Akkuyu’da Rus ‘gazı’

Yeni bilirkişi keşif yaptı, davacı avukatlardan Cangı ‘politik baskı’dan yakındı.

Yayınlanma: 05.12.2016 - 23:48
Abone Ol google-news

 

kuyu Nükleer Santralı’nın ÇED raporunun iptali istemiyle açılan bilirkişi heyetinde görevlendirilen Prof. Dr. Ali Osman Öncel’in, FETÖ soruşturması kapsamında ihraç edilmesi üzerine bilirkişi heyeti üyeliğine atanan Prof. Dr. Emin Demirbağ, jeofizik uzmanı bilirkişi kimliğiyle santral sahasında keşif çalışması yaptı. Keşif sırasında davacı kişi ve kurumlar, Akkuyu’nun Ecemiş fay hattına yakın mesafede olduğuna dikkat çekti.

Davacı avukatları da nükleer şirketin zemin etüt çalışmaları için numune toprağı santral sahasından değil, Sinop’tan getirttiğini ileri sürerek konunun incelenmesini talep etti. Heyete bilgi veren Rus santral yetkilisinin, reaktörde çıkabilecek sorunları “ticari risk” olarak yorumlaması dikkat çekti. Keşifte yer alan davacı avukatlardan Arif Ali Cangı, Rusya’yla Türkiye arasındaki uçak krizinin aşılmasının ardından bölgedeki yol ve tesviye çalışmalarının hızlandığını söyledi.

Fukuşima örneği

İtirazlarını dile getirdikleri bakanlık yetkililerinin ise “herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı olmadığı” gerekçesini ortaya koyduklarını vurguladı. 11 Temmuz’daki son keşiften bu yana gerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekse Rusya lideri Vladimir Putin’in, yatırımın hızlandırılacağı yönündeki açıklamaları olduğunu anımsatan Cangı, “Davayı, bu politik baskıdan kurtarmaya çalışıyoruz” dedi. Cangı, aralarında Yeşiller ve Sol Gelecek, EGEÇEP gibi kurumların da olduğu çok sayıda davacı adına Danıştay 14. Dairesi’ne verdiği dilekçede de “ÇED raporundaki kaza senaryoları özellikle yaşanmış Fukuşima felaketi örneğine uyumlu mudur” diye sordu.

Kuzey Kore resmi ajansı KCNA’nın servis ettiği habere göre, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, savaş uçağı eğitimi yarışmasını, eşi Ri Sol Ju ile birlikte izledi. Kuzey Kore First Lady’si yedi aydır ortalıkta görünmüyordu. Ri’nin yaklaşık yedi aydır görülmemesi pek çok spekülasyona neden olmuştu. Kuzey Kore üzerine çalışan uzmanlar, Ri’nin hamile olabileceği ya da aileden biriyle sorun yaşamış olabileceği ihtimalleri üzerinde duruyordu. l Haber Merkezi Yedi ay sonra ortaya çıktı AFP Kim Jong

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler