Ankara karıştı

Bölgedeki gelişmeler başkentte dikkatle izlenirken muhalefet partileri CHP ve MHP’nin, ‘özerlik’ konusundaki tepkili tavrında bir değişim yok.

Yayınlanma: 26.12.2015 - 23:14
Abone Ol google-news

7 Haziran sonrasında, PKK’nin ateşkesi sona erdirdiği açıklaması ve sonrasında bölgeden gelen “özyönetim” açıklamaları, dünkü DTK kongresinde alınan kararlarla yeni boyut kazandı. Hükümet kanadının, son dönemde iyice hedefine oturttuğu HDP’nin söylemleri ve eylemlerinde geri adım atmaması, dün Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun randevu iptaliyle sonuçlanırken, “özerlik ilanı”nın ardından şiddet ortamının doruk noktasına ulaşacağı ve Kürt sorununun tarihinin en ağır süreçlerinden birine evrileceğinden endişe ediliyor. Başkentte, bölgedeki gelişmeler dikkatle izlenirken, muhalefet partileri CHP ve MHP’nin, “özerlik” konusundaki tepkili tavrında bir değişim yok.

Demokratik özerklik ilanı

İpler koptu

Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Öneş: Çatışmalar yükselir

Kürtlerin son virajı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hafta içinde gazetelerin Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıda, bir yandan operasyonların ilerleme biçiminden son derece kaygılı olduğunu belirtirken, özerklik tartışmalarına “Eşkıya şehire inmiş, silahlanmış, orada duruyor. Buraya kimse gelmesin diyorsunuz, bir hukuk devletinde olur mu bu? Kimse kendisi için otonom bölgeler falan yaratmaya kalkmasın” diyerek net tavır koymuştu.

Kopuş hızlanacak

DTK’nin dünkü kongresinde “özerkliğin” tartışıldığı saatlerde görüştüğümüz CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu da siyasi oluşumların/partilerin “gelecek tasavvurları” konusunda her şeyi tartışabileceğini, ancak bunun şiddet ve terör yöntemlerine başvurmadan yapılması uyarısı yaptı. Tanrıkulu da tıpkı Kılıçdaroğlu gibi, Kürt sorununun çözümü konusunda yürütülecek bütün tartışmaların zemini olarak TBMM’yi adres gösterdi. Tanrıkulu, bundan sonraki süreçte “neler yaşanabileceği”nin işaretini ise Başbakan Davutoğlu’nun “randevu iptali”yle verdiği görüşünde: “Davutoğlu’nun HDP ile ile randevusunu iptal etmesi, tank topla güvenlik politikalarıyla, sürecin devam edeceğinin işaretidir. Ayrıca, HDP’den neden önce randevu istiyorsun, sonra iptal ediyorsun? Ya hiç randevu istemeyeceksin, ya da iptal etmeyeceksin. Sonuçta HDP’nin söylemleri, eylemleri bir günde değişmedi ki. Bütün bu yaşananlar, randevu iptalleri, bundan sonra Kürtlerde duygusal kopuşu hızlandıracaktır...”

MHP: İzin vermeyiz

DTK’den çıkması beklenen “özerklik” kararına MHP’den sert yanıt geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, “bu kararın meşru olmadığını” belirterek, “Bu millet kendi kaderini tayin etmiştir, Cumhuriyeti kurmuştur. Türkiye yol geçen hanı değildir, herkes haddini bilmelidir” dedi. Bu kararı almak isteyen zihniyetin “aynı zamanda Kürtlerin de baş düşmanı” olduğunu vurgulayan Vural, tarihte Rusya ve ABD’nin başarmak istediği emperyalist isteklerin bugün Türkiye topraklarında “kabul ettirilmek istendiğine” dikkat çekti. Vural, “Bu coğrafyayı bölmek isteyenleri Türk milleti tarihte tükürüğünde boğmuştur. Bölünmeye gidecek yolda adım atanlara karşı bu millet egemenliğini teslim etmeyecektir” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler