AKP uyarılacak

Nükleer karşıtları Çernobil’in yıldönümü olan 26 Nisan'da Sinop’ta buluşuyor.

Yayınlanma: 17.04.2014 - 21:20
Abone Ol google-news

Ukrayna’nın Kiev kentindeki Çernobil Nükleer Santralı’nda 26 Nisan 1986’da meydana gelen ve Türkiye’yi de etkileyen felaketin yıldönümünde, tüm çevreci örgütler Sinop’ta buluşacak. Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Türkiye Koordinasyonu, Sinop İnceburun mevkiinde kurulması planlanan nükleer santrala karşı düzenlenecek mitingde Çernobil felaketini hatırlatıp AKP hükümetini uyaracak.

Nükleer Karşıtı Platform’un çağrısı ile düzenlenecek miting için 26 Nisan günü saat 12.00’den itibaren Diyojen Heykeli önünde toplanılacak. Miting saat 13.00’te Uğur Mumcu Meydanı’nda düzenlenecek. Türkiye’nin her yanından katılım gerçekleştirilecek ve resmi yalanlara karşı sivil gerçekler Türkiye ve dünyaya haykırılacak. NKP’nin bileşenlerinden Elektrik Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cengiz Göltaş, AKP’nin son 5 yılda nükleer santral konusundaki adımları ve son ihale sürecinde yaşadığı kafa karışıklığını endişe ile izlediklerini belirterek “Önce üç sayfalık tercüme bir kanun tasarısı ile başlayan süreçte son olarak hukuk engelinin devletlerarası anlaşmalar yoluyla aşılmaya çalışılması ve Salı Pazarı’na tezgâh kurar gibi Sinop için Japonya’nın Mersin Akkuyu için Rusya’nın gündeme getirilmiş olması, bu gayri ciddi yaklaşımların en somut örneğini oluşturuyor” dedi.

Nükleerin elektrik ihtiyacına katkısı yok

TEİAŞ tarafından raporlara göre 2011-2012’de elektrikte tüketim artışının yüzde 5.06 olduğunu belirten Göltaş, bu gerçek göz ardı edilerek yüzde 7.5 gibi yüksek talep artışı olacağı tahmininde bile güvenilir enerji açığının yalnızca yüzde 1.5 olduğunu kaydetti. Göltaş, 2019 yılından itibaren devreye alınması planlanan Akkuyu Nükleer Santral kapasitesinin etkisinin ancak ek yedek miktarını artırmak olacağını belirtti. Göltaş şöyle devam etti:

“Rusya ile yapılan anlaşma ile üretilen elektriğin birim kilowatsaat bedeli 12.35 sent üzerinden 15 yıl alım garantisi verilmiştir. Bu değer, Yenilenebilir Enerji Kanunu ek cetvelinde yer alan hidrolik, rüzgâr, jeotermal enerji kilovat/saat bedellerinden yüksek, güneş enerjisiyle yaklaşık eşdeğer durumda.”

Çernobil’in bilançosu

Yapımı planlanan nükleer santralda olası bir kazanın sonuçlarını kestirebilmek için geçmişte yaşanan nükleer kazaların sonuçları incelemek gerektiğini söyleyen Göltaş, “Çernobil felaketinin sağlık açısından sonuçları ağır oldu. Yanıklar, akut radyasyon hastalığı, ölümler tespit edildi. 6 bin 500 çocuk tiroit kanserine yakalandı. Çernobil felaketinden sonra on yıl içinde bütün hastalıklar kartopu gibi büyüdü” diye konuştu.

Japon yönetmenden video

Japon Yönetmen Kouki Tange’nin, nükleer enerjiye karşı hazırladığı ve Türkçe konuştuğu “Senin İçin Endişeleniyorum” adlı videosu da tıklanma rekoru kırdı. NKP’ye video ile birlikte bir de mektup gönderen Tange, “Ülkemizin nükleer enerjiyi ihraç etme arzusunda olduğu ülkenin insanları, sizin için endişeleniyoruz. Dilimiz de farklı kültürümüz de. Üstelik sizinle hiç karşılaşmadık… Kendi atalarımla ve benden sonraki gelecek nesillerle hiç tanışmadığım gibi, hiç karşılaşmadığım sizler için de endişe duyuyorum” diyor.

Konsoloslukta eylem

2 Nisan tarihinde Japonya - Türkiye arasındaki nükleer anlaşmanın ilk aşaması sadece 5 saatlik bir müzakere sürecinin sonunda onaylandı. İstanbul Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri de dün Japon Konsolosluğu önüne siyah çelenk bırakarak eylem yaptı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler