Artık yerli biber gazı yiyeceğiz

Biber gazı üreticisi DaeKwang satışları riske girince çareyi Türkiye’de üretim yapmakta buldu. Şirket, Mercan-Meydan şirketleriyle ortak fabrika kuracak.

Yayınlanma: 20.08.2015 - 22:21
Abone Ol google-news



Türkiye’nin bu yıl 2 milyon adede yakın gaz fişeği ihraç ettiği Koreli biber gazı üreticisi DaeKwang, ihracat izni iptal edilince Türkiye’de üretim yapmak için kolları sıvadı. DaeKwang, polise verilen geniş yetkiler, artan siyasi belirsizlik ortamı ve terör olayları nedeniyle giderek daha cazip bir pazar haline gelen Türkiye’yi kaybetmek istemiyor. Sene başında DaeKwang’ın lisansı olmadığı halde barut ürettiği ve yasadışı yollarla ithalat ve depolama yaptığı belgelenmiş, bunun üzerine açılan soruşturma sonucu şirketin ihracat izni askıya alınmıştı. Şirket hakkındaki dava sürüyor. Konuyla ilgili bir kaynak, şirket sahibi Kim Hagsong’un şu sıralar Türkiye’de olduğunu ve Türkiye’den Meydan Av ve onun kardeş şirketi Mercan Pazarlama ile görüşmeler yaptığını söyledi.

İhracat üssü olacak

Kaynak, yatırımın Mart 2015’ten beri planlandığını, Meydan ve Mercan şirketlerinin sahipleri İlyas Yücedal ve Muhammed Yücedal’ın Kore’ye inşaat planını görüşmek üzere birkaç kez geldiğini bildirdi. Türkiye’nin DaeKwang’ın en büyük pazarı olduğunu ve bunu kaçırmak istemediklerini belirtti. Kaynak böyle bir yatırımın çok maliyetli olmadığını, sadece kimyasal karıştırıcı makine ve soğutucunun olmasının yeterli olduğunu belirterek Türkiye’de işçi ücretlerinin de Güney Kore’den düşük olduğunu vurguladı. Bu nedenle DaeKwang’ın Türkiye’yi Ortadoğu ve Afrika ülkeleri için ihracat üssü olarak kullanacağını anlattı.

İşleri büyüttüler

İthalatçı şirketler Meydan ve Mercan, bugüne kadar DaeKwang’dan alım yapıyordu. Şirketler 2013’te DaeKwang’dan toplam 660 bin adet gaz fişeği ithal etmişti. Bu yıl için alım üç kat artırılarak 1 milyon 900 bin biber gazı fişeği sipariş edilmişti. Kore’de biber gazı ihracatını onaylayan ya da durdurabilen kurum olan Kore Savunma Tedarik Ajansı (DAPA), DaeKwang’ın Türkiye’ye ihracatını Aralık 2014’te onayladı. Ancak şirketin lisansı olmadığı halde barut ürettiği ve yasadışı yollarla ithalat ve depolama yaptığı belgelendi. Bunun üzerine 19 Ocak’ta şirket hakkında soruşturma başlatıldı.

Skandallar bitmek bilmedi

Haziranda DaeKwang’ın üretim lisansı olmadığı halde Türkiye’nin de aralarında olduğu ülkelere DK-38R tipi plastik mermi ve DK-N500 göz yaşartıcı bomba ihraç ettiği, Çin’den gizlice kaçak yollarla ihraç ettiği çok tehlikeli bir patlayıcı olan 20 M / T’yi ihraç ettiği göz yaşartıcı ürünlerde kullandığı ve bu ürünleri yasaya aykırı biçimde test ettiği belgelendi. Bunun üzerine soruşturma kapsamı genişletilirken DaeKwang’in ihracatı iyice zora girdi.

Mesleği ‘oyuncakçı’

Meydan Av Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi 1995’ten bu yana faaliyet gösteriyor. Karaköy merkezli şirketin 9 şubesi var. İTO sicil kayıtlarına göre şirketin sahibi İlyas Yücedal. Şirket 3 milyon 500 bin TL sermayeye sahip ve meslek grubu “bijuteri, oyuncak ve hediyelik eşya” olarak görünüyor. Faaliyet konusu ise şöyle: İlgili mercilerden gerekli müsaadeler alarak her nevi ateşli silah ve mermilerini yurtiçinde satın almak, ithal etmek,yurt içinde satmak ve ihraç etmek. Her nevi ok ve yayları; olta, zıpkın ve ağları; av bıçakları, çakıları, balta ve sapanları; kara, deniz ve hava avcılığında kullanılan her nevi alet ve malzemeleri; her nevi kamp malzemelerini; üretmek, yurtiçinde satın almak, ithal etmek, yurtiçinde satmak ve ihraç etmek.

İthalatı yapan diğer firma Mercan Pazarlama ve Ticaret Limited Şirketi yine İlyas Yücedal ile Muhammed Yücedal ortaklığında. 600 bin TL sermaye sahip şirketin sahipleri yarı yarıya ortak. Bu şirketin de meslek grubu bijuteri, oyuncak ve hediyelik eşya olarak kaydedilmiş.

İLYAS YÜCEDAL KİMDİR?

İlyas Yücedal, Yüksek İstişare Konseyi’nde, Erdoğan, Davutoğlu gibi devlet erkânından önemli isimlerinin yer aldığı Dünya Yetimler Vakfı Kurucu Mütevelli Heyeti ve Müşavere Kurulu Üyesi. Ayrıca Türkiye İktisadi Gelişim ve İş Ahlakı Derneği üyesi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler