Alkışlar Zeynep Oral’a

150’nci ‘Ustalara Saygı’ buluşmasının odak kişisi Zeynep Oral, önceki gece dostların arasında, güneşin sofrasında, alkışlar ve şükranlar karşısındaydı.

Yayınlanma: 27.05.2017 - 21:27
Abone Ol google-news

Yıllarını mesleğe adamış bir kültür sanat gazetecisi daha ne ister ki? Etrafı Türkiye’nin kültür sanatına önemli katkılarda bulunmuş sanatçılar ve gazetecilerle çevrili. Her biri de yıllarca verdiği emekler için, yazılarıyla ufuk açtığı için, değer hak edene her zaman değerini verdiği ve daima haksızlığa uğrayanın yanında ateşe karşı cesaretle durduğu için ona şükranlarını ve sevgilerini sunuyorlar...

Önceki akşam Akatlar Kültür Merkezi’nde yapılan ‘Ustalara Saygı’ buluşmasından söz ediyorum. Bu 150’nci gecenin odak kişisi Zeynep Oral’dı. Geceye eşi Ahmet Oral ve üç torunuyla birlikte katıldı Oral. Hem o hem de biz gece boyunca dostlarının ağzından onun gazeteciliği, yazarlığı, eleştirmenliği, cesareti; insan hakları, kadın hakları ve dünya barışı için yaptıkları ve elbette insanlığını dinledik. Fazıl Say’ın Chopin’in “Nocturne”lerini çalmasıyla başlayan gecede konuşmalara; Zuhal Olcay ile piyanist Saki Çimen, mezzosoprano Aylin Ateş ile piyanist Paolo Villa, Meltem Ünel ile piyanist Emin Fındıkoğlu ve Genco Erkal’ın Yiğit Özatalay’ın piyanosu eşliğinde Nâzım Hikmet’in “Masalların Masalı” şiirini seslendirdiği performansıyla aralar verildi.

Gecede kimler konuşmadı ki? Yazgülü Aldoğan, Ali Sirmen, Ali Poyrazoğlu, Halil İbrahim Özcan, Nazan Moroğlu, Nâzım Alpman, Mine Kırıkkanat... Orada bulunamayan dostlarından bazıları da video ve mesajlarla katıldılar Oral’a saygı duruşuna: Zülfü Livaneli, Müjdat Gezen, Sezen Aksu, Hıfzı Topuz, Rutkay Aziz, Sunay Akın, Yekta Kara ve tabii ki Joan Baez.

Tüm bunlar olurken Zeynep Oral övüldükçe utandı, anlatıldıkça gözyaşı döktü, çok güldü, onore oldu. Hayatının unutamayacağı gecelerinden biri olduğu muhakkak... Gecede onu anlatan pek çok söz edildi ama belki en akılda kalıcı olan Mine Kırıkkanat’ın söylediğiydi: “Bizim bütün sorunumuz Zeynep’ten bin tane daha olmaması.”

Güray Öz’den mektup var

Dedik ya, geceye katılamayan dostlarından Zeynep Oral’a mesajlar yağdı. Bu mesajlardan biri de Güray Öz’dendi. Silivri Cezaevi’nden. Öz şu notu iletmişti avukatıyla: “Bu gece orada olmak, çok hak ettiğin alkışlara katılmak isterdim.”

Öz’ün notunu gecenin katılımcılarına okuyan Zeynep Oral, gazetemize yapılan operasyondan söz ederken Sözcü gazetesini de unutmadı. Direnme mesajı ise şöyle oldu: “Biz üretmeye devam edeceğiz. Durmadan, yılmadan, parçalanmadan.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler