C vitamininin 7 faydası
C vitamini için önerilen günlük alım miktarı kadınlar için 75 mg ve erkekler için 90 mg'dır.
C vitamini önemli bir vitamindir, ve ne yazık ki vücudumuzda üretilemediği için onu besinlerden almamız gerekir. Suda çözünür, vücudumuzda depolanamaz ve portakal, çilek, kivi, dolmalık biber, brokoli, lahana ve ıspanak gibi birçok meyve ve sebzede bulunur. C vitamini için önerilen günlük alım miktarı kadınlar için 75 mg ve erkekler için 90 mg'dır. İşte C vitamini takviyesi almanın bilimsel olarak kanıtlanmış 7 faydası.
1. Kronik hastalık riskinizi azaltabilir
C vitamini, vücudunuzun doğal savunmasını güçlendirebilen güçlü bir antioksidandır. Bunu, hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden koruyarak yapar. Araştırmalar, daha fazla C vitamini tüketmenin kandaki antioksidan seviyenizi yüzde 30'a kadar artırabileceğini gösteriyor. Bu, vücudun doğal savunmasının iltihapla savaşmasına yardımcı olur, kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltır.
2. Yüksek tansiyonun yönetilmesine yardımcı olabilir
Çalışmalar, C vitamininin hem yüksek tansiyonu olan hem de olmayanlarda kan basıncını düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Bir hayvan araştırması, C vitamini takviyesi almanın, kalpten kan taşıyan kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu ve bu da kan basıncı seviyelerinin düşmesine yardımcı olduğunu buldu. Ancak yüksek tansiyonu olan kişiler tedavi için tek başına C vitaminine güvenmemeli.
3. Kalp hastalığı riskinizi azaltabilir
C vitamini takviyeleri, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Bu takviyeler, yüksek kan LDL (kötü) kolesterol ve trigliserit seviyeleri dahil olmak üzere kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabilir.
293.172 katılımcıyla 9 çalışmanın analizi, günde en az 700 mg C vitamini alan kişilerin 10 yıl sonra, C vitamini takviyesi almayanlara göre kalp hastalığı riskinin yüzde 25 daha düşük olduğunu buldu.
İlginç bir şekilde, 15 çalışmanın bir başka analizi, C vitamini takviyeleri değil gıdalardan tüketmenin daha düşük kalp hastalığı riski ile bağlantılı olduğunu buldu.
4. Kan ürik asit düzeylerini düşürebilir ve gut ataklarını önlemeye yardımcı olabilir
Kanda çok fazla ürik asit olduğunda gut belirtileri ortaya çıkar. Ürik asit, vücut tarafından üretilen atık bir üründür. Yüksek seviyelerde kristalleşebilir ve eklemlerde birikebilir.
İlginç bir şekilde, birkaç çalışma C vitamininin kandaki ürik asidin azalmasına yardımcı olabileceğini ve bunun sonucunda gut ataklarına karşı koruma sağladığını göstermiştir.
1.387 erkeği içeren bir araştırma, en fazla C vitamini tüketenlerin, en az tüketenlere göre kandaki ürik asit düzeylerinin önemli ölçüde daha düşük olduğunu buldu.
Başka bir çalışmada, C vitamini alımının gut gelişimiyle bağlantılı olup olmadığını belirlemek için 20 yıl boyunca 46.994 sağlıklı erkek izlendi. C vitamini takviyesi alan kişilerin gut riskinin %44 daha düşük olduğu bulundu.
5. Demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur
C vitamini takviyeleri, diyetteki demirin emilimini iyileştirmeye yardımcı olabilir. C vitamini, bitki bazlı demir kaynakları gibi zayıf emilen demirin emilmesi daha kolay bir forma dönüştürülmesine yardımcı olur. Et önemli bir demir kaynağı olduğundan, bu özellikle etsiz beslenen insanlar için yararlıdır. Sadece 100 mg C vitamini almak demir emilimini yüzde 67 oranında artırabilir
6. Bağışıklığı Artırır
C vitamini, vücudu enfeksiyona karşı korumaya yardımcı olan lenfositler ve fagositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerinin üretimini teşvik etmeye yardımcı olur.
İkincisi, C vitamini, bu beyaz kan hücrelerini serbest radikaller gibi potansiyel olarak zararlı moleküllerin zararlarından korurken daha etkili çalışmasına yardımcı olur.
Üçüncüsü, C vitamini cildin savunma sisteminin önemli bir parçasıdır. Aktif olarak cilde taşınır, burada bir antioksidan görevi görebilir ve cildin bariyerlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir
Çalışmalar ayrıca C vitamini almanın yara iyileşme süresini kısaltabileceğini göstermiştir
7. Yaşlandıkça hafızanızı ve düşüncenizi korur
Çalışmalar, beyin, omurga ve sinirlerin (tamamen merkezi sinir sistemi olarak bilinir) yakınındaki oksidatif stres ve iltihaplanmanın bunama riskini artırabileceğini düşündürmektedir. C vitamini güçlü bir antioksidandır. Bu vitaminin düşük seviyeleri, düşünme ve hatırlama yeteneğinin bozulmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Ayrıca, birkaç çalışma demansı olan kişilerin kandaki C vitamini düzeylerinin daha düşük olabileceğini göstermiştir.
Diyetinizden yeterince C vitamini almıyorsanız, C vitamini takviyeleri bunama gibi durumlara karşı yardımcı olabilir.
En Çok Okunan Haberler
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!
- 21 kişinin daha hastanelik olduğu ortaya çıktı