AKP’li işadamına 30 milyonluk ihale

AKP Ankara İl kongresine katılıp “Cenabı Allah hayırlı etsin” diyen işadamı Çam’ın ASKİ’nin özel güvenlik ihalelerini ‘pazarlık’ usulüyle kazandığı ortaya çıktı

Yayınlanma: 05.04.2015 - 21:23
Abone Ol google-news

Çağlayan Adliyesi’nde savcı Mehmet Selim Kiraz’ın rehin alınıp öldürülmesi olayının ardından “özel güvenlik” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedefine otururken AKP’li olduklarını ilan etmekten çekinmeyen işadamlarının kurduğu şirketlere milyonlar aktı. AKP Ankara İl Kongresi’ne katılarak “Cenabı Allah hayırlı etsin” diyen işadamı Ali Okan Çam’ın sahibi olduğu Çam Güvenlik son bir yılda Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden en az 30 milyon TL’lik özel güvenlik işi aldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya’ya yakınlığıyla tanınan Çam, ASKİ’nin özel güvenlik ihalelerini “açık ihale” yöntemiyle değil “pazarlık” usulüyle kazanmış. En son 1192 özel güvenlik görevlisi ihalesini alan Çam Güvenlik’in bir yandan da facebook adresinden “eleman” aradığını duyurması dikkat çekiyor.

‘Hayırlı’ işler

Gökçek’le etkinlikler düzenleyen, AKP’nin Ankara’daki İl Kongresi’ne katıldığını Twitter’da fotoğrafıyla birlikte “Cenabı Allah hayırlı etsin” notuyla paylaşan işadamı Çam’ın grup şirketlerinden Çam Güvenlik’e 2014- 2015’te verilen ihalelerin dökümü resmi belgelere göre özetle şöyle:

* Çam Güvenlik AŞ son bir yılda en az 8 özel güvenlik ihalesi aldı. Bu ihalelerden sadece 1’i açık, diğerleri pazarlık usulü yapıldı. Bazı ihalelerde şirket ASKİ’yle tek başına pazarlık yaptı. 8 ihaledeki toplam rakam 20 milyon TL.

* Çam Güvenlik’in ASKİ’den aldığı son ihale geçen ay içinde oldu. Tam 1192 güvenlik görevlisi için yine pazarlık usulüyle yapılan ihaleyi Çam Güvenlik aldı. İhalenin tutarının ise yaklaşık 10 milyon TL olduğu öğrenildi.

2 çarpıcı ihale

Pazarlık usulü ihaleler incelendiğinde Çam Güvenlik, belediyenin belirlediği ve gizli olması gereken yaklaşık maliyete çok yakın tekliflerle işleri kazanmış. İki ihale incelendiğinde karşımıza çarpıcı bir tablo çıktı:

1- 9 Aralık 2014: Belediye yaklaşık maliyeti 4 milyon 914 bin TL olarak belirliyor. Çam Güvenlik’le pazarlık usulü ihale yapan ASKİ ihaleyi 4 milyon 869 bin TL’ye bu şirkete veriyor. Şirket yaklaşık maliyetin yalnızca 50 bin TL altında teklif vererek işi kazanıyor.

2- 30 Ekim 2014: ASKİ, bir ay önce yaklaşık maliyeti 4 milyon 572 bin TL olan bir ihale daha açıyor. İhale “açık” yapılıyor. Çam Güvenlik 3 milyon 873 bin TL teklif veriyor. Bu neredeyse yaklaşık maliyetin 750 bin TL altında.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler