CHP: Barışa evet, pazarlığa hayır

CHP'nin Kürt sorununa konusundaki tutum belgesinde "Barışa evet, pazarlığa hayır" ifadesine yer verildi.

Yayınlanma: 09.05.2013 - 06:15
Abone Ol google-news

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yarın İstanbul’da, basın kuruluşlarının genel yayın yönetmenleri ile yapacağı toplantıda açıklayacağı Kürt sorunu konusundaki tutum belgesinde, “CHP’nin kalıcı barış için çözüm arayışına evet, AKP’nin Öcalan’la pazarlık sürecine hayır” ifadesine yer verildi. CHP MYK toplantısında ise bazı üyeler, partinin resmi görüşünü yansıtan “tutum belgesi”nin açıklanması öncesinde, yenilikçi kanattaki bazı milletvekillerinin içinde BDP’lilerin de bulunduğu bir grup aydın tarafından kaleme alınan ve “etnisite temeline dayanmayan yurttaşlık” tanımı talebini içeren “barış için özgürlük ve demokrasi” bildirgesine imza atmasına tepki gösterdi.

CHP MYK’nin dünkü toplantısında Kılıçdaroğlu’nun yarın İstanbul’da açıklayacağı “tutum belgesi” ve demokrasi bildirgesi hazırlıkları gözden geçirildi. Bu kapsamda, tutum belgesinin açıklanmasının ardından, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in başkanlığında oluşturulan bir komisyon tarafından milletvekilleri başta Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere Türkiye genelinde CHP’nin tutumunu anlatacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da 18 Mayıs’ta Aydın’dan başlayacak “demokrasi ve özgürlük” mitinglerinde hem tutum belgesini hem de CHP’nin demokratikleşme taleplerini kamuoyuna anlatacak. Kılıçdaroğlu, Aydın’ın ardından 1 Haziran’da İstanbul’da, 9 Haziran’da Mersin’de ve 15 Haziran’da da Ordu’da demokrasi mitingi düzenleyecek.
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun yarın İstanbul’da açıklayacağı “tutum belgesi” öncesinde, yenilikçi kanattaki 25 dolayındaki CHP milletvekilinin, eski DEP, TİP ile BDP’lilerin de içinde yer aldığı ve bir grup aydın tarafından kaleme alınan “barış için özgürlük, demokrasi” bildirgesine imza atması MYK’de eleştiri konusu oldu. Bazı MYK üyeleri, CHP’li vekillerin anayasa önerilerine ters düşen bir bildiriye imza atmasının kabul edilemez olduğuna dikkat çektiler.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da MYK sürerken yaptığı açıklamada, bildiriye imza atanları üstü kapalı olarak eleştirdi. Koç, şu görüşleri dile getirdi: “Burada sadece 20 kişilik temsili bir grubun değil Sayın Genel Başkanımızın son iki grup konuşmasında da altını özenle çizdiği, kırmızı çizgilerimizi de özenle vurguladığı çerçevede CHP’nin tüm milletvekilleri, tüm yöneticileri, tüm örgüt yapısı cuma günü açıklanacak olan çerçevede bu sürecin destekçisi olacaktır... Partinin bildirisi bizim için tabii ki yönlendiricidir, belirleyicidir, siyasi belgesidir.”

 

‘Sahte süreç’

CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu’nun koordinasyonunda son biçimi verilen “tutum belgesi”nde, AKP’nin yürüttüğü süreç “sahte barış süreci” olarak nitelendiriliyor. Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre belgede yer alan bazı ifadeler şöyle:

* CHP kalıcı barış için Meclis’i uzlaşmaya çağırıyor.

* AKP yanlış adreste çözüm arıyor. Çözümün adresi Öcalan veya Kandil değildir, TBMM’dir.

* Aslolan sadece silahların susması değil, PKK’nin terörden vazgeçtiğini ve silahlarını teslim edeceğini kesin bir dille ilan etmesidir.

* PKK’nin çekilmesi terörün sona erdiği anlamına gelmez. Hedefimiz toplumsal barıştır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler