Atık yağcılar piliç çevirmenin yağına talip
BAYTED adıyla bir dernek kuran Atık yağ toplayan firmalar, piliç çevirme sırasında ortaya çıkan yağa, kurban bayramlarında kesilen hayvanların iç yağına talip olduklarını açıkladılar.
Atık yağ toplayan firmalar, piliç çevirme sırasında ortaya çıkan yağa, mezbahada, kurban bayramlarında kesilen hayvanların iç yağına da talip.
Ezici Yağ Sanayii Biyodizel Enerji Üretimi AŞ'nin Sahibi Mustafa Ezici, Türkiye'de 20 binden fazla piliç çevirme yapan yer olduğunu, gril sırasında, her tavuktan 100 gramdan fazla yağ çıktığını ve bunun çöpe atıldığını bildirdi. Türkiye'de atık yağdan biyodizel üretimi için yatırım yapan ilk firmalardan olan Mustafa Ezici, Türkiye'de atık yağın çevreye verdiği zarar konusunda vatandaşların, kamu idarecilerinin, işletmecilerin yeterince bilinçlenmediğini, bu nedenle konuya gereken önemin verilmediğini söyledi.
Atık yağların çöpe veya denize döküldüğünü, denize dökülen bu yağların deniz kirliliğine yol açarken, lavabolara dökülenlerin kanalizasyon borularında tıkanma ve çürümeye, ardından doğanın kirlenmesine neden olduğunu anlatan Ezici, ''Bir kilogram yağ, 1 milyon ton suyu kirletiyor. Çöpe atılan yağlar, sanayidekinden 20-30 kat daha fazla metan gazı oluşumuna neden oluyor. Bu konu, insan sağlığı ve çevrenin korunması açısından sigara yasağı kadar önemli. Sigara yasağı için nasıl denetim timleri kuruluyorsa, atık yağ için de denetim birimleri oluşturulmalı'' dedi.
Yasa uyarınca, belediyelerin 1 Ocak 2008'den evsel atıkları ayrı ayrı toplamak zorunda olduklarını hatırlatan Ezici, ancak plastik, kağıt, cam atıklar için gösterilen hassasiyetin atık yağlar konusunda gösterilmediğini belirtti. Oysa, Türkiye'de yılda 950 bin ton likit yağ, 550 bin ton margarin kullanıldığını, buna göre yılda 350 bin ton atık yağın toplanması gerektiğini kaydeden Ezici, buna karşın geçen yıl sadece 6 bin 500 ton atık yağ toplanabildiğine, kalan yağların çöpe veya denize atıldığına dikkati çekti.
Atık yağın neden olduğu çevre kirliliğinin boyutlarının, sigaradan daha fazla olduğunu öne süren Mustafa Ezici, bireysel tüketicilerden başlamak üzere herkesin, örgütlerin ve devletin bu konuya önem vermesi gerektiğini vurguladı. Ezici, ''Herkes evinde atık yağlarını bir şişede biriktirebilir. Yemek yediği yerde atık yağları ne yaptıklarını sorgulayabilir. Toplumsal sorumluluk gereği herkes gönüllü müfettişlik yapabilir'' diye konuştu. Atık yağ toplama konusunda 9 firmanın izin aldığını, ancak bunlardan 6-7'sinin faal olduğunu anlatan Ezici, yağ toplama konusunda işbirliği yapmak üzere, Kolza Biyodizel, Ulusal Bitkisel Atık Toplama ve Ezici Biyodizel olarak 3 firmanın, Bitkisel Atık Yağ Toplayıcıları ve Elektrik Üreticileri Derneğini (BAYTED) kurduklarını, kendisinin de başkanlığı üstlendiğini bildirdi. Derneğe üye firmaların, geçen yıl Türkiye çapında toplanan 6,5 bin ton atık yağın 4,5 bin tonunu topladığı belirtti.
'Piliç çevirmenin yağını istiyoruz'
''AB'de bir gram atık yağın dahi boşa gitmediğini, toplanan atık yağlardan elektrik üretildiğini'' öne süren Mustafa Ezici, Türkiye'de de atık yağın toplanması konusunda bireysel olarak tüketiciler yanında toplu tüketim yerlerinden daha çabuk sonuç alınmasının mümkün olduğunu vurguladı. Türkiye'de faaliyet gösteren büyük, zincir fast food firmalarının bu konuda çok duyarlı olduğunu ''bir gram yağını bile çöpe dökmediğini'' anlatan Ezici, diğer toplu tüketim firmalarının ise aynı hassasiyeti göstermediği, özellikle askeri tesisler ile bu konuda işbirliği yapamadıklarını söyledi.
Yaptıkları çalışmada, Türkiye'de piliç çevirme yapan 20 binden fazla piliç çevirme yapan işletme belirlediklerini, sadece İstanbul'da 3 bin civarında bu tür tesis bulunduğunu açıklayan Ezici, bu işletmelerden çıkan yağa talip olduklarını bildirerek, şöyle konuştu: ''Tavuk, piliç çevirme sırasında her tavuktan 100 gram civarında yağ çıkıyor. İşletmeler, lokantalar, bu yağı poşete koyup çöpe atıyor. Bu atıklar, çöpte, normalin 20 katı daha fazla metan gazı oluşmasına neden oluyor. Hem çevre kirliliği oluyor hem de enerji boşa gidiyor. Biz bu yağa talibiz. İstanbul'da 3 bin civarında piliç çevirme yapan var. Bunları ziyaret ediyoruz, konuyu anlatıyoruz. Bazıları veriyor, bazıları da elemanlarımıza neredeyse dayak atıyor. Bu işle uğraşmak istemiyor. Çengelköy'de bir tavuk restoranı bize ayda 120 kilogram tavuk yağı veriyor. Normalde bir işletmeden 3 kilogram yağ çıkabilir. Ama vermiyorlar. Ayrıca, mezbahalarda, kurban bayramlarında kesilen milyonlarca hayvanların kemiklerindeki yağlar da boşa gidiyor. Kemikte yüzde 40'a kadar yağ var. Bunu işleyecek tesislerimiz var ama toplayamıyoruz. Kesilen hayvanların iç yağlarını da istiyoruz.''
'Alo Atık Yağ Hattı'
Halen toplanabilecek atık yağların yüzde 2'sini topladıklarını belirten Ezici Yağ Sanayii Biyodizel Enerji Üretimi AŞ'nin Sahibi Mustafa Ezici, vatandaşları hem bilgilendirmek hem de atık yağlarını kolayca teslim etmelerini sağlamak üzere ''444 28 45 Alo Atık Yağ'' hattı kurduklarını ve buraya günde 10-20 telefon geldiğini söyledi.
Derneğe üye firmaların 12 ilde atık yağ deposu, 50 gezici toplama aracı, 80 toplama elemanı bulunduğunu anlatan Ezici, ''81 ile hitap edebiliriz. Telefon edilince, bir kaç gün içinde atık yağınızı alıyoruz. 50 belediye ile anlaşmamız var. Türkiye'de 350 bin ton olması gereken atık yağın sadece 20 bin tonu sanayiden çıkıyor. Evlerden 320 bin ton çıkması lazım. Her evin yılda 10-20 kg atık yağı olması gerekirken, bunlar çöpe gidiyor, lavaboya dökülüyor. 50 araçla ayda 6 bin ton toplayabiliriz, halen sadece 600 ton topluyoruz'' dedi.
Mustafa Ezici, Çevre ve orman Bakanlığı'nın, çevrenin korunması açısından, tıpkı sigaranın zararlarına yönelik bilgilendirme filmi gibi, ''yağların lavabolara dökülmemesi, atık yağların biriktirilmesi'' konusunda filmler hazırlatıp, TV'lerde zorunlu olarak yayınlatması gerektiğini belirtti.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza