Atom Bombası Sergisi

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, kimyasal silahların kullanılmasıyla ortaya ne gibi sonuçların çıktığını göstermek bakımından, ''Nagasaki-Hiroşima Atom Bombası Sergisi''nin büyük önem taşıdığını söyledi.

Atom Bombası Sergisi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.10.2010 - 13:20

Tanaka, Japonya Eski Başkonsolosluğunda düzenlenen ''Nagasaki-Hiroşima Atom Bombası Sergisi''nın tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda, Türkiye'de ''Japon Yılı'' olması nedeniyle birçok projenin gerçekleştirildiğini söyledi.

Japon yılı açısından unutulmaması gereken konunun, barış olduğunu belirten Tanaka, serginin açılmasıyla iki ülke arasındaki bağların daha da kuvvetleneceğine inandıklarını ifade etti.

Tanaka, Kuzey Kore'de de nükleer silah problemlerinin yaşandığını, ancak durumun doğu ülkelerinde daha ciddi olduğunu söyledi.

Ortadoğu'da böyle bir serginin açılmasının öneminin çok daha büyük olduğuna değinen Tanaka, ''Nükleer silah yüzünden günümüzde de sıkıntılar yaşanmaktadır. Kimyasal silahların kullanılmasıyla ortaya ne gibi sonuçların çıktığını göstermek bakımından, bu serginin daha da büyük önem taşıdığını düşünüyorum'' dedi.

İlk olarak 16 Ekim Cumartesi günü, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla Ankara'daki serginin açılışının gerçekleşeceğini, 24 Kasım Pazar günü de İstanbul'da açılış olacağını dile getiren Tanaka, ''Sergi, daha önce New York, Londra, Batı Avrupa ve Asya ülkelerinde düzenlendi. Bu sergide, yirmisi Hiroşima'da zarar görmüş eserler olmak üzere toplam 50 eser sergileyeceğiz. Bu açılış için Nagasaki şehrinden dört mağdur gelip hikayelerini anlatacak. Genç nesillerin etkileşimi için 4 barış elçisi liseli genç de Türkiye'deki okulları ziyaret edecek'' diye konuştu.

ABD'nin bu yıl ilk kez Hiroşima'daki anma törenine katılmasıyla ilgili soru üzerine Tanaka, iyi niyetli olduklarına inandıklarını, dünyadaki nükleer silah sorunlarının çözülmesi için adım adım ilerlenmesi gerektiğini ve bu serginin de iyi bir başlangıç olacağını dile getirdi.
Tanıtımda konuşan Nagasaki Belediye Meclisi üyesi ve atom bombası mağduru Toyokazu Ihara da Türkiye'ye Japonya'dan gelen bu grubun, nükleer silah kullanımı karşıtı olmasıyla gurur duyduklarını belirtti.

Amaçlarının, tüm ülkelerin nükleer silah kullanıldığında ne gibi sonuçlar doğuracağını, nükleer silahsızlanmayı teşvik etmek ve barışın olduğu dünyayı genç nesillere aktarmak olduğunu dile getiren Ihara, şunları kaydetti:
''Bomba atıldığında 9 yaşındaydım. Bombanın atıldığı merkezden altı buçuk kilometre uzaklıkta, dağlara yakın bir bölgede yaşıyordum. O gün dağın içinde güneşten daha büyük bir ışık gördüm ve bu ışığın atom bombası olduğunu bilmiyordum. Gördüğüm ışığın ardından çok şiddetli bir rüzgar hissettik. Merkezde bulunan tüm eşyalar, rüzgarın etkisiyle dağlara kadar uçtu. Birkaç saat içinde sokaklarda, yanan insanlar koşuşturuyordu. Bazı insanlar da rüzgarın etkisiyle binalara çarparak ölüyorlardı.''

Tanıtımda konuşan liseli barış elçisi Haruka Saso, Japonya'dan liseli gençler olarak nükleer silahların ne kadar ağır travmalar yarattığını göstermek ve Türkiye'de yaşayan genç nesille birlikte neler yapılması gerektiğini değerlendirmek için burada bulunduklarını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler