Bakanlık yayıncılıktan çekildi
Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Dr. Onur Bilge Kula bu kararı, “Yayıncı kuruluşlar bakanlığın kitap yayını yapmasını istemiyor” sözleriyle açıkladı.
Bedri Rahmi Eyüboğlu, Cemal Süreyya, Evliya Çelebi, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Rıfat Ilgaz, Ziya Gökalp, Nâzım Hikmet gibi pek çok yazar, şair ve ressama dair bugüne değin binlerce kitap yayımlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bundan böyle yayıncılık sektöründe yer almayacak, kitap basmayacak. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Prof. Onur Bilge Kula, “Çünkü yayıncı kuruluşlar bakanlığın kitap yayını yapmasını istemiyor” dedi.
Kula, bakanlığın bugüne değin özellikle Anadolu Türk kültürü, estetik tarih, edebiyat tarihi ve Türk edebiyatında öne çıkmış yazar ve şairlere ilişkin “armağan” nitelikli kitaplar yayımladığını belirterek “2013’ten itibaren artık hiç kitap yayımlamayacağız çünkü yayıncı kuruluşlar ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı yayın yapmasın. Sadece bizim yayıncılığımızı desteklesin, önümüzü açsın’ diyorlar. Bu kuruluşların arasında, Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği gibi kurum ve kuruluşlar da var. Yani görüş farkı olmaksızın tüm yayın kuruluşları bakanlığın yayın yapmaması konusunda ısrarlı” dedi.
Bakanlığın yayın kuruluşlarını bundan sonraki dönemde ulusal ve uluslararası alanda düzenlenecek kitap fuarları aracılığı ile destekleyeceğini belirten Kula, şöyle konuştu: “Biz bakanlık olarak, 13 tane yurtdışı kitap fuarına katılıyoruz. Buraya da mümkün olduğunda yayıncı kuruluşların temsilcilerini, yazarlarımızı ve edebiyat eleştirmenlerimizi, telif ajanslarını davet ediyoruz. Telif ajanslarını özellikle Türkiye’de üretilen kitapların yurtdışında satılmasının aracı olarak görüyoruz. Biz böylece yayıncılarımızı ve edebiyatçılarımızı hem onların kendilerini yurtdışındaki denklikleriyle karşılaştırmak ve hem de bir ön değerlendirme yapmalarını sağlamak istiyoruz. Türkiye’de 3 bin 700’e yakın özel yayıncı var. Kimisi bir kitap basıyor, kimisi 5, kimisi 500.”
Kula, “Belki bundan sonra bazı ünlü edebiyatçılarımızın 50., 100. ölüm yıldönümü gibi nedenlerle bakanlıkça kitaplar yapılabilir ancak prensip olarak kararımız kesin” dedi.
‘Devlet destek olmalı’
Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal de Bakan Ertuğrul Günay’ın döneminden bu yana bakanlığın yayınlarını azalttığını kaydederek “Devlet kendi olanaklarıyla özel yayıncılara rakip olmak yerine yayıncılık sektörünü desteklemeli” dedi.
Celal şöyle konuştu: “Türkiye’de iki büyük yayıncı var. Birisi MEB, diğeri de Kültür ve Turizm Bakanlığı. Kültür Bakanlığı bizim bu yöndeki görüşlerimizi olumlu buldu. Bakanlık bundan önce her türlü kitabı yayımlıyordu, son yıllarda ise prestij kitapları yayımlamaya başlamışlardı. Bunun da gerekçesi, ‘Özel yayıncılar yapamıyor, biz daha iyisini yaparız’dı. Bakanlık yayınlarını azaltma sebebi odur. Ancak esas sorun Milli Eğitim Bakanlığı’nda, çünkü Türkiye’de diyelim 450 milyon kitap basılıyorsa, bunun yarısını Milli Eğitim Bakanlığı basıyor ya da bastırıyor.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Edirne'de korkunç kaza