Artvin'de 500 kişi suç duyurusunda bulundu

Artvin'de Cerattepe eyleminde yaralananlar o anları anlattı: Polis bu şekilde saldırmaya devam ederse yarın biri ölür.

Yayınlanma: 22.02.2016 - 17:40
Abone Ol google-news

Artvin'in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetlerine karşı tepki için dün bölgeye çıkmak isteyen coğunluğunu kadınların oluşturduğu gruba polisin sert müdahalesi sonucu yaralananların tedavisi sürüyor. Olaylar sırasında yüksekten düşen ve ayak bilekleri  kırılan 41 yaşındaki Beyza Zeyno Bayramoğlu, "Polis bu şekilde saldırmaya devam ederse yarın biri ölür" derken, gözüne plastik mermi isabet eden 23 yaşındaki Süleyman Özcan ise, gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı.

Dün öğle saatlerinde il merkezinde toplanan, ardından da Cerattepe bölgesine çıkmak için harekete geçen yaklaşık bin kişilik gruba polis TOMA,  biber gazı ve plastik mermilerle müdahalede bulunmuş, olayda 26 kişi yaralanmıştı.

Biber gazı ve plastik mermilerden kaçmaya çalışırken yüksekten düşmesi nedeniyle ayak bilekleri kırılan ve Artvin Devlet Hastanesi'nde tedavisi sürdürülen Borçkalı Beyza Zeyno Bayramoğlu da yaşadıklarını anlattı. Kadın arkadaşlarıyla birlikte Cerattepe'ye çıkmak istediklerini ancak polisin çok sert müdahale ettiğini belirten Bayramoğlu "Bu sırada polis bir kadını dövmeye başladı. O kadını kurtarmaya çalışırken polisler de biber gazı ve plastik mermi ile müdahale etti. TOMA su sıkmaya başlayınca haliyle insanlar panik yaşadı. Ben de gazdan etkilendim, yamaçtan aşağıya kaydım ve  düştüm. Bu sırada arkadaşlarım beni gazdan korumaya çalıştı. Ama düşerken iki ayak bileğim de kırılmış" dedi.


"ÇOK SERT SALDIRDILAR"

Daha öncede polis müdahalelerine şahit olduğunu anlatan Bayramoğlu "Hayatımda böyle bir müdahale görmedim. Çok sert saldırdılar. Gerçekten birileri ölecek diye korktum. Polis bu şekilde saldırmaya devam ederse yarın birisi ölür'' ifadelerini kullandı.


GÖZÜNÜ KAYBETME RİSKİ VAR

Artvin Devlet Hastanesi bitişiğindeki kantinde servis elemanı olarak çalışan 23 yaşındaki Süleyman Özcan'ın da gözüne de olaylar sırasında plastik mermi isabet etti.

İlk müdahalesi yapılan ancak gözünü kaybetme riski ile de karşı karşıya kalan Özcan polislere, "Kantine doğru atmayın hastalar var, yakınları var" diyerek uyarıda bulunduğu sırada plastik merminin gözüne isabet ettiğini anlattı, 2 gün sonra ameliyat olacağını söyledi.

"ARTVİN HALKINA KARŞI ART NİYET VAR"


Kantin işletmecisi Güney Yılmaz ise, ''Polisi anlayamıyoruz. Çok ağır müdahalede bulunuyorlar. Neden halka karşı bu tutum içindeler bilemiyorum. Çevremiz zaten moralleri bozuk hastalarla dolu. Hastane kantinine doğru biber gazı atmak ne akla hizmettir? Hastanenin 5'inci katına gaz bombası atıldı. Burada Artvin halkına karşı bir art niyet var" diyerek tepkisini dile getirdi.

HASTANE VE KANTİNİNDE HASAR OLUŞTU

Dün polisin müdahalesi sırasında Artvin Devlet Hastanesi ile bitişiğindeki kantine isabet eden plastik mermiler ve biber gazı kapsülleri nedeniyle kapı ve pencerelerin camları kırıldı. Devlet Hastanesi'nin 6'ıncı katındaki pencerenin camı da parçalandı. Kırılan camlardan hastane binasına giren biber gazından etkilenenler de oldu.

PANİK ANI GÜVENLİK KAMERASINA YANSIDI

Bu arada, olay sırasında kantinde bulunan hasta yakınlarının yaşadığı panik güvenlik kameralarına yansıdı. Görüntülerde dışarıdaki vatandaşların da da biber gazından kaçarak kantine girmeye çalıştıkları gözlendi.

500 KİŞİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Artvin Adliyesi önünde açıklama yapan Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Bedrettin Kalın, yaklaşık 500 kişinin suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Avukat kalın, yaşam alanlarını koruma derdinde olduklarını belirterek, geçen hafta maden şirketinin Cerattepe'ye çıkma girişimleri üzerine yaşanan olayları hatırlattı. Yasa dışı çıkma girişimine engel olmaya çalıştıklarını ancak 7 ilin polis ve askeri kuvvetlerinin müdahalesi ile karşılaştıklarını ifade eden Kalın, "Çok ağır bir zulüm ile karşılaştık. Gaz ve plastik mermi ile Artvin halkının üzerine çok ağır geldiler. İlin valisinin kendi ilinin halkına reva gördüğü bu zulmü kabul etmiyoruz. Cerattepe'ye kanunsuz çıkma emrini veren Artvin Valisi ve bu emri uygulayan Emniyet Müdürü ve Alay Komutanı hakkında şikayetçi olduk" dedi.


"ARTVİN VALİLİĞİ PROVOKASYON YAPIYOR"


Valinin Artvin'i ablukaya aldırdığını ifade eden Avukat Bedrettin Kalın, "Artvin'e dışarıdan gelenler bu bölgenin insanlarıydı. Onların Artvin'e girişleri engellendi. 'Yasa dışı örgütler Artvin'e geliyor' söylemleri halka yayılmaya çalışıldı. Oysa gelen otobüslerdekiler defalarca durdurularak GBT kimlikleri kontrol edildi. Burada bazı sol örgütlerin provokasyon yapmaya çalıştığı söylemi doğru değildir. Provokasyon yapmaya çalışan tek bir yapı var, o da Artvin Valiliğidir. Artvin Valiliği provokasyon yaparak halkın direncini kırmaya çalışıyor. Asla olmayan bir şeyi var gibi gösteriyor. Valiyi şiddetle kınıyoruz. Bu Efkan Ala ekolünden gelme bir yaklaşımdır. O ekolün devamı olarak Artvin valisi aynı şeyleri yapmaya çalışıyor. Ama Artvin halkının birlikteliğini bozamayacağını bilmelidir" diye konuştu.


KARAHAN: ARTVİN TARİHTEN SİLİNECEK


Artvin halkının yaşam mücadelesini sürdürdüğünü belirten Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ise, " Bunu hiçbir zaman yasa dışı olarak sürdürmedi ve sürdürmeyecek. Bize yaftalanmak istenen şeyler kendilerine aittir. Başbakanımızdan randevu istedik. Dileriz çok yakın zamanda bize randevu verir. Başbakan'ı yanlış bilgilendirmişler. Biz kendisini doğru bilgilendirmek istiyoruz. Haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Yoksa Artvin tümüyle tarihten silinecek" ifadelerini kullandı.


MERSİN MEZİTLİ'DEN ARTVİN'E LİMON DESTEĞİ


Artvin'de son bir haftadır polisin biber gazlı müdahalesi sonrası gazdan etkilenenlere destek için Mersin'in Mezitli İlçe Belediyesi, Yeşil Artvin Derneği'ne yaklaşık 100 kilo limon gönderdi. Yeşil Artvin Derneği üyesi Hikmet Çelik, limon desteği sağlayan Mezitli Belediyesi'ne teşekkür etti, "Biber gazına karşı gözlere limon iyi geliyor. Biz de kullanıyoruz. Gözlerin yanmaması için çok işimize yaradı" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler