CHP İstanbul’da Canpolat dönemi

CHP İstanbul İl Başkanlığı’na 320 oyla seçilen Cemal Canpolat, rakibi Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’e 27 oy fark attı. Delegelere baskı yapıldığı gerekçesiyle Necdet Saraç son anda adaylıktan çekildi. Canpolat, “Bu kongrenin kaybedeni yok, kazananı CHP” dedi.

Yayınlanma: 27.12.2015 - 18:50
Abone Ol google-news

Fotoğraf: Can Erok

CHP İstanbul 35. Olağan Kongresi’nin ikinci gününde başkan adaylığı için gerekli olan 64 imzayı toplayan Cemal Canpolat ve Gökan Zeybek yarıştı. Delegelere baskı yapıldığı gerekçesiyle Necdet Saraç adaylıktan çekildi. Kadir Gökmen Öğüt ise yeterli imzayı bulamadı.

Kongrenin ikinci gününde söz verilen Saraç, “İlçe Başkanlarına merkezi ve yerel düzeyde müdahale edilerek bizlere destek veren 13 İlçe Başkanı’nın kararının değiştirilmesi için ciddi bir operasyonla karşı karşıya kaldık. Özgür birey olmayı tercih etmek adına ve siyasi kirliliğe alet olmamak için adaylıktan çekildim. Bu partide solu mutlaka hâkim kılacağız” dedi.

Gazeteciler zindanda

Öğüt de Türkiye’de laik cumhuriyetin ölüm kalım mücadelesi verdiğini, Can Dündar ve Erdem Gül dahil 28 gazetecinin zindanlarda olduğunu ve Güneydoğu’da insanların sokağa çıkamaz hale geldiğini söyledi. Çarşaf-blok liste tartışmalarına da değinen Öğüt, “Blok listeyi oylayıp bugün burada çarşaf liste talebini alkışlayanları kendilerini kontrol etmeye çağırıyorum” dedi.

İktidar olma şansı

Delgelerele seslenen Cemal Canpolat, “Kendi dinamiklerini, sol söylemlerini dışarıda tutan ve kendini sosyalist, sol ve devrimcilerden uzak tutan Kürtlere kucak açmayan anlayışın İstanbul’da iktidar olma şansı kalmamıştır. Dışlanmışlara, ötekileştirilmişlerle temas kuracağız” dedi. İstanbul’da çalışmalara arka yaka diye tabir edilen gecekondu mahallelerinden başlayacaklarını söyleyen Canpolat, adaylığını açıkladıktan sonra birtakım kişilerin genel başkan adına aday gösterildiğini belirterek şöyle devam etti: “İstanbul örgütünü yok sayanlar, atama peşinde olanlar bu sorunu çözemezler. Gençlerin önünü açacağız. Gericilere karşı laik, Mustafa Kemal’in ilerici söylemleri ile başkanlık yürüteceğiz. Bu parti Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Hasan Ferit Gedik, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım ve Berkin Elvan’ın yoldaşlarının partisidir. Gezi’de yarım kalanı tamamlamak için adayım.”

Tahir Elçi kahraman

İstanbul’un mevcut haliyle yönetilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Zeybek ise “Benim kavgam yolsuzluğa batmış AKP’li belediyelerle. Bir ülkede basın susturulmuşsa, sandikalar etkisizleştirilip sarı sendikalar tarafından yönetiliyorsa bu ülkenin umudu Mustafa Kemal Atatürk’ün CHP’sidir. Meseleye soldan bakmak söylemlerle değil, yapılacak projelerle olur” dedi.

Kahraman olmak için hiçbir şeye ihtiyaç olmadığını belirten Zeybek, “Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi katledildi. Elçi Türkiye’nin kahramanıdır. Bu yıl üç defa Diyarbakır’a gittim. Oradaki kadınlar ‘Bizi dinleyin, barışı getirin’ dediler. İl Başkanı olursam ilk Diyarbakır’a gideceğim” dedi. Gezi şehitlerine sahip çıkmanın insanlığın dünyaya karşı bir borcu olduğunu vurgulayan Zeybek, “Mustafa Kemal’in öğretisi, İnönü’nün dürüstlük ilkesi, Ecevit’in halk sevdası ile Türkiye’yi AKP’den kurtaracak süreçteki düşüncelerimizin yüzde yüz uyuştuğu Kılıçdaroğlu ile çok güçlü bir partiyiz” diye konuştu.

KONGREDEN NOTLAR

Delegeye kadın kotası için uyarı

* Bazı kadınlar, destekledikleri adaylar için yaptıkları besteleri yandaşlarına ezberletmeye çalıştı.

* Salonda “Gezi şehitleri ölümsüzdür”, “Doğu’da sabah olmadan, batıda güneş doğmaz”, “Kadınız, örgütlüyüz, güçlüyüz” ve “Taşeron sistemine son” yazılı pankartların asılı olduğu görüldü.

* Delegeler için salonun ortasında ayrılan koltukların üzerine adayların broşürleri bırakıldı.

* Kongrede güvenlik açıkları dikkat çekti. Salona girenler aranmadı.

* Divan Başkanı Ercan Karakaş, listelerde yüzde 33 kadın ve yüzde 10 genç kotasına dikkat edileceği konusunda uyarıda bulunarak, tüzüğe uyulmaması halinde seçimlerin geçersiz olacağını söyledi.

* İlk günde oylama yapılmasına karşı sık sık çarşaf listesi olması yönünde çağrılar yapıldı.

Ankara ‘Keskin’ dedi

CHP Ankara İl Başkanlığı’na mevcut başkan Adnan Keskin seçildi. İl kongresinde Keskin 367, rakibi Hikmet Tepe ise 225 oy aldı. Keskin, “Kazanan CHP oldu. Kurultay delegelerini ve yönetim kurulumuzu, ilçe başkanlıklarından oluşan örgütlerimiz hazırladılar. Yönetim kurulumuz, disiplin kurulumuz ve kurultay delegelerimiz örgütümüzün ortak kararıyla çıktı. Hedefimiz 2019’da Ankara’da büyükşehir belediyesini almak ve Genel Başkanımızı başbakan yapmak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler