Berkin Elvan davası karar duruşmasında heyet değişikliği

Berkin Elvan'ın Gezi Direnişi sırasında öldürülmesine ilişkin sürdürülen dava bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 'Bilinçli taksirle öldürmek' suçundan yargılanan polis memuru sanık Fatih Dalgalı hakkında mahkeme, Dalgalı'nın müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Dalgalı'nın cezası indirim yapılarak 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma: 18.06.2021 - 11:08
Berkin Elvan davası karar duruşmasında heyet değişikliği
Abone Ol google-news

Berkin Elvan'ın öldürülmesine ilişkin sürdürülen davanın karar duruşması bugün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Karar duruşmasına kadar getirilen duruşmada heyet değişikliği dikkat çekti. Mahkeme başkanı tek amaçlarının adil bir karar vermek olduğunu söyledi. 

Gezi direnişi eylemleri sırasında polisin attığı biber gazı fişeğiyle başından vurulup 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davanın kara duruşması İstanbul Adliyesi 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 

HEYET DEĞİŞİKLİĞİ 

Duruşmaya Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan, babası Sami Elvan, kardeşleri Gamze ve Özge Elvan, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Ali Şeker, Turan Aydoğan, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Barış Atay, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda avukat katıldı. Karar duruşmasına kadar getirilen duruşmada heyet değişikliği dikkat çekti. Savcının sanık Fatih Dalgalı hakkında 'bilinçli taksirle öldürmek' suçundan ceza istediği dava, avukatların beyanlarının alınmasıyla devam ediyor.

"KARAR ÇOCUK ÖLÜMLERİNİ ÖNLEYEBİLİR"

Savcının sanık Fatih Dalgalı hakkında 'bilinçli taksirle öldürmek' suçundan ceza istediği dava, avukatların beyanlarının alınmasıyla devam etti.  Avukat Çiğdem Akbulut, "Bu dosya özel bir dosya. Yaşananlar ne ilk ne de son oldu. Belki vereceğiniz kararla bir son olabilir, çocuk ölümlerinin önüne geçebilir" dedi. 

Akbulut şöyle devam etti: Jandarma, olay yerinde yıllar sonra keşif yaptı. Ancak sonra 'Biz bu konuda uzman değiliz' dediler. Başından beri delil karartılmaya çalışıldı. Bu da bir tutuklama gerekçesidir. Cezasızlıkla karşı karşıyayız ve bunun son bulmasını istiyoruz. Başından beri SEGBİS yönetimine itiraz ediyoruz. Sanığın sağlıklı teşhis edilememesinin sebebi onu buraya getirmeyen mahkemenizdir. Sanık bıyık taktı, gözlük taktı. İlk duruşmada sanığın yanında bulunan meslektaşlarımız da böyle düşündü. Sanık polis Fatih Dalgalı, olay günü Berkin'in vurulduğu yerde olmadığını bile söyledi. Ancak HTS kayıtları gösterdi ki Fatih Dalgalı Berkin'in vurulduğu saatlerde atışın yapıldığı yerdeydi. Dalgalı, Berkin'i kasten vurdu. Çünkü görüntülere göre, yaklaşıyor, nişan alıyor ve ateş ediyor."

"DOSYADA AKSİ BİR KANIT YOK"

Avukat Can Atalay ise, "Bir çocuğun Ramallah'ta veya Diyarbakır'da doğması suç mudur? Bu faaliyet bu topraklara yabancıdır. Bir çocuk Okmeydanı'nda yaşadığı ve Alevi olduğu için şüpheli kabul edilemez. Ancak ırk ayrımcılığı rejiminde olabilir" dedi. 

Olay anına ait görüntülerin izletildiği duruşmada Atalay, "Buradaki kişinin o kişi olduğuna dair deliller var. Dalgalı ve onun amirleri bir çocuğu öldürmeye karar vermişler. Ekmek almaya çıkmış. Dosyada aksi bir kanıt yok" dedi. 

ANNE ELVAN FENALAŞTI

Gülsüm Elvan, "Benim çocuğumu hastaneye götürmeme izin vermediler. İzin verselerdi sakat da olsa belki yaşayacaktı. Bu bilinçlidir. Bizi bir de Aleviliğimizden vuruyorlar. Çocuğumuzu bilinçli şekilde vurdular. Yıllarca bizim çocuklarımız bayramda, yıl başında kız kaçıran patlatırlardı. Tehlikeli birşey değil. O gün çocuğumun cebinde 5 lira vardı. O parayla nasıl torpil alabilir... Çocuğumu öldürmeyeceklerdi. Benim yıllardır feryadım başka çocuk ölmesin ama her gün bize bir aile katılıyor. Her gün çocuklar öldürülüyor. Benim çocuğumu bilerek isteyerek öldürdüler. Bu devlet hem çocuğumu öldürdü hem de üstünden para kazandı. Bu suçların sebebi sizsiniz. Ceza vermediğiniz için bu durumlara geliyoruz. Ben çektim başka anne çekmesin. Benim çocuğumun ne günahı vardı. Ben çocuğumu istiyorum. Çocuğumu verin bana" dedi. Fenalaşan anne Elvan avukatlar eşliğinde sakinleştirmek için salon dışına çıkarıldı. 

Elvan çıkarken "Övünün yasalarınızla" dedi. 

"ADİLCE BİR CEZA VERİN"

Elvan'ın kardeşi Gamze Elvan, "Buradan çıkacak ceza kararının bir nebze olsun içimizi soğutacağını düşünüyoruz" dedi Diğer kardeşi Özge Elvan ise, "Fatih Dalgalı lütfen ölme vicdanın seni öldürsün. Verilen hiçbir ceza benim içimi soğutmayacak. Ben size sesleniyorum lütfen adilce bir ceza verin" diye konuştu.

'8 YILDIR EVDE CENAZE VAR'

Verilen aranın ardından söz alan baba Sami Elvan ise şunları söyledi: 

"8 yıldır benim ailem acı çekiyor. Burda biz duygu sömürüsü yapmıyoruz. Deniz kızımızı da rahmetle anıyorum. Burdan sizin vicdanlarınıza sesleniyorum 8 yıldır benim evimde her gün cenaze var. Gariban, işçi bir aileyiz. Hep işimi düzgün yaptım. Benim oğlumu öldürdüler. Onun arkasında devlet var. Benim arkamda kimse yok. Ama sizler bir şey yapabilirsiniz. Güçlü, fakiri garibanı ezmesin. Biz çocuğumuzun geri gelmeyeceğini biliyoruz ama emsal bir karar olsun çocuklar ölmesin. Siz bu adımı atarsanız biz halk olarak arkanızda olacağız." 

'DEVLETİME HİZMET ETTİM'

Sanık Fatih Dalgalı da, "Ben zaten baştan beri konuşma gereği duymadım.Yüzde 30'luk bir benzerlik yüzünden sanık sandalyesine oturdum. Delil karartılıyor diyorlar ama İçişleri Bakanlığı'nın dosyaya sunduğu görüntülerle bu hale geldi dava. Benim kendimi aklamaktan çok karşı tarafın iddialarını ispatlamaları lazımdı. Ama ispat yok. Bu dava siyasi bir dava değil... Gaz fişekleri yüksek derecede ısı çıkarır. Berkin Elvan'ın kafasında yanık izi yok. Ben baştan beri devletime hizmet ettim, etmeye de devam edeceğim. Beraatımı talep ediyorum" dedi.

DALGALI'YA MÜEBBET ARDINDAN İNDİRİM

Verilen bir buçuk saat aranan ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mahkeme sanık Fatih Dalgalı'nın  müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verildi. İndirim yapılarak 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Dalgalı, tutuklama kararı verilmediği için cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler