Borçlanmak artık pahalıya mal olacak

Türkiye’nin notunun düşürülmesiyle artık yurtdışından borçlanmak eskisi kadar ucuz değil. Mevduat ve kredi faizlerinde de artış bekleniyor.

Borçlanmak artık pahalıya mal olacak
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.10.2016 - 21:52

Darbe girişimi ile başlayan ve Moody’s’in not düşürmesi, ardından OHAL’in üç ay daha uzatılması ile devam eden siyasi ve ekonomik belirsizlik süreci Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki risk primini artırdı. Artan riskler nedeniyle bankaların yurtdışı fonlama maliyeti 25-30 baz puan civarında yükselirken bankacılar kaynağın daha pahalı hale gelmesinin mevduat ve kredi faizlerini de yukarı çekeceği görüşünde.

Fitch 19 Ağustos’ta Türkiye’nin kredi notunu ‘negatif‘ izlemeye alırken, Moody’s de 24 Eylül’de Türkiye’nin notunu “Baa3” seviyesinden “Ba1” seviyesine düşürmüştü. Moody’s not indirimine ilişkin Türkiye’nin yüksek boyutlu dış finansman ihtiyacına bağlı risklerdeki artış ve büyümedeki zayıflığı gösterirken, son olarak OHAL’in 3 ay daha uzatılması yabancı yatırımcılar nezdinde siyasi belirsizliklere ilişkin endişeleri artırdı.

İster istemez bu gelişmeler yaklaşık 14 milyar dolarlık kısa vadeli borcu bulunan bankacılık sektörü açısından da ekstra maliyet anlamına geliyor. Hatta bunun ilk yansımaları dün açıklanan banka sendikasyonlarında görülmeye başladı. Turkish Bank Yönetim Kurulu Danışmanı Tuğrul Belli, sendikasyon maliyetlerindeki artışın kredi kullananları da etkileyeceğini vurgulayarak, “Moody’s’in not düşürmesinin ardından bu beklenen bir şeydi aslında. 30 baz puan kadar sendikasyon kredilerinin maliyetinde bir artış öngörülüyordu. Önemli olan yurtdışı borçların roll-over edilmesi. Ancak burada bir sıkıntı görünmüyor. Tabii ister istemez bu artış döviz kredisi kullanan şirketler açısından bir ek yük getirecektir” diye konuştu.

Yüzde 95’e indi


T-Bank Baş Ekonomisti Veyis Fertekligil, sendikasyon kredilerinde yenilenme oranının yüzde 95’lere gerilediğini belirterek, “Yaz aylarından itibaren yurt dışı borçlanmaların maliyetinde bir yükseliş gözleniyordu. Moody’s ile daha keskinleşti. Borçlanma maliyeti daha da artacak. Bu da bankaların kaynak maliyetlerine yansıyacak. Yurt içi tasarruf oranının düşük olması nedeniyle bankalar kredilerin yanısıra hem TL hem döviz mevduatının faizlerini artırmak zorunda kalacak. Ekonomi yönetimi kredi faizlerinde istediği düşüşü sağlamakta zorluk çekecek” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler