'Askeri anayasa' 'sivil anayasa'ya dönüşmüş olacak

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 1982 anayasasının bir çok maddesinin değiştirildiğini bildirerek, ''20-30 madde daha değiştiği zaman belki adı 'askeri anayasa' veya '82 Anayasası' olarak kalacak, fakat muhteviyatı sivil bir anayasaya dönüşmüş olacak'' dedi.

'Askeri anayasa' 'sivil anayasa'ya dönüşmüş olacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.02.2009 - 15:22

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Meclis'te gazetecilerin Anayasa değişikliği veya yeni anayasa yapılmasına ilişkin sorularını cevaplandırdı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Anayasa değişikliğiyle ilgili açıklamaları olduğunu anımsatan Kuzu, TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın da Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulmasına ilişkin girişimleri bulunduğunu anımsattı.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nu kurulması halinde yeni bir anayasa veya mevcut anayasada değişiklik yapılabileceğini belirten Kuzu, ''Bunda bizim bir ısrarımız yok. Her ikisi de mümkündür'' dedi.

1982 Anayasasının şimdiye kadar 70'e yakın maddesinin değiştirildiğini kaydeden Kuzu, ''Bu değişikliklerin hemen hemen tamamı olumlu değişiklikler. Demek ki 20-30 madde daha değiştiği zaman belki adı 'askeri anayasa' veya '82 Anayasası' olarak kalacak, fakat muhteviyatı sivil bir anayasaya dönüşmüş olacak. Onun zararı ne olur, biraz yamalı bohça gibi görünür ama içerik itibariyle fazla bir sorun çıkarmaz'' diye konuştu.

CHP'nin üye vermemesi nedeniyle Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulamadığını anımsatan Kuzu, ''Uzlaşma komisyonlarında oy birliği arandığı için grup üyelerinin tamamının 'evet' demesi halinde değişiklik yapılabileceğini, o yüzden kimsenin kimseyi aldatması ya da öne geçmesi gibi bir durumun olamayacağını'' ifade etti.

 

"10-15 maddelik metin var"

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, ''Öyle gözüküyor ki yeni Anayasadan ziyade değişiklik yapmak daha çok gündemde olacak... Ombudsmanlık kurumu, toplantı nisaplarıyla ilgili değişiklik olabilir. Hemen çıkarılabilecek 10-15 maddelik bir metin var. Avrupa'ya sunulmuş ulusal programlar var. Bunun gerektirdiği hususlar var. Muhalefetle bir araya gelmek lazım'' diye konuştu.

CHP'nin Anayasa değişikliği taraftarı olmadığına ilişkin soruyu da cevaplandıran Kuzu, şöyle devam etti:
''Biz onu millete söylüyoruz; 'kaçan taraf muhalefet' diyoruz, 'anayasa yaptırmayan taraf bunlar' diyoruz. Netice olarak Anayasayı biz yaptığımız zaman da soluğu Anayasa Mahkemesi'nde alıyorlar. Anayasa Mahkemesi'nin son kararından sonra hiçbir güvenim kalmadı benim. Anayasa değişikliği konusunda hiçbir güvencen yok. Çünkü, değişmez maddeler değil, değişen maddeleri ne yapacağın belli değil bu saatten sonra. Yapacağı bir yorumla bütün paketi götürebilir. Böylesine fiili bir yaklaşım, hukuku bir kenara bırakan bir mantıkla hiçbir zaman anayasa yapamazsın Türkiye'de. Onun için biz bunun vebalını da faturasını da muhalefete kesmesini biliriz. Hem yerel seçimde hem genel seçimde bunu yaparız.''

 

"Meclisin, Anayasa değiştirme yetkisi muallakta"

Uzlaşma komisyonu kurulmadan belki ''mini'' bir değişiklik paketinin hazırlanabileceğini ifade eden Kuzu, ''Eğer sağlıklı sonuç alınması gerekiyorsa, iktidar ve muhalefetin birlikte olması gerekir. Kaygılarım, Anayasa Mahkemesi'nin bu son değişiklik konusunda vermiş olduğu karardır. O karar durduğu müddetçe şablon gibidir. Her alana uygulayabilirsiniz. Şu anda bana soracak olursanız Meclis'in anayasa değiştirme yetkisi muallakta. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir garabet yoktur. Hiçbir ülkede anayasa değişikliği, Anayasa Mahkemesi'ne gitmez, bizim ülkemiz hariç'' diye konuştu.

Kuzu, anayasa değişikliğini, laikliğe aykırı olduğu gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne götüren CHP'nin son günlerde yaptığı açılımlarla ilgili soruyu, ''Açılımları yok. O açılım sadece 29 Mart'a yönelik açılım. 'Reyini çöpe atma da bize ver' açılımı. Zayi olmasın, bize oy verdi de almayalım mı? Yani Demirelvari yaklaşımdır bu. Bu anlamına gelen açılımdır. Açılım olmadığını kendileri söylüyor. Açılımları olsa evvela anayasa değişikliğindeki sıkıntıları giderme açılımı yaparlar. Bir taraftan değişikliği Anayasa Mahkemesine götüreceksin, diğer taraftan iki tane çarşaflı hanıma rozet takıp adına 'açılım' diyeceksin. Böyle bir şey yok'' şeklinde cevaplandırdı.

Burhan Kuzu, ''Anayasa değişikliğine, Anayasa Mahkemesi'nin görevlerinin değiştirilmesiyle başlanıp başlanmayacağına'' ilişkin soruya da ''Onu bilmiyorum, oturup bunları konuşmak lazım'' karşılığını verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon