Boğaziçi eylemlerinde 10 kişiye ev hapsi

Ankara’da, İstanbul’daki Boğaziçi eylemlerinde yaşanan polis müdahalesini protesto eden 69 kişi gözaltına alındı. Dün İstanbul’da gerçekleşen eylemde 159 kişi gözaltına alındı. Bugün Kadıköy'de gerçekleşen eylem sonrası 104 kişi gözaltına alındı ve sayı 332'i buldu. Boğaziçi Üniversitesi önündeki protesto gösterilerinde gözaltına alınan öğrencilerin bir bölümü adliyeye sevk edildi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD), ''adliyeye çıkartılan 10 kişi hakkında ev hapsi verildi'' açıklamasını yaptı.

Yayınlanma: 02.02.2021 - 16:56
Boğaziçi eylemlerinde 10 kişiye ev hapsi
Abone Ol google-news

Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan kayyım rektöre karşı eylemler sürüyor. Dün gerçekleşen polis müdahalesini protesto etmek amacıyla Ankara'da toplanan öğrencilerin 69'u gözaltına alındı. Bazı öğrencilerin polis müdahalesi esnasında yaralandığı görüntülendi.

ODTÜ Savunulmalı'dır hesabından yapılan açıklamada, "Kızılay'da Boğaziçi Direnişi'ne destek için toplanan öğrencilere henüz eylem başlamadan polis saldırdı. Gözaltılar var" denildi.

Bir öğrencinin gözaltına alınırken dişinin kırıldığı ve yaralandığı görüldü. Kızılay’da toplanan gençlerin 69’u gözaltına alındı.

Dün İstanbul'da Boğaziçi Üniversitesi önünde gerçekleşen protestolara polis müdahalesi gerçekleştirilmişti. Müdahalede 159 kişi gözaltına alındı. Bugün Ankara'da yapılan 69 gözaltı ile birlikte sayı 228'i buldu.

VALİLİKTEN İKİ AYRI AÇIKLAMA

İstanbul Valiliği, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Boğaziçi Üniversitesi'ndeki gösterilerde gözaltına alınan öğrencilerden 98'inin serbest bırakıldığını açıklamıştı. Daha sonra yaptığı açıklamada ise, olaylarda gözaltına alınan 159 kişiden 102'sinin Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi olmadığı, 15 kişinin ise üniversite düzeyinde eğitim görmediğini açıklamıştı. 

ADLİYEYE SEVK EDİLDİ

Boğaziçi Üniversitesi önündeki protesto gösterilerinde gözaltına alınanlardan bir bölümü, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürlüğü'ndeki sorgularının ardından otobüslerle getirildikleri Bayrampaşa Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Sağlık kontrolleri tamamlanan öğrenciler adliyeye sevk edildi.

10 KİŞİYE EV HAPSİ

ÇHD, ''Dün Boğaziçi Üniversitesi çevresinden gözaltına alınıp bugün adliyeye çıkartılan 10 kişi hakkında, savcılık ev hapsi uygulanması talebi ile sulh ceza Hakimliğine sevk kararı verildi. 51 kişinin ise işlemelerinin sürdüğünü açıklandı. Gözaltılar sulh ceza hakimliğine çıkartılmadan, dosya üzerinden haklarında ev hapsi kararı verildi'' açıklamasını yaptı.

KADIKÖY'DE 104 GÖZALTI

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce eyleme ilişkin yapılan açıklamada, ''Kadıköy ilçesinde yasadışı toplanma ile ilgili yapılan müdahalelerde toplam 93 şahıs yakalanmıştır. Beşiktaş ve Sarıyer İlçesinde alınan emniyet tedbirlerinde Kadıköy ilçesine giderek eyleme katılmak isteyen şahıslar uyarılmış, uyarılara riayet etmeyen, direnen ve mukavemette bulunan 11 şahıs yakalanmıştır. Kadıköy, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde toplamda 104 şahıs yakalanarak gözaltına alınmıştır" ifadeleri kullanıldı.

108 KİŞİ SERBEST

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, ''Boğaziçi Üniversitesi Kampüsü ve çevresinde dün bazı topluluklar tarafından gerçekleştirilen yasa dışı gösterilerde ikaza rağmen dağılmayarak "2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu'na muhalefet etmek" suçundan gözaltına alınan 108 şüpheliden 98'inin emniyetteki işlemlerinin ardından serbest bırakıldığı bildirildi.

Açıklamada, Cumhuriyet Başsavcılığınca ifadeleri alınan 10 şüpheli hakkında "konutu terk etmeme" şeklinde adli kontrol talep edildiği, İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince de talep gibi karar verildiği kaydedildi. 

Aynı gün kampüs içerisinde rektörlük binasını kuşatan ve rektörlük çalışanlarının dışarı çıkmasını engellediği için "kişi hürriyetini yoksun kılma", "kamu malına zarar verme" ve "2911 sayılı Kanun'a muhalefet etmek” suçlarından gözaltına alınan 51 kişi hakkındaki soruşturmanın devam ettiği belirtilen açıklamada, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına yönelik tüm soruşturma işlemlerinin titizlikle yürütülüyor'' denildi.


İlgili Haberler

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler