Bu büyüme ile ucuz işgücü ülkesi olunur
Trenkwalder Üst Yönetisi Oktay Erciyaz’a göre, Türkiye’nin nitelikli işgücüne yatırım yapması gerek. Masaya oturmak bu şart.
Türkiye dahil Avrupa’da 17 ülkede faaliyet gösteren insan kaynakları, personel ve tesis yönetimi grubu Trenkwalder’ın Üst Yöneticisi (CEO) Oktay Erciyaz, “Sırf ‘yüzde 5 büyüdük, süper büyüdük’ demek yetmiyor. Türkiye kişi başına 25 bin dolarlık gelir rakamını yakalayamazsa, yurtdışına ucuz işgücü gönderen ülke durumundan kurtulamaz” dedi. Trenwalder’ın 17 ülkedeki operasyonlarının başına geçen Erciyaz, işgücü piyasası açısından Türkiye’nin mevcut durumunu şöyle özetledi: “Masaya oturmanız için nitelikli işgücü lazım. Masaya oturamadığınız sürece, menüde olursunuz.”
Grubun Avusturya’daki genel merkezinde düzenlenen ve şirketin Türkiye ile bölgedeki hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Erciyaz, “Avrupa’da çalışmak için Türkiye’den yapılan iş başvurularında son birkaç yılda, iş piyasası darlığı, maaş koşulları ve siyasi nedenlerle artış var. Türkiye’de bir yüzde 50 var ama diğer yüzde 50 ile aynı şekilde yaşayamıyor. Bu kesimin 1970’lerdeki gibi tahta valizle gelip, çocuklarına iyi bir gelecek sunmayı düşünüp hareket etmek istemeleri doğal” dedi.
Türkiye ile Almanya ve Avusturya arasında yaşanan siyasi sorunlara da değinen Erciyaz, şunları söyledi:
“10 yıldır Türkiye’de 6 bin kişiye iş veren bir şirketiz. Türkiye 2-3 yılda bir krize giren bir ülke, siyasi dalgalanmalar vb nedenlerle ama geldiğimizden beri hiç pişman olmadık.... Ülke olarak Avusturya ve Almanya gibi ülkelerin kıymetini bilmeliyiz.”
Tahta bavulla gitmişti
Avrupa’daki şirketlerin sıkıştığı en büyük alanın nitelikli işgücü olduğunun altını çizen Oktay Erciyaz, bu alanda Türkiye’nin fırsatları ve tehditleri konusunda şu değerlendirmeleri yaptı:
* Almanya’da 1.2 milyon boşluğu doldurulamayan nitelikli işgücü ihtiyacı var. Bu rakam 2030’da 4 milyona çıkacak. Türkiye’nin önemli bir avantajı var.
* Ancak Türkiye iç tüketimle büyüyor, ihracat yeterince artmıyor, ülkenin nitelikli işgücü yetiştirmesi lazım. Yetiştiremezse, hem kendi ihtiyacını hem de Avrupa’nın artan ihtiyacını karşılayamaz.
* Almanya’da aylık 5 bin Avro ile çalışacak onlarca mühendise ihtiyaç var. Ama bu işlere yerleştirmek için eleman bulamıyoruz. Avrupa’da en fazla eleman ihtiyacı sağlık sektöründe.
* Türkiye’de yaşayan ailelere tavsiyem; çocuklarınıza Almanca öğretin. İngilizce nasıl olsa öğrenir. 1970’lerde Almanya’ya tahta bavulla gelen işçi bir ailenin çocuğuyum. Geçen mayısta 17 ülkede 50 binden fazla çalışanı olan bu şirketin üst yönetisi oldum.
Trenkwalder Türkiye Genel Müdürü Alper Menemencioğlu ise 2007’de girdikleri Türkiye pazarında 2016’da 250 milyon TL’lik ciroya ulaştıklarını, 2017 yılını ise yüzde 30-40 büyüme ile kapatacaklarını söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama
- ‘Hepinize test yapalım, bakalım kim ne kadar geçiyor!’
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt