Bekir Bozdağ'dan AYM kararına tepki: Anayasa Mahkemesi temyiz mahkemesi değildir

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkındaki tahliye kararına tepki gösterdi. Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi verdiği Alpay ve Altan kararlarında “temyiz mahkemesi” gibi hareket edip karar vermiştir. Bilinmelidir ki Anayasa Mahkemesi,istinaf mahkemesi ve temyiz mahkemesi değildir; süper temyiz mahkemesi ise hiç değildir" dedi.

Bekir Bozdağ'dan AYM kararına tepki: Anayasa Mahkemesi temyiz mahkemesi değildir
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.01.2018 - 08:05

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, kapatılan Zaman gazetesi eski yazarlarından Alpay ve gazeteci-yazar Altan ile gazetemizin Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay’ın bireysel başvurularını görüştü.

Özgürlük kararına 'Resmi Gazete' mazereti... Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın tahliye talebine ret

Şahin Alpay'ın tahliye ediliyor: İşte AYM'nin kısa karar metni

AYM'den 'hak ihlali' kararı: Mehmet Altan'a 20 bin TL tazminat ödenecek

AYM'den Şahin Alpay ve Mehmet Altan için hak ihlali kararı

 Yüksek Mahkeme, 6’ya karşı 11 üyenin oy çokluğuyla başvurucularla ilgili ihlal kararı verdi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, AYM'nin verdiği karara tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, "Anayasa Mahkemesi verdiği Alpay ve Altan kararlarında “temyiz mahkemesi” gibi hareket edip karar vermiştir. Bilinmelidir ki Anayasa Mahkemesi,istinaf mahkemesi ve temyiz mahkemesi değildir; süper temyiz mahkemesi ise hiç değildir" dedi.

Bozdağ karara"Anayasa ve yasada belirtilen konularla sınırlı bireysel başvuruları incelemek ve karara bağlamak, Anayasa Mahkemesi’nin yetkisi ve görevi dahilindedir.Bireysel başvuru,Anayasa Mahkemesini güçlendirdiği gibi kişisel hak ve özgürlükler bakımından da önemli bir yargısal güvencedir.

Bireysel başvuruları karara bağlarken Anayasa Mahkemesi, anayasa ve yasaların kurallarıyla bağlıdır;anayasa ve yasaların belirlediği sınırları aşamaz;ilk derece veya istinaf ya da temyiz mahkemesi gibi hareket edemez;hiç bir kurala bağlı değilmiş gibi karar veremez.

Alpay ve Altan kararıyla (yayınlanan mahkeme açıklamasına göre) Anayasa Mahkemesi;anayasa ve yasaların çizdiği sınırı aşmış, kendini ilk derece mahkemesi yerine koyarak vaka ve delil değerlendirmesi yapmış;suçun oluşumunu ve delil durumunu değerlendirmiştir.

Bireysel başvuruları inceleyip karara bağlarken Anayasa Mahkemesi,ilk derece mahkemesi veya istinaf mahkemesi ya da temyiz mahkemesi veyahut da süper temyiz mahkemesi gibi davranamaz ve bu mahkemeler gibi karar veremez.

Anayasa Mahkemesi’nin Alpay ve Altan kararları, Can Dündar kararının kötü ve yanlış bir tekrarından ibarettir.Anayasa Mahkemesi, algıları değil anayasa ve yasaları gözetmek ve gereğini yapmakla yükümlüdür." sözleri ile tepki gösterdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler