Bakiyev'e güvenlik garantisi verildi

Kırgızistan'da geçici hükümet Devrik Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev'in dokunulmazlığını kaldırdı. Hükümet, ülkenin artık parlamenter sistemle yönetileceğini, yeni anayasa hazırlanırken de Almanya ya da Türkiye'nin örnek alınacağını bildirdi. Güvenliğinin sağlanacağı garantisine karşı istifasını vereceğini açıklayan Bakiyev'e ise güvenlik garantisi verildi.

Yayınlanma: 13.04.2010 - 06:18
Abone Ol google-news

Geçici hükümetin Başsavcısı Azimbek Beknazarov, "Kendisinin (Bakiyev'in) dokunulmazlığını kaldırdık. Gönüllü olarak ortaya çıkıp (resmen istifa etmesini) bekliyoruz. Ama o taraftarlarını Celalabad'da yürütmeye devam ediyor" dedi.

Beknazarov, "Eski Devlet Başkanına karşı bir ceza soruşturması açtık. Eğer bugün yürüyüşten sonra ortaya çıkmazsa kendisini tutuklamak için operasyon yapacağız" diye konuştu. Binlerce Bakiyev taraftarı bugün erken saatlerde Celalabad kentinde düzenlenen bir gösteride bir araya gelmişti.

Öte yandan; geçici hükümetin Başbakan Birinci Yardımcısı Almazbek Atambayev, Kırgızistan tarihinde Devlet Başkanlığı yönetim sisteminin halka hiçbir fayda getirmediğini ifade ederek, ülkenin bundan sonra mutlak şekilde parlamenter sistemle yönetileceğini söyledi.

Atambayev, "Orta Asya'da, Türk dili konuşan devletlerde, özellikle de yaşanan olayların ardından Kırgızistan'da Başkanlık sisteminin sürdürülmesi çok yanlış olacak. Çünkü bir Kırgız iktidara gelir ve iktidarı asla bırakmak istemez. Kendisini Han ilan eder" diye konuştu.


Türkiye örnek alınacak

Anayasanın mutlaka değiştirileceğini belirten Atambayev, yeni anayasasının hazırlanmasında Almanya ya da Türkiye'yi örnek alacaklarını kaydetti.

Atambayev, parlamenter sistemle yönetilen Türkiye'nin Türk dili konuşan devletler arasında ekonomi, siyasi, kültürel açıdan en hızlı kalkınan ve gelişen ülke olduğunu söyledi.

Atambayev, "15 yıllık (Askar) Akayev iktidarı da 5 yıllık Bakiyev iktidarı da sadece kendi ailelerine hizmet etti. Halkına önem vermedi. Bundan sonraki hükümetlerin, halka, Türk hükümeti gibi hizmet etmesi halinde Kırgızistan'ın çok gelişecek" dedi.
 

"Güvenlik garantisi verildi"

Kırgızistan'daki geçici hükümetin başbakanı Roza Otunbayeva, devrik lider Kurmanbek Bakiyev'e güvenlik garantisi verdi.

Amerikan Associated Press haber ajansıyla mülakat yapan Otunbayeva, Bakiyev ve ailesinin görevden çekilmeleri ve ülkeyi terk etmeleri halinde hükümetinin güvenlik garantisi verdiğini söyledi.

Bakiyev, güvenliğinin sağlanacağı garantisine karşı istifasını vereceğini açıklamıştı.

Öte yandan Bakiyev, başkent Bişkek'te 7 Kasım gününde yaşanan olayların ardından sığındığı memleketi Calalabad kentinde bugün düzenlediği mitingde, yaklaşık 3 bin kişiyi topladı. Bakiyev, burada yaptığı konuşmada, tutuklanmaktan korkmadığını belirterek, iktidarını elinden alan geçici hükümetin emirlerini yerine getirmeyeceğini ve kendisini tutuklama teşebbüsünde bulunmamaları tavsiyesinde bulundu.
 

Manas üssü

Otunbayeva, verdiği mülakatta Kırgızistan'daki Amerikan üssünün durumuna da değinerek, Afganistan savaşı için temel önem taşıyan üssün faaliyetlerini sürdürmeye devam edeceğini ifade etti.

Otunbayeva, Manas üssünün kullanımıyla ilgili 1 yıllık anlaşmanın sona erdiği temmuz ayında anlaşmanın otomatik olarak uzayacağını vurguladı, ancak uzatmanın ne zaman sona ereceği hakkında açıklama yapmadı.

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'teki uluslararası havaalanında bulunan Manas askeri üssü Afganistan savaşına katılan uçaklar için yakıt ikmal merkezi ve askerler için de geçiş noktası olarak kullanılıyor.

Kırgızistan'ın devrik devlet başkana Bakiyev, geçen hafta 83 kişinin öldüğü ayaklanmadan sonra ülkenin güneyine kaçmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler