Anayasa için yeni uzlaşma
Başbakan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli’yi bir araya getiren zirvede en somut adım anayasa değişikliği konusunda atıldı. Liderler, yargıda düzenlemeleri içeren mini anayasa paketi ile geçen dönem üzerinde uzlaşılan 60 maddelik değişikliğin de gerçekleşmesi yönünde uzlaştı.
AKP-CHP ve MHP arasında 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında başlayan uzlaşma çerçevesinde dün gerçekleştirilen liderler zirvesinde en somut adım anayasa değişikliği konusunda atıldı. Liderler zirvesinde halen üç parti arasında görüşmeleri süren mini anayasa paketiyle birlikte geçen dönem partilerin üzerinde uzlaşmaya vardıkları 60 maddelik anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi için çalışılması yolunda görüş birliğine varıldı.
15 Temmuz’un ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla yapılan liderler zirvesi, Başbakan Yıldırım’ın CHP lideri Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Bahçeli ile yaptığı görüşmelerin ardından dün üç lider ilk kez baş başa görüştü. Edinilen bilgilere göre ülkenin sıcak gündemiyle ilgili görüş alışverişi şeklinde gerçekleşen görüşmede, yeni anayasa konusunda uzlaşma sinyalleri verildi.
İŞTE UZLAŞILAN MADDELER Yeni anayasa çalışmalarında daha önce uzlaşılan maddelerin bazıları şunlar: “Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü. Devletin şekli. Temel hak ve hürriyetler. Hayat hakkı. İşkence, insanlık dışı ve aşağılayıcı muamele yasağı. Zorla çalıştırma ve angarya yasağı. Kişi hürriyeti ve güvenliği. Kişisel bilgi ve verilerin korunması. Yerleşme ve seyahat hürriyeti. Bilim ve sanat hürriyeti. Düzeltme ve cevap hakkı. Mülkiyet ve miras hakkı. Çalışma ve sözleşme hürriyeti. Toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı. Başvuru ve bilgi edinme hakkı. Yabancıların durumu. Sağlık hakkı. Sosyal güvenlik hakkı. Konut ve barınma hakkı. Çalışma, iş güvenliği ve adil ücret hakkı. Devletin sosyal ve ekonomik görevlerinin sınırı. Temel hak ve hürriyetlerin sınırlanması, geçici olarak durdurulması. Temel hak ve hürriyetlerin korunması. Kıyıların korunması ve kıyılardan yararlanma.” Partiler, 112 maddeye muhalefet şerhi koydu. AKP’nin başkanlık önerisi nedeniyle yürütme bölümünün de bulunduğu bazı başlıklar hiç görüşülmedi. |
Mini anayasa paketi
15 Temmuz sonrası yeni anayasa konusu ele alınırken üç parti arasında “mini anayasa paketi” ifadesiyle yürütülen ve yargıyı yeniden düzenleyecek değişiklikler değerlendirildi. Üç parti temsilcileri yargı ağırlıklı mini anayasa paketindeki çalışmalarda aşama kaydettiklerini açıklamıştı.Yarı ağırlıklı mini anayasa değişiklik paket çalışmaları Kılıçdaroğlu’nun önerisiyle gündeme gelmişti. Çalışmalar ağırlıklı olarak HSYK’nin Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak ikiye bölünmesini ve üye seçiminde de tarafsızlık ve bağımsızlığı sağlayacak yöntemlerin hayata geçirilmesi arayışları çerçevesinde yürütülüyor. Zirvede çalışmaları yürüyen mini anayasa paketiyle birlikte önceki dönem 4 partinin üzerinde anlaştığı 60 maddeyi de kapsayan bir anayasa değişikliğinin Meclis açıldığında gerçekleştirilebileceği konusunda görüşbirliği ifade edildi.
‘Diğer cemaatler’ uyarısı
Zirvede; Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz, darbecilere yönelik operasyonlar, OHAL uygulamaları, PKK ve IŞİD saldırıları, Suriye’deki gelişmeler konusunda Kılıçdaroğlu ve Bahçeli’ye bilgi verdi. Yıldırım’ın bilgilendirmesinden sonra üçlü görüş alışverişi olarak geçen zirvede Kılıçdaroğlu şu noktaların altını çizdi:
* FETÖ ile mücadele adına alternatif olarak diğer cemaatlerin önü açılmasın.
* Kapatılan üniversitelerin öğrencileri fişlenmesin.
HDP dışlanmasın
* Kaçak Kuran kurslarının cezalarını bizim itirazlarımıza rağmen kaldırdınız. Şimdi bu kaçak okulları serbest bırakmanın cezasını hep birlikte çekiyoruz.
* PKK saldırılarına karşı HDP’nin de yapması gerekenler, alması gereken açık tavır vardır. 6 milyon oy almış bir parti olarak HDP de asla dışlanmamalıdır.
3. köprüye Atatürk adı
* 3. köprüye ülkenin kurtarıcısı Atatürk’ün adını verebiliriz. (Yıldırım’ın Yavuz adını Atatürk olarak değiştirmeye sıcak bakmadığı öğrenildi.)
* Adli Yıl açılış töreninin Saray’da yapılması da törende Cumhurbaşkanı’nın konuşması da doğru değil.
* Zirvede Kılıçdaroğlu, IŞİD’i anlatan bir kitap önerisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, Amerikalı yazar Joby Warrick tarafından kaleme alınan ‘Siyah Bayraklar-IŞİD’in Doğuşu ve Yükselişi’ adlı kitabın bu örgütle mücadelede önemli bir bakış açısı kazandıracağını söyledi.
Tutuksuz yargılansın
* Kılıçdaroğlu zirvede “OHAL uygulamaları kapsamında gazetecilere ve sanatçılara yönelik hukuk ihlalleri yaşanıyor. Basın ve düşünce özgürlüğüne yönelik ihlaller arttı. Edebiyatçı ve gazeteci Aslı Erdoğan’ın tutuklanması çok yanlış. Elbette herkes suç işlediyse yargılanacak. Ancak gazetecilerin, yazarların, sanatçıların ilkesel olarak tutuksuz yargılanmaları gerekir” dedi.
Gaziantep’e gidiyor
Öte yandan CHP lideri Kılıçdaroğlu, bugün Gaziantep’e giderek terör mağduru yurttaşlarla bir araya gelecek.
En Çok Okunan Haberler
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani’nin arabası
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- 148 bin metrekarelik alan daha!
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev