Bu utanç sizin

AKP iktidarının gece yarısı önergesiyle getirdiği ‘cinsel istismar’ suçlularının mağdurla evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi düzenlemesi 15 yaşın altındaki kız çocuklara istismarda bulunan kişileri hapisten kurtaracak.

Yayınlanma: 18.11.2016 - 20:38
Abone Ol google-news
<video:632375>

 

AKP’nin ‘mağdur aileler’ için getirdiğini iddia ettiği “cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda mağdurla failin evlenmesi durumunda cezanın ertelenmesi” düzenlemesi, 15 yaşın altındaki kız çocuklarına cinsel istismarda bulunan, çocuk yaşta kız çocuklarını evlendiren anne ve babaları hapis cezasından kurtaracak. AKP’liler “Bu düzenleme tecavüzcüleri kapsamıyor” dese de özellikle kırsal bölgelerde tecavüze uğrayan kız çocuklarına “tecavüz yoktu, rıza vardı” demesi için yoğun bir psikolojik baskıya neden olacak. AKP, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği bazı düzenlemelerin yer aldığı Ceza Muhakemesi Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısının 11 Aralık’a kadar çıkarılması gerektiğini belirterek tasarının hızla Meclis’ten geçirilmesi için MHP ve CHP ile uzlaştı.

AKP, bu uzlaşma çerçevesinde iki partinin bazı önergelerini de kabul etti. 48 maddelik yasa tasarısı, 6 saat gibi kısa bir sürede görüşüldü. Tasarının sonuna gelindiği sırada gece yarısı AKP’den çocuklara cinsel istismarda bulunanların hapis cezasının ertelenmesine ilişkin önerge geldi. CHP ve MHP’lilerin tepkisine karşın kabul edilen önerge, “Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmaksızın 16/11/2016 tarihine kadar işlenen cinsel istismar suçunda, mağdurla failin evlenmesi durumunda, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 231. maddesindeki koşullara bakılmaksızın hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına, hüküm verilmiş ise cezanın infazının ertelenmesine karar verilir. Zamanaşımı süresi içinde evliliğin, failin kusuruyla sona ermesi halinde fail hakkındaki hüküm açıklanır veya cezanın infazına devam olunur. Bu fıkra uyarınca fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına veya cezanın infazının ertelenmesine karar verilmesi durumunda, suça azmettiren veya işlenişine yardım edenler hakkında kamu davasının düşmesine veya infazın ortadan kaldırılmasına karar verilir” hükmünü düzenliyor.

Anne ve baba da kurtulacak

Buna göre, çocuk yaşta kız çocukları ile dini nikâhla evlenen, bu evliliğe göz yuman ve teşvik eden çocuğun ailesi hapis cezasından kurtulacak, hapis cezası alanların cezası ertelenecek. Bu suçu işleyenler, Ceza Muhakemesi Yasası’nın 231. maddesindeki “2 yıl veya daha az süreli hapis cezası alanlarla ilgili hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmesi”ni öngören hükmünden muaf tutulacak.

20 yıl ceza alana tahliye

TCY’nin “çocukların cinsel istismarı” başlıklı 103. maddesine göre, çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor. Yasaya göre, cinsel istismar deyimi “15 yaşını tamamlamamış veya tamamlamış olmakla birlikte fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan çocuklara karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışı kapsıyor. Yasaya göre, cinsel istismarın birden fazla kişi tarafından birlikte, insanların toplu olarak bir arada yaşama zorunluluğunda bulunduğu ortamların sağladığı kolaylıktan faydalanarak, 3. derece dahil kan veya kayın hısımlığı ilişkisi içinde bulunan bir kişiye karşı ya da üvey baba, üvey ana, üvey kardeş veya evlat edinen tarafından işlenmesi durumunda verilecek ceza yarı oranında artırılarak 23 yıla kadar hapis cezası verilebiliyor. AKP’nin önergesiyle, 16 Kasım 2016 tarihine kadar bu suçu işleyenler mağdurla evlenmesi halinde aldıkları hapis cezası ertelenecek.

Mağdurlara baskı

AKP’liler “Tecavüz suçları kapsama girmiyor” dese de tasarının kabul edilmesi durumunda pek çok tecavüz mağduruna yakın çevresi, tecavüz eden kişi ve yakınlarının evlenme baskısına maruz kalacağına dikkat çekiliyor. AKP’liler, düzenlemenin yalnızca 16 Kasım 2016 tarihine kadar işlenen suçları kapsadığı, bundan sonra işlenecek suçlara yönelik olmadığını savunurken, her çıkan af gibi ‘nasıl olsa yeni bir af çıkar’ psikolojisiyle çocuklara yönelik cinsel istismarın artmasına neden olacağına işaret ediliyor.

 

 

AKP, tepkileri dinlemedi

TBMM Genel Kurulu’nda, önceki gece önergeye yönelik CHP ve MHP’li milletvekillerinin yoğun tepkisi geldi. CHP’li Ömer Süha Aldan, “Bu Eski TCK’nin 434. maddesindeki bir hükümdü. Şimdi yeniden bu gündeme getirilmektedir. 50-60 yaşında bir adam yaşında bir genç kızın ırzına geçtikten sonra yıllar geçip evlendiğinde bunun cezasını çekmek durumundadır. Eğer bu evlenme dolayısıyla o kişiye cezasızlık hakkı verirseniz bu takdirde o kızcağız ömür boyu hapse mahkûm olmuş olur, o adamın bir anlamda uşağı konumunda, bir eşi değil. Eğer böyle bir eylemi gerçekleştiren varsa bunun cezasını çekmelidir, çıktığında o kişiyle isterse evlenebilir. Cebir, tehdit, hile ile bu ırza geçme olmuşsa bunları kapsam altına almıyoruz demekle bu işten kurtulunamaz” dedi. MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da tasarının hızla geçmesi için önergeleri ve konuşma haklarını geri çektiklerini belirterek, “Fakat son dakika sürpriz olarak en son bu geçici 1. maddeye bir fıkra eklenmesine ilişkin bir teklif gelmesi. Bunu doğru bulmuyoruz” dedi. CHP’li Cemal Okan Yüksel, “Bundan sonra olanları kapsamaz diyorlar. Yapmayın yol olur, yol. Sayın bakanın söylediği gibi şu anda konuyla ilgili 4 bin kişi tutukluysa, beş sene sonra bir 4 bin daha olur, onlar için de bu düzenlemeyi tekrar yapmak zorunda kalırız” dedi.

 Pedofilileri aklayan kanunu "çocuk gelin" örneği ile savundu - VİDEO 

 AKP'nin 'tecavüze yasal kalkan'ına isyan #TecavüzMeşrulaştırılamaz

Tecavüze kılıfı CNN'de böyle savundu: 13 yaşındaki çocuk evlendirilebilir

Skandal önerge Meclis'te: Cinsel istismara uğrayan mağdur tecavüzcüsüyle evlendirilsin

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler