Bitmek bilmeyen keder

17 Ocak 2019 tarihinden itibaren Paris’in en eski, en ünlü tiyatrolarından Bouffes Parisiens’de sahnelenmeye başlayacak olan RABBIT HOLE şimdiden yeni sezonun en çok merak edilen oyunu.

Yayınlanma: 08.12.2018 - 22:16
Abone Ol google-news

Siz hiç oğlunuzu kaybettiniz mi? Oğlunuz aile köpeğinin ardından koşar adımlarla evden çıktıktan sonra, onun bir daha o kapıdan hiç içeri girmeyeceğini düşündünüz mü? Toy Story desenli yorganını bir daha üzerine örtemeyeceğinizi, başını yastığı koyan çocuğunuzu bir daha öpemeyeceğinizi, onu bir daha hiç koklayamayacağınızı aklınıza getirdiniz mi?

2013 yılında Fransa’nın cumhurbaşkanı François Hollande’la yaşamaya başladığı aşkla magazin basınının ilgi odağı olan ünlü Fransız oyuncu Julie Gayet her zaman sadece sanatıyla konuşulmak istemişti. Son yıllarda sessizliğini koruyan oyuncu, çocuklarını yetiştirmek için ara verdiği tiyatro sahnelerine yirmi iki yıl sonra Amerikalı yazar David Lindsay-Abaire’in RABBIT HOLE oyunuyla geri dönüyor.

Fransa’nın güneyinde, Antibes’deki Anthea Tiyatrosu’ndayız. Perde açıldığı zaman Becky ve Howard’ın oğullarının hayatını bir trafik kazasında kaybetmesinden sekiz ay sonra, ailenin mutfağındayız. Evin duvarlarında Danny’nin köpeğin arkasından koşar adım gidişinin görüntüleri video aracılığıyla sürekli gösteriliyor... Anneyle baba acılarını farklı yaşıyorlar. Salondaki koltukta birbirlerine yaklaşmaları bile imkansız. Baba herkes yattıktan sonra oğlunun görüntülerini video kasetten izliyor. Bir gün yanlışlıkla bu görüntülerin ilelebet silinebileceğini düşünebiliyor musunuz?

Pulitzer ödüllü
Pulitzer ödüllü RABBIT HOLE 2006 yılında Broadway’de sahnelenmeye başladı. Ülkemizde SEX AND THE CITY dizisiyle tanınan ve bu yıl New York valiliğine aday olan aktivist/oyuncu Cynthia Nixon aynı yıl Becky rolüyle Tony ödülünü kazandı. 2010 yılında John Cameron Mitchell’in beyazperdeye uyarladığı RABBIT HOLE’daki rolüyle Nicole Kidman ise Oscar ödülüne aday oldu. Julie Gayet Fransa’da sahnelenmeye başlayan oyunda başarılı ve rolün hakkını veriyor. Gayet trajediyi abartmadan, gözyaşlarını aramadan, gerçek hayattan uzaklaşmadan oynuyor.
Anneanne rolü ise bu kez Tyne Daly (Broadway) ve Dianne Wiest’ten (sinema) sonra Moliere ödüllü (Decadence, 1996) ünlü tiyatro oyuncusu Christiane Cohendy’nin. Becky’nin özellikle annesine bu kederin hiç bitip bitmediğini sorduğu an, kendi yetişkin oğlunu 11 yıl önce uyuşturucu bataklığında kaybeden anne/büyükanne Cohendy seyircileri duygulandırıyor.
İyi niyetli, sorumsuz kızkardeş Izzy rolünde izlediğimiz Lolita Chammah ise zoru başaran, kahkahayla gözyaşlarını aynı sahnede sergilediği usta bir performansla karşımızda. Chammah’dan Türk okurlarına ilk kez bundan 8 yıl önce genç oyuncunun başrolünü gerçek hayattaki annesi Isabelle Huppert’le paylaştığı COPACABANA filmindeki performansıyla bahsetmiştim.

Hayata bir şans daha
Claudia Stavisky’nin başarıyla yönettiği oyunda 1 saat 50 dakika su gibi akıp gidiyor, ama öyle anlar var ki... Baba rolünde izlediğimiz tecrübeli oyuncu Patrick Catalifo, Howie Corbett rolünde bu kez şaşırtıyor.

Babanın acısına tanık olduğumuz sahnelerde oyuncu sanki seyircilerin kalplerini teker teker söküyor. Seyircilerin gözyaşlarını silmeye başladıkları anlar bunlar... Oyunun başında evin dışındaki hayata en iyi ayak uydurmuş aile üyesi olarak gördüğümüz baba, vefat eden oğlunun oyuncaklarını, giysilerini, görüntülerini teker teker kaybettikçe ayakta duracak gücü kaybediyor.
17 Ocak 2019 tarihinden itibaren Paris’in en eski, en ünlü tiyatrolarından (Jacques Offenbach’ın 1855 yılında kurduğu) Bouffes Parisiens’de sahnelenmeye başlayacak olan RABBIT HOLE şimdiden Paris’te ve Fransız basınında yeni sezonun en büyük merakla beklenen oyunu. Oyunun son sahnesinde Becca ve Howie herşeye rağmen ‘miş gibi yaparak’ insanlar arasına karışmaktan bahsediyorlar. Karanlığa karşı koymak için çabalamak, tünelin sonunda bir ışığı aramak, o korkunç boşluğa evrendeki RABBIT HOLE’dan bakmak, o boşluğa atlamak ve herşeye rağmen bu vurdumduymaz hayata bir şans daha vermek...


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler