Ankara'da kıdem tazminatı ve İstihdam Kalkanı paketiyle ile ilgili kritik toplantı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un katıldığı toplantıda işçi tarafını Türk-İş ve Hak-İş, iş veren tarafını ise TOBB, TİSK temsilcileri temsil etti.

Yayınlanma: 10.06.2020 - 17:26
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "İstihdam Kalkanı" paketi ve  kıdem tazminatıyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın ev sahipliğinde bugün önemli bir toplantı yapıldı. Toplantıya; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB),Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK),Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve HAK-İŞ temsilcileri katıldı. 3 saat süren toplantıda, İstihdam Kalkanı paketiyle ilgili çalışma hayatının tüm tarafları dinlendi. İşçi ve işveren temsilcilerinin görüş ve önerileri alınırken, yapılmak istenen çalışmayla ilgili taraflara bilgi verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son kabine toplantısının ardından kamuoyuna duyurduğu o pakete göre, normalleşme sürecinde istihdamı destekleyecek adımlar atılacak.

İşten çıkarma yasağı 3 ay daha devam edecek. Ocak 2019-Nisan 2020 arasında işsiz kalan vatandaşların, yeniden istihdama katılmaları sağlanacak. Ekonomik faaliyetlerin azalması nedeniyle kısa çalışmaya geçen işverenlerin normal çalışma düzenine geçmesi halinde "normalleşme desteği" verilecek. 25 yaş altı gençlerin ve 50 yaş üzerindeki olanların kolay istihdamı sağlanacak.

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK SİGORTASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tamamlayıcı emeklilik sigortası sunacak çalışma başlatıyoruz. Tesis edilecek karma modelle işçilerin kazanılmış hakları korunacak. Böylece çalışanlarımız emeklilikte daha rahat edecek. Türkiye’nin İstikrar Kalkanı’nı sürekli hale getirmeyi amaçlıyoruz" demişti. Bu kapsamda, İstihdam Kalkanı devreye alındıktan sonra, tamamlayıcı emeklilik sisteminin 2022'de yürürlüğe sokulması planlanıyor.

Kulislerde konuşulan bilgilere göre hükümet corona virüsü ile birlikte artan kaynak ihtiyacını gidermek için kıdem tazminatı fonunda revizyona gidiyor ev masada iki formül var. Habertürk’ün aktardığına göre;

FORMÜL 1: 11 GÜN PRİM KESİLECEK

Kıdem tazminatı şu an her hizmet yılına karşılık 30 günlük ücret üzerinden ödeniyor. Gündemdeki birinci formülde 30 günlük kıdem tazminatının 19 gününün mevcut sistemdeki gibi devam etmesi, 11 günün ise kıdem tazminatı fonuna devredilmesi öngörülüyor. Bu formül için 11 günlük brüt ücret üzerinden kıdem tazminatı fonuna prim kesilecek. İşçinin her bir yıllık hizmete karşılık alacağı 30 günlük kıdem tazminatının 19 günü mevcut sistemdeki kurallar çerçevesinde ödenecek, 11 günü ise kıdem tazminatı fonunda birikerek, örneğin 56 yaşında toplu alınabilecek veya emekli aylığı bağlatılacak.

FORMÜL 2: YÜZDE 6 PRİM KESİLECEK

İkinci formülde ise kıdem tazminatı fonu için yüzde 6 oranında prim kesilecek. Bunun 4 puanı işveren, 0.5 puanı işçi priminden oluşacak. Devlet 1 puan katkıda bulunacak. Vergi indirimi yoluyla da 0.5 puanlık ilave prim katkısı yapılacak. Böylece toplam prim tutarı yüzde 6 olacak.

İşçi sendikaları 30 günlük ücret üzerinden ödenen mevcut kıdem tazminatının aylık yüzde 8.33’e karşılık geldiğini ileri sürüyor. Fona yüzde 6 oranında prim kesilmesi, 21.6 günlük kıdem tazminatına karşılık geliyor. Ancak, ekonomi yönetimi fonda toplanacak primlerin nemalanmasıyla her hizmet yılı için 30 günlük ücrete karşılık gelecek ödemenin mümkün olacağını savunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler