'Biz de sandığa gelmik'
AKP’liden sitem: “Gelmiler. Biz de sandığa gelmik”
Malatya’da, her biri gayet geniş 4 katlı AKP İl Başkanlığı’nın en tepesinde makam odası var. İl Başkanı’nın ucuz, gösterişli odasının girişinde, altın hatla yazılmış, irice bir besmele, altında ise Türk bayrağı yer alıyor. Ancak bayrağın solunda, yani ilk sırada Recep Tayyip Erdoğan’ın portresi asılı, “Kurucu Genel Başkanı” notu göze çarpıyor. Bayrağın sağında ise, Ahmet Davutoğlu’nun fotoğrafı var, altında “Genel Başkan” deniliyor ama fotoğrafların asılış şekli, “Buranın patronu Erdoğan” diye bas bas bağırıyor.
İl Başkanı’nın makam odasında, Özel Kalem Müdürü ile sohbet ediyoruz. İl Başkanı ve yardımcıları “Seçim için sahada”lar.
O sırada, odaya bir vatandaş giriyor. Yoksul olduğu belli, bir kaç günlük sakalı var.
Özel Kalem Müdürü’ne, İl Başkanı’nın kapısı açık odasını başıyla gösterip, “Kimse yok mu?” diye soruyor.
Özel kalem müdürü, “Yoklar ama gelirler” diyor.
Karşıdaki adam, memnun değil. Yerel şiveyle, “Gelmiler, gelmiler” diyor ve geri dönüyor. Sonra da “Ama görürler, biz de sandığa gelmik” diyor ve odadan çıkıyor.
Özel Kalem Müdürü, İstanbul’dan gelen bir Cumhuriyet yazarının olaya tanık olmasından hoşnut değil, bana dönüyor ve “Eski bir mahalle temsilcimizdi. Görevden alındı, o yüzden biraz kırgın” diyor.
Kadın gözüyle Erdoğan
Bu olay, Erdoğan’ın geçen hafta TV’de söylediği “Bir sükûnet, bir rehavet var, bunu çözemiyoruz” sözlerinin tam bir yansıması.
Ancak Malatyalılara göre, kendilerinin “Erdoğan’a olan aşkı” herkesten farklı. Onu bir baba gözüyle görüyor, “Onun gibi bir lider 200 yılda bir gelir” diyorlar.
Matematik öğretmeni Metin Şimşek anlatıyor:
“Malatya’da şöyle bir olay vardır. Erdoğan buraya her geldiğinde, eşlerinden izinsiz sokağa çıkamayan binlerce kadın, hiç sormadan, onun mitingine koşarlar. Ve gece, geç saatlere kadar da evlerine dönmezler. Bir kadının eve geç gelmesi yasaktır, ancak Erdoğan için bu durumu herkes kabullenir. Bu yıllardır değişmedi, Erdoğan hâlâ kadınların gözünde büyük. Ve AKP Malatya’dan yine oy alacak. Üç nedenle. 1- Başörtüsü zülmu yaşayan orta sınıf bunu unutmadı. 2- İnsanlar 2. Ordu’ya, orada çalışan oğullarını ziyarete gidemiyordu, bu unutulmadı. 3- Alternatif yok, CHP ve MHP’ye güven yok.”
AKP Malatya İl Başkanı’nın odasının girişi. Üstte besmele, altta Türk bayrağı, solda Erdoğan, sağda Davutoğlu’nun fotoğrafları var. Erdoğan, binanın girişinde de, merdivenlerde de fotoğraflarıyla yerini hâlâ koruyor, “Patron benim” diyor.
Meşale grubu
Bir başka AKP’li ise, Malatya AKP içindeki hoşnutsuzluğa değindi, “Meşale Grubu”ndan söz etti. Ona göre, eski adı İslami Dayanışma Vakfı olan ve Malatyalılar Grubu da denilen bu Meşale Grubu, AKP’nin ilk örgütüne tümüyle hâkim, son üç il başkanı da bu gruptan. AKP’nin Türkiye genelindeki listelerinde de seçilecek 50 kişi, bu gruptan. Ancak bu grup, AKP içinde “Paralel bir yapı”ya dönüştü, AKP’lilerin bir bölümü bunlara kızıyor.
Malatya’da AKP’nin ilk sıra adayı Öznur Çalık. Öznür hanım, SABAH-ATV’nin eski sahibi Ahmet Çalık’la uzaktan akraba. İkinci sırada Dr. Taha Özhan var. Eski İl Başkanı Bülent Tüfenkçi 5. sıra adayı. “Geçen seçimde 5 AKP’li, 1 CHP’li kazandığı için Tüfenkçi de seçilir” deniyor.
CHP ise, Malatya’da ilk sırada Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ile yarışıyor. CHP Malatya örgüt sorumlusu İl Başkan Yardımcısı İbrahim Çakır, “Mahalle toplantımızda bile 2-3 bin kişi topluyoruz, büyük ilgi var” diyor ve ekliyor: “İlimizde Veli Ağbaba’nın önemi çok büyük. 3 aydır aralıksız çalışıyor ve bunu yapan tek genel başkan yardımcısı. Amacımız 2 veya daha fazla milletvekili.”
MHP ve HDP çıkarır mı?
Malatya’da, MHP ve HDP’nin milletvekili çıkarması mucizelere bağlı. 84 bin oyla tek milletvekili çıkarabilen CHP’yi yakalamaları için, MHP’nin 34 binlik oyunu 2.5 katına çıkarması gerekiyor. HDP’nin ise, 5 bin civarında olduğu sanılan oylarını 15-20 katına çıkarması şart. Ve Malatyalılar, MHP için de, HDP için de vekil şansı olmadığı görüşündeler.
Ancak HPD’nin oyunu artıracağı kesin. AKP’liler, “HDP oyu bizden değil, CHP’lilerden alacak” inancında. CHP’lilere sorunca da, “Hayır AKP’den oy kayacak” diyorlar.
Malatya’da AKP adayı Öznur Çalık’ın fotoğrafları, kentin her yerinde asılı.
Viyadük 80 cm çöktü
Twitter’da Burçak Çöllü, taşrayı anlatırken “Gözümün nuru taşra, zamanın akmadığı, dükkân tabelalarının paslansa da inmediği, soluk mavi yağlıboya lokanta duvarlarının hiç değişmediği yerler” demiş. Bu sözler genelde doğru ancak Malatya için pek geçerli değil.
Tersine Malatya, son yıllarda çok gelişmiş. Gece yüksek katlı Hilton’un roof barında viski içerek, “Yahu burası Los Angeles mı?” diye soran gazeteciler var.
Kentteki değişimi, kendisi de bir Malatyalı olan gazeteci dostum Vahap Munyar şöyle anlattı:
“2011’de Malatya’nın batı çıkışında, 420 metrelik Beylerderesi viyadüğü inşa edildi. Malatya için çok önemli olan bu viyadüğün yüksekliği 55 metre, genişliği ise 24 metre. Rahmetli babam bu viyadük bittiğinde, ‘beni oraya götürün’ dedi. Hastaydı, güçlükle götürdük, otomobilden viyadük üzerinde indi, bir süre oturdu, çevresine bakındı. Bu viyadüğün yapılması babam için çok önemliydi.”
Yani AKP, Malatya’da halkı böyle etkileyen inşaatlara imza attı.
Ancak şunu da ekleyelim.
Şimdi Malatyalılar diyor ki, Beylerderesi Viyadüğü, 4 yıl önce yapılmasına rağmen 80 santimetre çökmüş, yükseklik farklılıkları oluşmuş, onarıma alınması gerekiyormuş.
Yine geliyoruz, AKP’nin tipik yükseliş ve düşüşüne. İlk yıllardaki ivme, tersine dönmüş. Viyadükler bile, 4 yıl sonra göçüyor, tıpkı resti çekip giden AKP’li gibi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu