Bilim Kurulu Üyesi Tezer açıkladı: İnaktif aşı mutasyonlu virüsten etkilenecek mi?
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Türkiye'de yapılmış olan inaktif aşı tam bir aşı olduğu ve birçok bölgeden bağışıklık yanıtımızı uyardığı için bu mutasyonlu virüsten en az etkilenecek aşı" dedi.
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer, Diyarbakır'da bir kişide mutasyona uğrayan virüsün tespit edilmesinin Bilim Kurulu’nda gündeme getirildiğini söyledi. Dünyada birçok ülkede mutasyona uğramış virüsün halinin tespit edildiğini belirten Tezer, "Burada önemli olan yayılımını durdurmak, erken tespit etmek. Bu konuda filyasyon ekipleri hızlı bir şekilde gerekli kişilerle temasları sağlayıp, izolasyonlarını gerçekleştiriyor. Bu anlamda Türkiye’de birçok laboratuvarımızın tespiti yönünde altyapısının geliştirildiğini de biliyoruz. Bütün bunların amacı hızlı bir şekilde tanıyıp tespit etmek ve izolasyonu sağlamak. Bu aşamada yapabileceğimiz en önemli hadise bu. Çünkü topluma girip dolaşımının artmasını durdurmanız gerekiyor" diye konuştu.
"ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR, TAKİPLER DEVAM EDECEK"
Tezer, tüm dünyada virüsün mutasyona uğramış tiplerinin dolaştığını kaydederek, şunları söyledi:
"Güney Afrika'da, Brezilya'da, Amerika'da, İngiltere'de ve bütün ülkeler önlemlerini almış durumda. Virüsün mutasyonlu hali belki aşılama yönünde kaygı yaratıcı değil; ama olmayacağı anlamına gelmiyor ya da 'ağır hastalık yapıcı, öldürücü etkileri yok' ama olmayacağı anlamına gelmiyor. Bildiğimiz daha kolay bulaşabiliyor. Güney Afrika’ya baktığımız zaman özellikle genç grubu etkilediğini biliyoruz. Çok yakın bir zamanda İsrail’den bir açıklama geldi; özellikle yeni mutant virüsün İngiltere’deki mutasyonlu virüse benzediğini ve daha çok 6 ile 9 yaş grubu çocukları etkilediği vurgulandı. Mutasyona uğramış virüs değişik hareketler sergileyebiliyor. Mutasyonlar 'spike proteini' denilen bölgede ağırlıklı olarak görülüyor. mRNA aşıları da bu bölgeye etki ettiği için 'onlarda acaba bağışıklık yanıtında düşüklük yapabilir mi' diye düşünce oluşabilir. Bununla ilgili olumsuz bir gelişme olmadığını biliyoruz. Çalışmalar sürüyor, takipler devam edecektir. Türkiye'de yapılmış olan inaktif aşı tam bir aşı olduğu ve birçok bölgeden bağışıklık yanıtımızı uyardığı için bu mutasyonlu virüsten en az etkilenecek aşı olduğunu söyleyebiliriz. Yine de yakın takip edilmesi gerekiyor."
"İL PANDEMİ KURULLARI DENETİMLERİNİ ARTIRMALI"
Tezer, özellikle kayak merkezlerindeki tesislerde ortaya çıkan görüntülere ilişkin de "Görüntüler hepimizi rahatsız etti. Sonuç itibarıyla topyekûn tüm ülke olarak bu mücadelenin içerisindeyiz. Burada oluşabilecek ufak kıvılcımlar bizi ürkütüyor; çünkü eskiye dönmek istemiyoruz. Ama bunların sayısının çok olduğunu ben şahsen düşünmüyorum. Burada denetimler çok önemli. Biliyorsunuz illerin pandemi kurulları var. İl pandemi kurullarının denetimlerini daha sık yapması gerekiyor. Eminim yapıyorlardır; ancak insanlara tekrar hatırlatmak gerekebilir. Çünkü bazen yoğun stres altından çıktığımızda bu tür faaliyetler bize çok güzel gelebiliyor. Haklılar; ama kurallara uymak zorundayız" ifadelerini kullandı.
En Çok Okunan Haberler
-
Tarlada bulduğu gök taşına servet teklif ettiler
-
Rektörden ‘içeriye almayın’ emri
-
Ağlama muktedir İslamcı, sadece utan!
-
Patron ve sevgilisinin işkence ettiği kurye konuştu
-
Tayyip Bey'in onayıyla operasyon yapılacak
-
'Erdoğan'a görev onayı yüzde 46 çıktı'
-
Muhalefetten Erdoğan'a: Yeni mi keşfettin?
-
Konyasporlu yöneticiden tepki çeken Kocaman paylaşımı
-
Asiltürk'ün sözleri Saadet'i karıştırdı
-
RTE, iktidara gelince yapacakları hukuk ve özgürlük reformunu açıkladı!
Video Haberler
-
18 metrelik ölü ispermeçet balinası kıyıya vurdu
-
Papa videolu mesajında “Selamın Aleyküm diye seslendi
-
2 bin 500 yıllık surlarda utandıran manzara
-
HDP'li başkanın aracı kaza yaptı: 4 yaralı
-
Yurttaş, Erdoğan'ı Kılıçdaroğlu'na böyle şikayet etti
-
Röntgen görüntüleri gerçeği ortaya çıkardı
-
10 saniyelik video 6.6 milyon dolara satıldı
-
Canlı yayındaki o sözlere tepki yağdı
-
İstiklal Marşı okuma yarışmasında ödülü kabul etmedi
-
2 metre boyunda! Görenleri hayrete düşürdü
En Çok Okunan Haberler
-
Tarlada bulduğu gök taşına servet teklif ettiler
-
Rektörden ‘içeriye almayın’ emri
-
Ağlama muktedir İslamcı, sadece utan!
-
Patron ve sevgilisinin işkence ettiği kurye konuştu
-
Tayyip Bey'in onayıyla operasyon yapılacak
-
'Erdoğan'a görev onayı yüzde 46 çıktı'
-
Muhalefetten Erdoğan'a: Yeni mi keşfettin?
-
Konyasporlu yöneticiden tepki çeken Kocaman paylaşımı
-
Asiltürk'ün sözleri Saadet'i karıştırdı
-
RTE, iktidara gelince yapacakları hukuk ve özgürlük reformunu açıkladı!