Berkin Elvan davasında savcı mütalaasını açıkladı

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin Okmeydanı’nda çıkan olaylarda 16 Haziran 2013’te kafasına gaz kapsülü isabet eden ve 269 gün sonra tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin davada, savcı mütalaasını açıkladı. Mütalaada, sanık polisin “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edildi. Duruşma, 18 Haziran’a ertelendi.

Yayınlanma: 29.01.2021 - 11:25
Berkin Elvan davasında savcı mütalaasını açıkladı
Abone Ol google-news

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, iddianamede “Olası kasıtla öldürmek” suçundan müebbet hapsi istenen tutuksuz sanık F.D. Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) katıldı. Şikayetçi anne Gülsüm Elvan, baba Sami Elvan da duruşmada hazır bulundu. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise duruşmayı izleyici olarak takip etti. Duruşmaya, mahkeme başkanı yeni atandığı için yerine geçici mahkeme başkanı baktı. 

YENİ BAŞKANIN DAVADAN ÇEKİLMESİNİ TALEP ETTİLER

Elvan ailesinin avukatları, yeni atanan mahkeme başkanının İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Gezi Davasına başkanlık ettiğini, bazı söylemleri nedeniyle tarafsız olamayacağı gerekçesiyle davadan çekilmesini talep ettiler. 

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladı. Mütalaada mütalaada teknik başka raporlara da yer verilerek maktülün ölümüne sebep olan atışın 2. ZET polisi tarafından yapıldığı ve bu kişinin de sanık olduğu vurgulanarak sanık hakkında “Olası kasıtla öldürmek” suçundan dava açılmışsa da, “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapsi talep edildi.  

ANNE ELVAN: BEN ÇOCUĞUMU İSTİYORUM

Duruşma sonrası adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Avukat Can Atalay, “Güpegündüz evinin önünde öldürülmüş bir çocuk için adalet arıyoruz” dedi.

Avukat Çiğdem Akbulut ise “Esasa ilişkin mütalaada savcı ‘bilinçli taksirle insan öldürmek’ diyor yani polis Berkin’i yanlışlıkla öldürdü diyor. Bugün Berkin’in vurulduğu sokağa gitsinler orada duvarda polisin attığı gaz bombalarının izini görecekler. Delil arıyorlarsa gidip Berkin’in vurulduğu yere baksınlar” dedi. 

“Bizim çocuklarımızın katilleri dışarıda elini kolunu sallayarak geziyor” diyen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenerek şöyle konuştu: 

“Erdoğan sen Ali İsmail Korkmaz’ı, Etham Sarısülük’ü, Medeni Yıldırımı, beni meydanlarda yuhalattığını hatırlıyor musun, Sen Roboski’yi hatırlıyor musun? Ben unutmadım. Her yerde bunları sana hatırlatacağım. İçişleri Bakanı senin annene yapılan hakaretleri kınıyorum. Bana hakaret edenleri aklayan sensin bunu hatırlıyor musun” diye sordu. 

Anne Elvan, “Ben çocuğumu istiyorum” dedi.

PERK, ELVAN’A ‘TERÖRİST’ DENİLEN TWEET’İ BEĞENMİŞTİ

Davanın tam da karar aşamasında mahkeme başkanı Canel Rüzgar Yargıtay’a atandı. Bu adımın davaya açık bir müdahale olduğunu tartışması henüz devam ederken Rüzgar’ın yerine gelen isim Gezi Davası’nın hakimi Galip Mehmet Perk oldu. 

Ali İsmail Korkmaz’a son tekmeyi vuran ve suçu kesinleşen polis Mevlüt Saldoğan’ı davaya mağdur olarak kabul eden hâkim olan Perk, Berkin Elvan’a ‘terörist’ diyen bir tweet’i de beğenmişti. Sonra ‘bana ait değil’ dediği o hesap nedense bir günde kapatılmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler