Balkız: Bir siyasi partiyi desteklememiz söz konusu değil

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, federasyon olarak bir siyasi partiyi desteklemelerinin söz konusu olmadığını, Alevilerin, sadece CHP'yi değil, diğer partileri de yakından izlediğini söyledi.

Yayınlanma: 30.05.2010 - 12:10
Abone Ol google-news

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, 5. Olağan Genel Kurul öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP'nin yeni lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP'deki yeni oluşuma bakışları ile ilgili soruyu cevaplandıran Balkız, üyelerinin tek tek siyasi görüşlerinin olabileceğini, ancak federasyon olarak bir siyasi partiyi desteklemelerinin söz konusu olmadığını söyledi.

Aleviler'in sandığa gittikleri zaman kendi sorunlarını çözen kişi ve partiden yana tavır sergileyeceklerini dile getiren Balkız, ''Aleviler sadece CHP'yi değil, diğer partileri de yakından izliyor. Aleviler, ülkemizde gerçekten laiklik, gerçekten demokrasi olsun istiyorlar ve yıllardır bunun mücadelesini veriyorlar'' dedi.

Genel kurulda yaptığı konuşmada son 20 yıldır verdikleri hak mücadelesinde önemli noktalara geldiklerine işaret eden Ali Balkız, gelinen noktada düşüncelerini özgürce söyleyebildiklerini kaydetti.

Balkız, ''Bu çerçevede önemli bir tespit yaptık. Artık dilekçe devri bitti, eylem devri başladı. Düzenlediğimiz ve yüz binlerce kişinin katıldığı mitinglerimiz de bunun en önemli göstergesidir'' diye konuştu.

Balkız, federasyonun kuruluşunun üzerinden 8 yıl geçtiğini, bu sürede bağlı örgüt sayısının 17'den 30'a yükseldiğini bildirdi.

Hükümeti kendi taleplerini yerine getirmeye çalışmak ve kurnazlık yapmakla suçlayan Balkız, ''Alevi Açılımı''nı da eleştirdi.

Balkız, Anayasa değişikliği ile ilgili referandumda ''hayır'' oyu kullanacaklarını da sözlerine ekledi.

Genel kurula katılan BDP Eş Genel Başkanı Gülten Kışanak da Türkiye'nin sorunlarının Alevi öğretilerinin iyi anlaşılması ile çözüleceğini söyledi.

Kışanak, parti olarak ''darbe anayasası'' yerine katılımcı, demokratik bir anayasa talepleri olduğunu anlattı.

Öte yandan genel kurulda bazı delegeler, saygı duruşu sonrası İstiklal Marşı'nın söylenmemesine tepki gösterdi. Bunun üzerine salonda kısa süre gerginlik yaşandı.

Divan Başkanı Necati Yılmaz'ın konuşmasıyla gerginlik giderildi.

Siyasi parti ve sendika temsilcilerinin de birer konuşma yaptığı genel kurulda, Ali Balkız'ın yanı sıra Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Selahattin Özel'in de aday olduğu belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler