Bir bozyap projesi...

İlk kez böyle bir projede çalışan restoratör Muharrem Özcan, restorasyon sürecinin 10 ay süreceğini söylüyor.

Yayınlanma: 15.05.2013 - 08:10
Abone Ol google-news

“Sahne duvarının montajı farklı olduğu için süslerin sökümü oldukça zor ve bazı parçalar çatlak veya kırık olarak çıkarılmıştır.” Bu not parça parça sökülen Emek Sineması’nın onarım projesi üzerine düşülen bir not...

Notta da belirtildiği gibi “çatlak veya kırık” olarak çıkarılan parçalar Seyrantepe’de Sanayi Mahallesi’nde Kamer İnşaat tarafından hazırlanan bir “laboratuvar”da onarılıyor! Bu arada, Emek Sineması’nın “e” amblemi de bu “laboratuvar”da.

“Laboratuvar”da, onarım hakkında bilgilendirilmek üzere dün bir basın toplantısı düzenlendi. Biz de toplantıdan önce mekânı gözlemledik. Sekiz restoratör bir masanın etrafında Emek Sineması’nın sökülen tavan parçalarını onarıyor. Masanın ortasında da tavan göbeği yer alıyor. Restoratörler, boya katmanlarını temizliyor, daha sonra da kırık ve çatlakları onaracaklarını söylüyor.

650 m2’lik tavanın parçaları “puzzle” gibi sökülüp numaralandırılmış. Parçaların bir kısmı onarımda, bir kısmı da numaralarla kodlandırılarak mekândaki raflara kaldırılmış. Duvarlarda da söküm işlemlerinin fotoğrafları ve onarım projesinden paftalar asılı.

Emek projesini uygulayan Kamer İnşaat’ın ortaklarından Levent Eyüboğlu, toplantıda, onarılan parçaların “yeni sinema” içine konulacağını, her uygulamanın da Emek’in özgün haline göre yapılacağını söyledi. Emek Sineması’nın söküm işleminin tamamlandığını, korunmaması gereken “şeyler”in ise yıkımının devam ettiğini belirtti.

Eyüboğlu, “Laboratuvar hep açık olacak. Gazeteciler çalışmaları daha yakından takip etmek için istedikleri zaman gelip görebilecekler. Emek’in ilk projelerinde localar yer alıyor, biz de o locaları ekleyeceğiz” dedi.

Eyüboğlu, söküm işlemini fotoğraf ve videoyla kayıt altına aldıklarını, o kayıttan yararlanarak Emek’in onarım süreci de dahil olmak üzere bir belgesel hazırlayacaklarını söyledi ve “Çünkü bu kompleks bunu hak ediyor” dedi.

Restoratör Muharrem Özcan ise restorasyonun yaklaşık 10 ay süreceğini vurgulayarak “Moving yönteminin dünyada örnekleri var. Bu kadar büyük hacimli bir yerin taşınması daha önce görülmedi ama kurallara uygun yapıldığı sürece bir sorun olmaz. Ben de daha önce böyle bir uygulamada çalışmadım, daha ufak çapta işlerde yer aldım. Aynı işlemler sahne perdesi, koltuklar, duvar kaplaması için de yapılacak. Yer döşemeleri, film gösterim aletleri ise başka bir depoda” dedi.

Tüm Restoratörler ve Konservatörler Derneği’nden bir restoratör ise basın toplantısına alınmadı. Bu kişiye “Sonra gelin gezdirelim” denildiği öğrenildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler