Beyaz Saray'da Yunan ezgileri

Beyaz Saray'da, Yunanistan'ın Osmanlı egemenliğinden ayrılmasının 190'ıncı yıl dönümü dolayısıyla her yıl olduğu gibi bu yıl da "Yunan Milli Günü" resepsiyonu düzenlendi.

Yayınlanma: 26.03.2011 - 07:15
Abone Ol google-news

Obama, resepsiyonda yaptığı konuşmada, "Bugün, varolduğumuz süre boyunca ülkelerimizin paylaştığı bağları yeniden teyit ediyoruz. ABD'nin kurucu babaları, ülkemize kuruluş yıllarında rehberlik etmesi için Yunan ilkelerinden faydalanan, Yunan felsefesinin ve Yunan tarihinin öğrencileriydiler. Yunan devrimcilerin özgürlük için savaşmalarının zamanı geldiğinde, güç ve destek için ABD'ye baktılar. Ve bugüne kadar ABD ve Yunanistan, ortak değerler ve ortak ideallere dayanan bir bağı paylaşmaktadır" dedi.

"Müttefikler olarak, sadece kendi güvenlikleri için değil, dünya genelindeki halkların özgürlükleri için de birlikte durduklarını" belirten Obama, "şu anda Yunan ve Amerikan askerlerinin Afganistan'da beraber görev yaptığına" işaret etti.

Obama, "Biz Yunan halkının bağımsızlığını kutlarken, ABD ve Yunanistan, kendi özgürlükleri için ayağa kalkan Libya halkını desteklemede NATO müttefiklerimizin yanında yer alıyor" diye konuştu.

"Yunan halkına, dostlukları, ülkemizin ve diğer birçoğunun hayatına olan katkılarından ötürü olağanüstü teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum" diyen Obama, "Yunan Amerikan toplumuna da, gösterdikleri destek ve dostluk için takdirlerini" dile getirdi.

Obama, konuşmasını yapmak üzere kürsüye Amerikan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Demetrios tarafından takdim edildi.

Resepsiyona, Yunan hükümetini temsilen Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Dimitris Dollis, Kongre üyeleri, Yunanistan ve Kıbrıs Rum yönetiminin Washington büyükelçileri ile Yunan asıllı Amerikalı yetkililer de katıldı.

Bu yılki konuşmasını, geçen yılki aynı resepsiyonda yaptığı konuşmaya göre çok daha kısa tuttuğu gözlenen Obama, konuşmasının büyük bölümünü salonda yer alan konukların takdimine ayırdı. Beyaz Saray'da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve eşinin de katıldığı geçen yılki resepsiyonda Obama, "Bugün, 189 yıl önce bir piskoposun dağlardaki bir manastırda nasıl ayağa kalkıp, Yunan bayrağını kaldırıp, bağımsızlığı ilan ettiğini ve demokrasiyi doğduğu yere geri getirme mücadelesini başlattığını hatırlayacağız" demişti.
Obama bugün ayrıca, Yunanistan Başbakanı Papandreu ile telefon görüşmesi yaparak, "Yunan Milli Günü" dolayısıyla kendisini kutladı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler