Anısı uzayda yaşayacak

Gökbilimciler Mr. Spock'ı uzayda yaşatıyorlar.

Yayınlanma: 10.06.2015 - 11:43
Abone Ol google-news



Uzay Yolu dizisini benim gibi ihtiyarlar anımsıyordur, ama daha sonra sinema filmi olarak çekildiği için gençler de belki biliyordur. 1970'lerde heyecanla seyrettiğimiz bu TV dizisinde Kaptan Kirk dışında izleyicilerin en çok ilgisini Mr. Spock karakteri çekerdi. Yarı Vulkanlı yarı dünyalı bu karakterin ilginç özellikleri vardı. Uzun sivri kulakları, kalkık kaşları ve Vulkanlı selamı ile onu seyretmeye doyamazdık. Aşırı soğukkanlı, her zaman mantıklı ama espriden yoksun, gülme ağlama gibi özellikleri olmayan bir tipti. İşte belki de ilk kez bir uzaylıyı bize tanıtan bu karakteri Amerikalı Leonard Nimoy canlandırıyordu. Bu herkesin sevdiği aktör bu sene, yani 27 Şubat 2015 tarihinde 83 yaşında iken öldü.

Uluslararası Astronomi Birliği'nin (UAB) ilgili kurulu 2 Haziran 2015 günü toplanarak onun adını bir gökcismine verdi. Bu, asteroid kuşağında bulunan bir göktaşıydı. Sözkonusu asteroid 2 Temmuz 1988'de Belçikalı gökbilimci Henri Debehogne tarafından bulunmuş, 10 km çapında, ve güneş çevresinde 3,9 yılda bir dolanan çok sönük bir göktaşı. Adı artık "4864 Nimoy". Fotoğrafta 4 Haziran günü 4864 Nimoy'un güneş sistemindeki yerini görüyorsunuz. 1971 yılında James Gibson bulduğu bir asteroide "2309 Mr. Spock" adını vermişti, ama bu onun kedisinin adıydı! Bu tür adlandırmaları daha sonra UAB yasakladı. Dolayısıyla şimdi Mr. Spock'ın gerçek adı uzayda yaşıyor.

Büyük olasılıkla bizde eksik olan bazı karakter özelliklerinden dolayı Leonard Nimoy'u çok sevmiştik. Bir gün hepimizin olaylara soğukkanlı, mantıklı ve çözme amacıyla yaklaşmamız gerektiğini daha iyi görüyoruz. Sevgilerimle...

Twitter: @EthemDerman


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler