"Alevi fişlemesi kaymakamlıkta düzenlenmedi"

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Hatay'ın Samandağ ilçesinde ilçe kaymakamı tarafından Alevilerin fişlenerek MİT'e rapor gönderildiği yönündeki haberler üzerine harekete geçti.

Yayınlanma: 28.05.2010 - 14:51
Abone Ol google-news

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, yaptığı yazılı açıklamada bazı basın yayın organlarında ve haber sitelerinde, Hatay'ın Samandağ ilçesinde, ilçe kaymakamı tarafından Alevi vatandaşlarımızın fişlenerek MİT'e rapor gönderildiği şeklinde haberler yer aldığını belirtti. Ayırımcılığın her çeşidinin bir insan hakkı ihlali olduğunu, komisyonun, bu tür eylemlerin devlet-vatandaş ilişkisinde oluşturacağı tahribatın bilincinde olduğunu kaydeden Üskül şunları söyledi:
"Komisyonumuz, olayın medyada yer almasının hemen akabinde gerekli araştırma ve incelemelere başlamış, yetkililer ile görüşerek tüm bilgilere ulaşmıştır. Buna göre, benzer nitelikte daha önce de Kaymakamın imzasını taşıyan ve değişik makamlara gönderilen yazışmaların olduğu ve bu yazışmalarda da kaymakamın Alevi aleyhtarlığı yaptığı yönünde ibareler bulunduğunun adli makamlarca öğrenilmesi üzerine, savcılık tarafından soruşturma başlatılmıştır.

Bu soruşturma sonucunda kaymakamlık tarafından bu şekilde bir yazışmanın yapılmadığı, bahse konu yazıların ilçede yaşayan bazı kişiler tarafından hazırlanarak kaymakamın imzasının yazı altına monte edildiği belirlenmiş, bu konu da başka delillere de ulaşılması üzerine ilgililer hakkında kamu davası açılmıştır. Yargılama halen devam etmektedir. Kaymakam tarafından MİT'e gönderildiği iddia edilen ve yine içeriğinde Alevi düşmanlığı, bazı fişlemeler ve Alevilere yönelik bir kısım komplo girişimleri yönünde ibareler bulunan belgenin de kaymakamlıkta düzenlenmediği öncekine benzer şekilde hazırlandığı anlaşılmıştır. Hiçbir kamu görevlisinin bu tür fişleme ve komplo girişimleri içerisinde olması düşünülemez.

Bu belgeyi hazırlayanların sahte evrak tanzim ederek ilçe kaymakamını hedef almasının dışında hassas bir bölgede bu tür söylemlerin kullanılmasının toplum nazarında doğuracağı tahribat da göz ardı edilmemelidir. Bu eylemleri yapanların tespit edilerek gerekli soruşturmaların başlatılması sevindiricidir. Komisyonumuz bu olay da olduğu gibi bundan sonra da asılsız çıkma ihtimali çok yüksek olsa bile bu tür olayların takipçisi olacaktır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler