"Asıl kritik test İran"

The Economist dergisi, Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı savlarının "abartılı" gibi göründüğünü belirttiği analizinde Başbakan Erdoğan'ın Afganistan'a muharip asker gönderme talebini reddedeceğini kaydederken "Sayın Erdoğan için Sayın Obama'ya İran'a yeni yaptırımları destekleme isteksizliğini izah etmek daha zor bir iş olabilir. İran, Amerika ile gelecekteki ilişkiler için kritik olacak" diye yazdı.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2009 - 09:40

İngiliz The Economist dergisi, son sayısında Türkiye ile Batı arasındaki ilişkileri değerlendirirken "Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı iddiaları abartılı gibi görünüyor" görüşünü dile getirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gelecek hafta ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede Türkiye'nin "Batılı sicili" nde israr edeceği belirtildiği analizde, Erdoğan'ın Afganistan'daki isyanla mücadeleyi destek amacıyla daha çok asker talebi ile karşılaşacağı da kaydedildi.

Ancak AKP'nin, Amerika'nın, Türkiye'nin Afganistan'da Müslümanlar ile savaşması çağrılarından hoşlanmadığını kaydeden dergi, Erdoğan'ın muharip asker talebini reddedeceğini belirtti. Bu reddin, Erdoğan'ı eleştirilen Batılılar tarafından Türkiye'nin AKP döneminde Batı'dan uzaklaştığı savının bir teyidi olarak görülebileceğini de yazdı.
 

Afganistan'a muharip asker gönderilirse

The Economist, Erdoğan'ın İran ve Sudan ile yakınlığı ve İsrail'e yönelik eleştirilerinin Erdoğan'ın "İslamcı" olduğu yorumlarına malzeme sağladığını, buna karşın cihatçıların Erdoğan'ı sert dile eleştirdiklerini kaydederken 2003 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen kanlı terör olaylarını anımsatarak "Eğer Türk askerleri, Müslümanlara ateş etmeye başlarsa Türkiye'deki İslamcı radikallerin sayısı artar" yorumunu da yaptı.

ABD'nin ise Irak'taki operasyonları için önemli ölçüde İncirliğe dayandığına işaret edildiği analizde "Aslında Sayın Erdoğan için Sayın Obama'ya İran'a yeni yaptırımları destekleme isteksizliğini izah etmek daha zor bir iş olabilir. Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde daimi olmayan üyeliğini sürdürüyor. Batılı bir diplomat 'Yaptırımlar konusunda bir oylama yapılırsa o zaman Türkiye'nin yanımızda mı, yoksa karşı tarafta mı olduğunu öğreneceğiz. İran, Amerika ile gelecekteki ilişkiler için kritik olacak."

"Erdoğan'ın otokratik dürtüleri var"

Erdoğan'ı eleştirenlerin AKP'nin ordunun yetkilerini azaltmak için attığı adımların AB hedefinden değil, dini bir iktidarı kurma arzusundan kaynaklandığını Ergenekon davasını bu planının bir parçası olarak gördüklerini belirten The Economist, eleştirenlerin savlarının, Doğan grubuna getirilen vergi cezasını da kınayan bazı batılı gazetelerinde de yankı bulduğuna dikkat çektikten sonra şu görüşleri dile getirdi:
"Kuşkusuz ki Sayın Erdoğan'ın otokratik dürtüleri var. Gazetecileri, karikatüristleri bile mahkemeye verdi. İnsanlığa karşı suçlarla itham edilen Sudan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir'i kucaklaması, ayıp oldu. Ve kamu alanında İslam'a daha büyük bir rol verilmesinden yana. Ancak Türkiye'nin AB sürecine ve, AB umutları suya düşe bile, Türkiye'de liberal reformları sürdürmeye bağlı gibi görünüyor. Türkiye'nin Kürtleri ile olan sorunları çözmek istiyor. Ve Ermenistan ile barışma yönünde ilerliyor. Bunlar, pek de Batı'dan uzaklaşma sinyalleri gibi değil."
 

"Ve muhalefete ne demeli?"

The Economist, analizine son verirken muhalefetin tutumuna dikkat çekerek "Ve Erdoğan'ın muhaliflerine ne demeli? Cumhuriyet Halk Partisi lideri Deniz Baykal, zamanının çoğunu Türkiye'nin AB üyelik hedefine katkıda bulunabilecek yasaları saldırarak geçiriyor. En büyük milliyetçi partinin lideri Devlet Bahçeli ise, 200 kadar Türkü öldürmesine karşın 'domuz gribi yok' diyor. Orduya gelince de, bir soruşturma sırasında ele geçirilen belgeler, bir grubun, Sayın Erdoğan'ı, başka eylemlerin yanısıra Hristiyanları öldürerek ve suçu AK Parti'nin üzerine atarak devirmeyi umduğunu gösteriyor. Onlar neden Afganistan'a gönderilmesin?" diye yazdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler