini göstermektedir. Kamu düzenini zedeleyen, vatandaşlarımızın güvenliğini riske atan bu tarz gelişmelere karşı devletimizin tüm kurumları gerekli tüm tedbirleri almaya ve uygulamaya kararlıdır.

- Genelkurmay: Ağrı ili Diyadin ilçesi Yukarıtütek köyü bölgesinde Bölücü Terör Örgütü mensubu teröristlerle gün boyu devam eden silahlı çatışmada yaralanan dört personelimiz Ağrı Devlet Hastanesine tahliye edilmiş olup, üç personelimizin yaralarının hafif olduğu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığı, bir personelimizin ise ameliyata alındığı hastane yetkililerinden öğrenilmiştir. Yaralı personelimize acil şifalar diliyoruz. Diğer taraftan silahlı çatışmada beş teröristin öldürüldüğü, bir teröristin yaralı olarak ele geçirildiği bilgisi alınmıştır.

DEMİRTAŞ: GENEL KURMAY AKP'YE ÇALIŞMAKTAN VAZGEÇSE İYİ OLUR

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş: Genelkurmay AKP’ye çalışmaktan vazgeçse iyi olur. Bu ülkenin ordusudur. Bir partinin ordusu değil. Kendileri de seçime giren bir parti değiller. Bu tür seçime endeksli açıklamalar veya adaylıklarla ilgili spekülasyon yapacak açıklamalar yapmasalar iyi olur.

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Şimdi malum siyasi parti bu bölücü terör örgütünün bu eylemleriyle oy toplamının gayreti içinde. Eğer demokrasi diyorlarsa eğer temel hak ve özgürlük diyorlarsa bunun yolu silahtan geçmez bunun yolu sandıktan geçer. Bu kafayla bu mantıkla bunlar hiçbir zaman bir yere varamaz. Kimileri hala eski alışkanlıklarını sürdürerek şiddete ve silaha sarılarak halkımızın iradesine ipotek koymaya çalışıyor. Kamu düzenini bozmaya yeltenenlere vatandaşlarımızın özgür iradesine ipotek koymaya kalkışanlara asla müsamaha gösterilemez. Bütün gücümüzle bunların karşısında duracağız. 7 Haziran seçimleri öncesinde Türkiye'yi karıştırmak isteyenler her fırsatı kullanıyor. Bu coğrafyada yaşadığımız sürece bu tür hadiselerin yakamızı bırakmayacağını biliyoruz.

DAVUTOĞLU: SALDIRIYA TSK GEREKLİ CEVABI VERİYOR

- Başbakan Ahmet Davutoğlu: Ağrı'daki hain saldırıya gerekli cevap Türk Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından veriliyor. Kimse şüphe etmesin. İnsanlarımızın özgür iradeleriyle oy kullanacakları seçimin güvenliği mutlaka sağlanacaktır.

- Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: TSK bir partinin değil milletin ordusudur ve mensupları da vatan evlâdıdır. Milletin evlatlarına kurşun sıkanlara söz söyleyemeyenler örgütün partisi olurlar. Örgüt partisi ise Türkiye partisi olma iddiasını kaybeder. Yerleşim yerlerinde silahla dolaşmak, Eylemsizlik iddiasıyla bağdaşmaz. Silah ve illegalite en büyük tacizdir, kesinlikle sıradanlaştırılamaz.

- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Çözüm sürecinin bu ülkenin geleceği için olmazsa olmaz unsuru olduğunu görenler bunu aksatmak istiyorlar, birinci husus budur. İkinci husus bu çözüm sürecine karşı çıkanlara milletçe hepimizin karşı çıkması lazım. Üçüncü husus silahla siyaset yan yana olmaz. Milletin iradesinin üzerine silahla ipotek koymak mümkün değildir. Türkiye’nin sabırla barış sürecini devam ettirmesi gerekir ve inşallah devam ettirecektir.

- DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna: Ağrı'daki olay ile ilgili video kayıtları var. 15 asker orada pusuya konuyor, bilinçli olarak yürütülen operasyonda pusuya konuyor. Katledilsinler, öldürülsünler, ölsünler diye gönderiliyor. Bunun arkasından işte bugün Erdoğan çıkıp 'PKK. 15 askeri öldürdü' diyebilmek için askeri operasyonu yaptı.

- Başbakan Davutoğlu: Demirtaş teröristlere karşı çıkmaktansa Genelkurmay'ı eleştiriyor. Evet Türk Silahlı Kuvvetleri milli bir ordudur. Demirtaş bilsin ki TSK milli bir ordu olduğu için Türkiye Cumhuriyeti'ni de bu ülkenin geleceğini de koruyacaktır. Bilsin ki TSK demokratik bir devletin ordusudur. Dolayısıyla siyasi irade ne diyorsa TSK demokrasinin organı ve unsuru olan TSK o emre itaat eder.

- HDP Eş Genelbaşkanı Selahattin Demirtaş: Dün Ağrı'da bir çatışma değil, sahnesi önceden planlanmış, önceden provası yapılmış, önceden hazırlanmış, sahte bir kurgu operasyon vardı. Orada mümkün olduğunca fazla cenaze çıkarmaya çalıştılar. 15 askeri çatışma bölgesinde bırakıp, terk ettiler. Bunlardan 8'i yaralıydı, yaralı. Yaralı askerleri çatışma bölgesinde bırakıp geri çekildiler. Neden biliyor musunuz? Orada o askerler yaşamını yitirsin, cenazeler çıksın ve ülkede AKP'nin oyları tavan yapsın diye. Ne oldu peki? HDP'li arkadaşlarımız çatışma bölgesine giderek, HDP'li yönetici arkadaşlarımız yaralı askerleri oradan alıp çıkardılar. Kendi elleriyle alıp çıkardılar.

DAVUTOĞLU: DEMİRTAŞ YALAN SÖYLÜYOR

- Başbakan Davutoğlu: Sayın Demirtaş yalan söylüyor ve gerçekleri saptırıyor. Gerçekten ağaç dikilse, gerçekten barışçıl bir ortamda şenlik yapılsa, Silahlı Kuvvetlerimiz de oraya onlarla birlikte, o şenliğe katılmak için gider. Bizler de gideriz. HDP'yi kast ediyorum, siyasal bir parti propaganda yapsa, onun propaganda yapması için bütün güvenlik şartları oluşur. Ama eğer bölücü terör örgütü dağdaki unsurlarıyla köylere inerek baskı yapmaya kalkarsa, işte orada demokrasinin ve seçim şartlarının bittiği, kamu düzeni probleminin ortaya çıktığı bir süreç başlar. Seçim güvenliğini sağlamak üzere her türlü tedbiri alacağız.

- HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ağrı'da yaralanan askerleri sivillerin taşıdığı fotoğrafları paylaştı.

- Genelkurmay eski Başkanı emekli orgeneral İlker Başbuğ: Ağrı'da yaşanan olayda yaralanan askerlerimiz var. Onların hepsine geçmiş olsun diyorum. Bu konularla ilgili daha öncede çeşitli defalarca fikrimi belirttim. Tekrar aynı fikrimi ifade etmek isterim. Silahların gölgesinde görüşme olmaz.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Ağrı'daki olayları ayrıntılarıyla öğrenmek için tüm çabamızı gösteriyoruz. İddialar vahim, olayları inceleyeceğiz. Kimsenin endişesi olmasın.

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu: Bir anne olarak üzülüyoruz. Kan dökülmesin. Kimse kan dökülmesini istemez. Tabii nedeni nedir, tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Onunla ilgili bir şey diyemeyeceğim. Bir kere insanların ölmesi hiç hoş değil, nerede olursa olsun.

- Twitter fenomeni Fuat Avni: Ağrı'da kontrollü olarak çatışma çıkarıldı. Askere ateş emri veren de çatışma dursun diyen de Ala'nın kendisi.

GENEL KURMAY DAVUTOĞLU'NU YALANLADI

- Genelkurmay, yaralı askerleri kurtaran vatandaşlara teşekkür ederek Başbakan Davutoğlu'nu yalanladı.

- Ağrı'da yaşanan çatışma ile ilgili TSK'dan yapılan açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu zor duruma düşürdü. Açıklama sonrasında sosyal medyada Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan özür dilemeye davet edildi.

- MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: AKP'nin milletimizle arası açıldıkça, milli iradenin teveccüh ve takdirinden mahrum kaldıkça paniklemesi ve bu kapsamda Türkiye'ye tuzak kurması çok güçlü bir ihtimal olarak karşımızdadır. AKP-HDP-PKK sacayağı ayakta kalabilmek için her ahlaksız yol ve vasıtaya başvurabileceklerdir. AKP pamuğun içinden çekilen tikene dönmüştür. Artık kamu düzeninden hiç kimse bahsedemeyecektir. İhanet süreci devam ettiği müddetçe hiç kimse huzur ve emniyetten söz açamayacaktır. Milli güvenliğimiz AKP-PKK tarafından lime lime doğranmaktadır.

- Genelkurmay Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrul Gazi Özkürkçü: Yardım eden vatandaşların 'canlı kalkan' olarak tanımlanmasını TSK olarak kabul etmiyoruz.

- Ağrı'daki terör saldırısında isabet alan helikopterlerin fotoğrafları yayınlandı.

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, CHP'nin bölgeye inceleme yapmak için heyet gönderdiğini belirtti.

- Başbakan Yardımcısı Akdoğan: Bir tarafta baskıyla oy toplayacaksınız, öbür tarafta da farklı bir imaj üretmeye çalışacaksınız. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Yani bir elde silah olacak, diğer taraftan da siyaset ve demokrasi diyeceksiniz. Bu bir kandırmacaya dönüşür. Bu yüzden demokrasiye güçlü bir şekilde inanan insanların silahın tamamen devre dışı kalması için çaba göstermesi gerekir.Ağrı saldırısı hakkında soruşturma başlattı Ağrı saldırısı hakkında soruşturma başlattı


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler